Mijn groep bestaat voor ongeveer 70 procent uit jongens. Tel daarbij op dat ze ook nog de enige meester op school aan het roer hebben staan en je weet wat je verwachten kunt: boeren bij de vleet, zo nu en dan een ferme ruft tijdens de rekenles en bij een goede grap wordt er hardop gelachen en zijn de broederlijke tikken op de rug niet van de lucht. Arme meisjes, denk je misschien, maarrr… niets is minder waar.

‘Jongens worden minder goed begrepen door vrouwen. Vrouwelijke leerkrachten laten vooral zien hoe meisjes zich moeten gedragen. “Meisjes die kletsend een kleurplaat kleuren, worden bijvoorbeeld niet gecorrigeerd; jongens die hard lachen en met kussens slaan, moeten voor straf naar buiten.”‘

Aldus hoogleraar kinderopvang van de Universiteit van Amsterdam, Louis Tavecchio.

“Vrouwen die werken in de kinderopvang en op de basisschool zouden zich wat ‘mannelijker’ en ‘jongensvriendelijker’ moeten gaan gedragen. Dat betekent: jongens minder snel tot de orde roepen als ze druk zijn, ‘onderzoekend’ gedrag vertonen, of stoeien en rennen.”

Dus juf, laat de hars maar in het badkamerkastje liggen en die bergschoenen die je alleen tijdens het skiën aandoet, kan je best eens een woensdagje naar school aan. En de volgende keer dat een jongen per ongeluk een windje laat in de klas, dan toeter je er een fikse overheen!

*”Juf moet zich meer aanpassen aan jongens”, NRC, Japke Bouma, 24/11/08

8 Reacties op “Juf Meester”

1. Ell zegt:

Na dit stukje twijfel ik ten zeerste of ik niet een lerarenopleiding moet gaan volgen.
    Volgens mij ben ik geknipt!

Want mannelijk, besnord en continu schetend?

3. Anita zegt:

mmmm… t klinkt eigenlijk best logisch. maar hoe doen de meiden het in een klas met een meester?

Die vinden het volgens mij wel stoer, dat ze zo’n zeldzaam object achter in de klas op de bureaustoel hebben zitten. Voor zover dat object op die bureaustoel zit, want dat gebeurt niet zo vaak.

5. Anita zegt:

toen ik op de basisschool zat, waren er alleen maar meesters. behalve in groep 3, dat was een juffrouw.

Toen kreeg je zeker nog straf als je kletsend een kleurplaat kleurde?

7. Anita zegt:

Joh, ik ben nog niet zo oud hoor. Ik ben nog steeds geen 30 en dan begint de aftakeling pas. Toch?

Ik zou het niet weten. Ik ben zelf nog maar negentien. *kuch*

− vier = 3