‘Hee, de meester eet een appel.’ Ja, de meester eet een appel ja. ‘Een appel is erg gezond,’ zeg ik, ‘en ik blijf in mijn bureaustoel passen’. Daarna leg ik de kinderen uit mijn groep wat uit over de gevaren van werken als leerkracht. Een tijdje terug werd er reclame gemaakt met als slogan ‘je groeit in het onderwijs’. Dat klopt, maar ook vaak in de breedte.

Een meisje uit mijn groep wijst naar haar roze koekje. ‘Hier zit aardbei in,’ zegt ze, ‘dus ook héél gezond’. En het droevige is dat ze dit nog meent ook. Hoog tijd voor goed nieuws zoals…

“…Alle basisschoolleerlingen in de Europese Unie krijgen gratis fruit op school. Een ruime meerderheid in het Europees Parlement stemde dinsdag in Brussel in met een speciaal programma dat dit regelt, meldt CDA-Europarlementariër Esther de Lange dinsdag. De Raad van Ministers moeten nog wel een definitief akkoord geven.”

Waarschijnlijk begint het uitdelen van het gratis fruit na de komende zomervakantie. Het hoe en wat is op dit moment nog niet duidelijk. Wel al bekend is dat sommige basisscholen hun juffen (en een paar meesters) gaan verplichten om ook fruit te nuttigen tijdens het eten en drinken op school. Dit in het kader van de actie ‘Juf Heeft Een Te Dikke Reet’, opgestart door … oh laat ook maar, ik sloeg weer even op hol.

*’Gratis fruit voor schoolkinderen’, nieuws.nl, 19/11/08

12 Reacties op “Je groeit in het onderwijs”

 1. Geartsje zegt:

  JUF heeft een te dikke…???
  En die dikke pens van de meester dan?

 2. Frank Jongbloed zegt:

  Hee, hee! Drie keer in de week fitness he! Maar je hebt gelijk, er zullen vast meesters zijn met een dikke pens, maar (en dit kan je niet ontkennen): ze zijn in de minderheid. Ha!

 3. Remko Boers zegt:

  Geinig artikel.
  Wij hebben op onze school al eens een project gehad waarbij fruit werd uitgedeeld aan de kinderen op school. Dat werd door een ieder (zowel kinderen, ouders als personeel) erg positief ontvangen.
  Dus laat maar komen, die aardbeikoeken. ;-)

 4. Anita zegt:

  Inderdaad triest met dat meisje met haar roze koeken.

  Kinderen moeten trouwens inderdaad gewoon genoeg fruit eten, daar ben ik het roerend mee eens. Ik snap alleen niet goed waarom dat nou persé op school moet en de ouders daar zelf niet voor zorgen.

  Ach ja, of het nu ‘linksom of rechtsom’ gebeurt, is het uiteindelijk het belangrijkst dat de kids gezond (leren)leven/eten.

 5. Frank Jongbloed zegt:

  Het is niet helemaal een bestaand meisje, Anita, maar iedere juf of meester zal je een verhaal kunnen vertellen over die meisjes en jongens. Toen ik net leraar werd, verbaasde ik mij erover dat wat vanzelfsprekend in mijn opvoeding was, niet zo is bij iedereen.

 6. Erik zegt:

  Ik werk niet in het basisonderwijs en ik vraag mij af hoe er op school aandacht wordt besteed aan gezond eten? In alle groepen, projecten, wekelijks, 1 x per jaar. Hoeveel roze koeken mag je: iedere dag, 1 x per week, 1 x per maand, nooit?

 7. Elisabeth zegt:

  Volgens mij ben je gewoon bang dat ze je verzwelgen, die juffen…Zie je alleen nog dat kale koppie van je en verder niets meer!!!! (zie je het voor je? Ik wel hahahaha!)
  Maar goed, ondanks mijn dikke **** ben ik toch echt van het gezonde eten en propageer dat ook veelal in de groep. Alle kleuters eten bij mij om 10 uur een boterham of een stuk fruit, simpelweg omdat de meesten niet eens hebben ontbeten. (ligt ook wel aan de ‘doelgroep’) Die boterham heb ik dus verplicht gesteld en we varen daar allemaal wel bij. Maar ook op de school van mijn dochters zie ik rare eetgewoonten voorbijkomen, met veel zogenaamd verantwoorde koeken en weinig fuit. En wat zie je na schooltijd, bij dansles, zwemles, blokfluitles enzovoort? HEt is heden ten dag volstrekt normaal om in ieder geval een voorverpakt zakje snoep en een pakje drinken te krijgen na de les, ookal ga je daarna eten. Water is eng en een appel is raar. En trakteren als je jarig bent is op al die clubjes ook heel normaal tegenwoordig; dus de zakken chips, snoep, chocola zijn niet aan te slepen.
  Ik erger me hieraan, maar dat was al duidelijk denk ik. Ik probeer mijn dochters en de kinderen in de klas iets bij te brengen op dit gebied. Bij mijn dochters levert dit luid protest op, want IEDEREEN heeft iets ‘lekkers’ bij zich…Aan de andere kant zie ik ze heerlijk genieten van die boterham en die appel en dat snoepje krijgen ze ook heus wel.
  Moraal van dit verhaal? Alles met mate, snoep verstandig, alles waar ‘te’voor staat is niet goed, behalve tevreden, ieder pondje gaat door ‘t mondje, enz.enz.
  Ik ben dus VOOR fruit op school! Ouders moeten bewust gemaakt worden!
  Elisabeth

