Zoals jullie waarschijnlijk al ergens hebben gelezen, scoort Nederland internationaal beduidend slechter in het TIMMS-rapport (Trends in International Mathematics and Science Study), waarvan de resultaten op 9 december jl. werden bekendgemaakt. Leerkracht PO pakte onmiddelijk het eerste vliegtuig naar Boston en kwam erachter dat de jeugd van tegenwoordig zelfs slechter rekent dan de jeugd van Letland. Letland, beste lezer! Het land van… het land van… kaas ofzo.

In een interview in de Volkskrant van gisteren met hoofdinspecteur Leon Henkens van de Inspectie van het Onderwijs wordt ook nog duidelijk dat Nederlandse meisjes aanzienlijk slechter scoren dan Nederlandse jongens op het gebied van rekenen. Henkens doet een vileine suggestie:

“Als je bij Timss de meisjes eruit zou halen, stijgen we meteen een stuk. Het is een hardnekkig probleem. … Er is onderzoek dat stelt dat meisjes het beter doen in ongemengde klassen. Maar dat is in deze tijd niet meer te realiseren.”

Meisjes en hun rekenvaardigheden, tja, het blijft een hardnekkig probleem. Ook als ze ouder worden. Ik had eens een vriendin die aan het onderhandelen was met een garage en toen… nou ja, laat ook maar. Andere ‘hoogtepunten’ uit het interview met onze hoofdinspecteur:

“‘We moeten weer meer… In Nederland zou het goed zijn als… veel te weinig aandacht gehad voor… We moeten echt blijven focussen op… We hebben lang te veel naar… We weten te weinig, we meten onvoldoende. Scholen moeten… Er blijken enorme verschillen tussen… Hier klagen schoolleiders dat… we zijn hier meer bezig met… Ik heb daar geen standpunt over. Ik ben niet pessimistisch.”

Niet pessimistisch. Nee, meester Henkens, u bent een stralende bron van motivatie. U gaat ons stimuleren, u gaat ons redden. Dat kunnen we op onze vingers narekenen. De jongens dan, de meisjes kijken onnozel toe.

8 Reacties op “Meisjes en rekenen; een hardnekkig probleem”

1. Elisabeth zegt:

Hoe moet dat dan met al die juffen die rekenen geven…we houden elkaar dus gewoon in stand…. Ik pleit voor Rekenmeesters!

En dan stel ik voor dat we huishoudkunde ook weer invoeren als basisschoolvak. En dat ik, als rechtgeaard Rekenmeester, mijn strijkwerk bij de juffen mag deponeren. Want ieder doet, waar hij of zij goed in is! *kijkt blij en ietwat hysterisch*

3. Anita zegt:

raar is het eigenlijk he, ik ben zelf eigenlijk altijd goed geweest in de exacte vakken, maar weet wel dat ik bij natuurkunde op een gegeven moment de enige meid was…ik had op de basisschool trouwens wel alleen maar meesters, alleen in groep 3 een juf…

Nu, dan ben jij het bewijs, Anita, dat Leon Henkens gelijk heeft. En dat Elisabeth’s pleidooi de moeite waard is. Zolang ze mij maar niet vragen als rekenmeester. Ik zat vroeger in het ‘speciale’ rekengroepje van mevrouw Streep.

5. karen van staeyen zegt:

Hé Frank, wat heb jij veel geschreven! Ik ben al helemaal de tel kwijt! Een Gelukkig Niuewjaar!

Naar mijn gevoel is het geen kwestie van beter of slechter rekenen. (hoewel ik zelf niet bepaald een rekenwonder ben LOL) Zoals meestal is het een kwestie van “anders” ipv “beter”. Er zijn toch hele goede vrouwelijke boekhouders en winkeliers en noem maar op. Waarom denk je dat men steeds wil bewijzen dat jongens en meisjes hetzelfde zouden moeten kunnen?

Overigens, (en dat zeg ik niet om je te pesten) ben ik absoluut voorstander van het her-invoeren van huishoudkunde op school. Stel je voor, de ouders van morgen kunnen nog geen soep maken of aardappels koken, laat staan een voorraad aanleggen! Voor jezelf en je gezin kunnen zorgen is toch een essentieel element van ons bestaan, niet? En daar hoort kunnen rekenen ook bij.

Jij ook een gelukkig nieuwjaar, Karen, dat zal je vast wel lukken. Ik schrijf lekker door hoor, je moet het wel een beetje bijhouden natuurlijk, haha.

Is dat niet iets voor ouders, kooklessen voor kinderen?

7. diana zegt:

ik denk dat in Letland meer arme mensen wonen dus als je dan slecht rekent raak je al snel je geld kwijt

Hmm, een waterdichte logica, Diana.

× zeven = 49