We kunnen het altijd weer aan de goedgemutste rakkers van het Reformatorisch Dagblad overlaten om als eerst met groot onderwijskundig nieuws op de proppen te komen.

“Verschillende basisscholen hebben tijdens deze griepepidemie moeite om vervanging te regelen voor zieke collega’s.”

Nou, daar schrok ik wel even van. Zo gaat dat bij ons op school niet. Als er bij ons eens iemand ziek is, dan pakken we er ‘s ochtends de invalmap bij. Drieëntwintig pagina’s gevuld met vers uitgeperste Pabo-studenten. En allemaal zitten ze om half acht in de ochtend klaar bij de telefoon, de tas al gevuld met rode en blauwe fineliners en een zakje met gesmeerde boterhammen in de koelkast. Na een toezegging is de invalleerkracht vaak nog eerder op school dan de gewone leerkrachten, heeft zij of hij de weektaak al ontcijferd en is de koffie al gezet. Vaak masseren ze uit zichzelf ook nog mijn voeten tijdens het speelkwartier.

Beste Reformatorisch Dagblad, problemen met het vinden van invalleerkrachten bestaan al sinds … sinds het ontstaan van de aarde. Zo’n eh… zesduizend jaar geleden dus.

*’Vervangen van zieke docent moeilijk’ Reformatorisch Dagblad, 16/01/09

5 Reacties op “Zoete Inval”

 1. Jeroen zegt:

  Als positief ingestelde invalleerkracht lees ik vooral de complimenten in bovenstaande stuk.
  Werkzaam in het zuiden van het land wordt mijn agenda gemakkelijk gevuld met werk.
  De periode na de herfst-/ kerstvakantie merk ik inderdaad dat wij (invalleerkrachten) minder beschikbaar zijn voor “nieuwe vervangingen”. We zijn immers al zieke, zwangere, of op een andere wijze afwezige collega’s aan het vervangen.
  Zeker tijdens periodes zoals nu met de griep moet ik verschillende scholen verder laten zoeken naar de invulling van hun vervanging.
  Persoonlijk vind ik invallen nu een bijzonder leuke en uitdagende job. De afwisseling van korte en langdurige vervangingen loopt in mijn geval erg goed.

 2. Frank Jongbloed zegt:

  Hahaha, lees vooral wat je wilt. Af en toe kom ik op deze site over als een sarcastische zeurpiet; de werkelijkheid is natúúrlijk héél anders.

  Persoonlijk ben ik erg blij met mijn werk. Toen ik klaar was met de opleiding, heb ik twee keer een half jaar ingevallen en daarna kreeg ik een vast contract voor vijf dagen per week. De invalblues heb ik dus nooit echt gezongen.

  Wees eens eerlijk Jeroen; een vaste baan lijkt je toch ook wel lekker?

 3. Jeroen zegt:

  Een eigen klasje is ook erg leuk (heb ik gelukkig al mogen ervaren met een vervanging van een half jaar).
  Maar de kans om op verschillende plekken “in de keuken” te kunnen kijken, zelf (al dan niet samen met de kids) te “koken” en anderen mijn “gerechten” te laten “consumeren” is ook erg boeiend! Je leert er o zo veel van.
  Over een tijd hoop ik idd ook een vaste baan te hebben op een leuke school in de regio. Maar daar maak ik me niet druk om, die baan komt er wel!

 4. Frank Jongbloed zegt:

  Volgens mij had je honger toen je bovenstaande reactie schreef… Hahaha. Nee, maak je niet druk over een vaste baan. Wij mannen zijn zeer gewild. Ook in het onderwijs!

 5. Elisabeth zegt:

  en toen werd het stil…

Reageer


6 + = zeven