 8. Frank Jongbloed zegt:

  Interessant om te horen dat het project goed ontvangen werd, Remko. Dat belooft veel goeds voor de toekomst. Ik denk ook niet dat er veel op aan te merken valt, zo’n plan. Wie zegt er nu; mijn kind mag geen fruit?

  Bij ons op school, Erik, worden ouders zo nu en dan via de nieuwsbrief opgeroepen vooral te denken aan gezonde tussendoortjes. Ook in de klassen wordt er aandacht aan besteed. Zo had ik het er vanmorgen met mijn groep nog over en gaf ik veel complimenten aan een jongetje met een appel (in partjes). In de hoop hiermee gezonde tussendoortjes te promoten in andere gezinnen. Sommige scholen hebben gezondheid in hun profiel, in hun identiteit. Die maken er ook reclame mee.

  En Elisabeth, tja, daar sluit ik me volledig bij aan, ik had het zelf niet beter kunnen verwoorden. Wees als leerkracht maar een beetje streng in de klas, wees duidelijk tegen ouders en kinderen. Geef het goede voorbeeld.

 9. Anna zegt:

  Op de school van mijn kinderen is sinds kort de meegebrachte beker drinken verplicht (ipv kant en klaar flesje of pakje) Op zich prima, al is het lekken wel vervelend. daarnaast ook de gezonde boterham of fruit. Ook prima, want dat kregen mijn kinderen altijd al.
  Echter…. om tegemeot te komen aan de snoepdrift? of aan de gemakszucht van ouders? is er op woensdag nu “koekendag”: alleen op woensdag mogen ze een sultana of ander verpakt koekje mee. Tja, en dat is dus wel een probleem. Onze kinderen vinden het nu moeilijk te verkroppen dat zij op woensdag ‘echt de enigen” zijn die fruit mee krijgen. En de koeken, daar verwacht ik nog wel aangesproken te worden, want die reserveren wij thuis voor de zeldzame keer (eens per maand ofzo) dat al het fruit op is……ook al is het geen woensdag…..

 10. Frank Jongbloed zegt:

  Is dat in verband met milieuverontreiniging, Anna, die pakjes drinken? Want ik zie er zo 1-2-3 het nut niet van in, tenzij het dus te maken heeft met afvalverwerking. Woensdag Koekendag, tja, ik begrijp je dilemma als moeder. Het is altijd tricky om ouders te verplichten om zich aan regels te houden als het op de voeding (want dat is het) van hun kinderen aankomt. Maar… ze hebben de regels waarschijnlijk ingevoerd omdat het merendeel van de kinderen ongezond snackte. Nu eet iedereen vier van de vijf schooldagen gezond en is een klein deel van de kinderen op woensdag de dupe (jouw kinderen).

  Maar nu houd ik op, want ik lijk de woordvoerder van de school van je kinderen wel en zometeen kom je hier nooit meer terug om te reageren!

 11. Elisabeth zegt:

  Beetje off topic:
  JA, dat met die bekers in plaats van pakjes gebeurt bij mijn meiden op school ook, om de afvalberg te verminderen. Is trouwens ook veel goedkoper! Op de school waar ik werk hoeft het niet en zie ik veel pakjes, juist bij kinderen van wie de ouders het al niet breed hebben. “Denk na!”, denk ik dan… Maar goed, die boterham is ook veel goedkoper, dus dat compenseert dan weer.
  Elisabeth

 12. Frank Jongbloed zegt:

  Misschien iets om eens te noemen in de nieuwsbrief, Elisabeth? Soms moeten we het goede voorbeeld geven, bij gebrek aan kennis bij een ander.

  Gisteren stond ik bij het stoplicht toen een vader tegen zijn dochter zei dat ze moest letten op de lichtjes van het stoplichtknopje. Als ze allemaal uit waren, zou het licht op groen gaan. Wat ook gebeurde. Ik ben dertig jaar, maar het was voor het eerst dat ik die lichtjes zag. Ik heb mijzelf zeker een half uur bij het stoplicht vermaakt. Nou okay, dat laatste loog ik.

Reageer


zeven × = 14