Morgen begint Het Grote Feest voor de moslims, ook wel bekend als het Offerfeest of het Slachtfeest. Het is een feest dat moslims eraan moet herinneren dat je bereid moet zijn om alles voor God op te offeren, zoals Ibrahim (Abraham) bereid was zijn zoon Ismaïl op te offeren. Het grote feest duurt drie dagen, al zijn er moslims die vier dagen feest vieren.

Op de eerste dag van het feest (aanstaande maandag) wordt er op traditionele wijze een schaap of geit geofferd. Het vlees van het dier wordt in drieën verdeeld: een deel voor de familie, buren en vrienden en voor de behoeftigen. Voor de laatste groep zijn er wereldwijd grote hulporganisaties in het leven geroepen om verspilling tegen te gaan.

Het Offerfeest is het laatste onderdeel van de Hadj, de bedevaart naar Mekka, een tocht die elke gezonde, volwassen en financieel toereikende moslim eens in zijn of haar leven moet hebben gemaakt.

Het Offerfeest betekent ook dat ik morgen maar vier leerlingen in mijn klas heb. Maar hey, die passen allemaal in mijn auto, dus dat betekent een praktische natuurles of wellicht het uitzoeken van een mooi voorleesboek.

* Wikipedia: Hadj
*Wikipedia: Offerfeest

4 Reacties op “عيد الأضحى”

1. Elisabeth zegt:

DAt betekent dat ik morgen GEEN leerlingen heb, HA! (ja, ik weet dat je mijn reactie verwachtte)
    Ik moet bekennen dat dat af en toe best lekker is, zo’n school zonder kinderen. Lekker even wat opruimen, bijwerken en bijpraten met je collega’s.
    Van een kind in mijn klas is de moeder naar Mekka. Een enorme belevenis lijkt me dat. Wat een bijzonder geloof eigenlijk. En jammer dat datzelfde geloof vaak zo verkeerd wordt geinterpreteerd.
    Elisabeth

Wát? Of ik jouw reactie verwachtte? Welnee, kind. Geen moment aan gedacht. Ik heb zo’n elf miljoen lezers per dag.

Lekker opruimen in een lege school. Klinkt heerlijk, Elisabeth. Daar hebben wij stagiaires voor, hahaha.

Ik verwacht dat jij je een dezer dagen nog eens bekeerd tot de islam, Ezlibetah.

3. Elisabeth zegt:

Potverdikkie! Ik zit de hele dag al op een gevat antwoord te broeden, maar kan er geen vinden. Dan maar serieus: Het was een heerlijke relaxte dag en nee, ik word geen Moslima al vind ik de look van sommige jonge dames erg leuk.
    Groet! Elisabeth

Nou, het is niet zo dat je vandaag geen tijd had om een gevat antwoord te vinden. En een hoofddoek hoeft inderdaad niet te betekenen dat je er stijlloos uitziet. Het kan zelfs precies het omgekeerde zijn.

+ negen = 10