We kennen allemaal wel het verhaal van de Friese onderwijzer Kornelis Lieuwes de Vries die in 1905 een aardappel vernoemde naar zijn 17-jarige oud-leerling Bintje Jansma. Zulke liefdevolle sentimenten schijn je tegenwoordig in Friesland maar weinig tegen te komen. Nu verzinnen de leerlingen namen voor de onderwijzers. Minder leuke, dat wel.

“Kinderen van basisscholen in de Friese gemeente Lemsterland krijgen vanaf donderdag etiquetteboekjes van de gemeente. Dit gebeurt nadat een onderwijsinspecteur had geconstateerd dat het de kinderen nogal aan fatsoen ontbrak. Dat heeft een woordvoerder van de gemeente woensdag gezegd. Het viel de inspecteur op dat leerlingen zich ongemanierd tegenover de docenten opstelden. Terwijl de leraren zich juist heel goed gedroegen. Volgens een woordvoerder van een van de scholen hebben de kinderen vaak geen idee hoe ze zich moeten gedragen.”

Nu zou ik wel heel flauw kunnen reageren en beweren dat Friese onderwijzers in een andere tijd leven, maar dat doe ik niet. Ten eerste raak ik dan mijn Friese lezers kwijt en ten tweede is het gewoon niet zo. Friese scholen zijn ook hip en trendy en gaan met hun tijd mee. De woordvoerder van de school:

“Want dat wat u niet wil dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.”

Ja. Zie. Ehm… dat bedoelde ik.

*’Lessen in fatsoen voor Friese kinderen,’ AD, 28/01/09

7 Reacties op “Lessen in fatsoen voor Friezen”

 1. Elisabeth zegt:

  En toch vind ik lessen in fatsoen geen slecht idee.
  Het klinkt rechts en dat hoop ik niet te zijn, maar ik erger me aan het onfatsoen van veel kinderen EN volwassenen. Fatsoen is fijn, met fatsoen en een vrolijke lach gaan deuren voor je open.
  Wat is er toch moeilijk aan gewoon aardig zijn en respect tonen? Ik vraag het me serieus af. Waarom kunnen veel mensen het niet?
  Eigenlijk is het gewoon leven vanuit je hart en kun je het ook liefde noemen. En dat is eng!
  Nou, ik ben bij mijn stokpaardje beland en hou nu gauw op.
  Elisabeth

 2. Frank Jongbloed zegt:

  Lessen in fatsoen worden (als het goed is) toch ook gegeven? Zij het misschien tussen de reguliere lessen door en waarschijnlijk zonder methode. Bij mij in de groep worden kinderen die niet bedanken voor iets meteen aangesproken en kinderen die niet meezingen voordat ze een verjaardagstraktatie krijgen, mogen het alleen nog even overdoen. Ha! Je leest het al, ik rijd ook vaak op dat stokpaardje. Ik noem hem zelfs Bruno.

 3. Jeroen zegt:

  Natuurlijk helemaal mee eens dat er aandacht moet zijn voor fatsoen en dat goed fatsoen in sommige gevallen in deze maatschappij ver te zoeken is…
  School, kinderen, ouders, maatschappij, overheid, school, OUDERS (=thuissituatie), kinderen, maatschappij, overheid, …
  Hmmm, aanpakken dat onfatsoen! Wederom: Kom op met z’n allen! Schuif het niet (té gemakkelijk) op het volle bordje van het onderwijs!

 4. Frank Jongbloed zegt:

  Goed fatsoen is voornamelijk een zaak voor ouders/verzorgers. Kinderen die thuis goed opgevoed worden, behoren persoonlijk weinig in aanmerking te komen met berispingen/bijsturingen op school. Kattekwaad halen we natuurlijk allemaal wel eens uit.

  Helaas zijn er ook kinderen (telkens meer naar het schijnt) die thuis niet de juiste set regels meekrijgen. Waar moeten die kinderen het anders leren dan op school?

  Ik weet niet of je daadwerkelijk zo ver moet gaan om lessen te gaan geven, maar goede afspraken binnen het team om bepaalde zaken niet voor te laten komen, dat moet toch wel te doen zijn. Trouwens, sommige leerkrachten kunnen ook nog wel wat leren op dit gebied…

 5. Leen zegt:

  goed dat je wat voorzichtig bent tegen Friezen
  Je weet het maar nooit met die lui………
  die foto is vast niet van een Friese jongen! Die is vast ergens anders gemaakt

 6. Frank Jongbloed zegt:

  Je begrijpt natuurlijk wel, Leen, dat ik mijn fotografiebronnen voor geen enkele prijs mag openbaren. Strict geheim. Top secret.

 7. loperik brink zegt:

  die middel vinger hoeft dat is te onbeschoft wat brutaal die kinderen van tegenwoordig

Reageer


− 3 = nul