Laatst kreeg ik een goede vriend op bezoek die met een bedrukt gezicht plaatsnam op de bank. Hij had problemen met een vrouw. Ik gaf hem een glas cola (light, want we zijn nu boven de dertig), een bakje met nootjes en vroeg hem hoe het conflict was ontstaan.

Het bleek dat een vriend van hem een weblog had, dat vaak bezocht werd door een meisje en via Twitter stuurden ze op een afspraakje af, dat later met een e-mail bezegeld werd. Van het een kwam het ander, van het ander kwam het een. Maar toen liet het meisje via haar webcam haar oogje op een ander vallen en was de liefde voor de vriend van mijn vriend voorbij. Vervolgens liet mijn vriend een krabbel achter op de Hyves van zijn vriend, wat het meisje las en zodoende werden haar gevoelens gekrenkt. U bent er nog?

Tegen de tijd dat het verhaal zijn einde naderde, zorgde ik ervoor dat ik af en toe begripvol knikte, maar was ik al een tijdje verdiept in een aflevering van House. Moraal van dit verhaal:

“‘Wijs kinderen op de gevaren van de webcam’, zegt directeur Dominique Weesie van Geen Stijl. ‘Mensen, dus ook kinderen, gooien alles online en hebben niet door dat iedereen dat kan zien, bijvoorbeeld op Hyves.’

Ook reageert de directeur van Geen Stijl op het verwijt dat zijn site zelf allerlei compromitterende foto’s plaatst en bedenkelijke onderwerpen aan de orde stelt. ‘Bij volwassenen liggen de grenzen toch anders dan bij kinderen’, is de redenatie van Weesie.

Wel vindt hij het een goede zaak dat leerlingen voorlichting krijgen over de gevaren van internet. ‘Mijn vriendin werkt in het onderwijs, ze geeft informatica. Die heeft vrijwel dagelijks met dat bijltje te hakken. Heel veel vechtpartijen ontstaan bijvoorbeeld doordat ze elkaar op MSN zitten op te fokken. En dan barst de bom op het schoolplein zonder dat iemand het in de gaten had.’”

*”Veel vechtpartijen ontstaan door MSN”, een nieuwe campagne om schoolgaande kinderen mediawijzer te maken, Reformatorisch Dagblad, 3 november 2008.
*”Interview Dominique Weesie (Geen Stijl)”, medialessen.nl

6 Reacties op “Kind, computert ende wees verstandigh”

1. Justine Pardoen zegt:

Nou ik hier dan toch kijk: die citaten van Dominique Weesie komen uit een interview dat de stichting Mijn Kind Online gemaakt heeft in het kader van de nieuwe website http://www.medialessen.nl. Met nog 5 andere mensen uit de wereld van mediamakers, vertellen wat ze vinden van het mediawijs maken van kinderen.

Binnenkort is er via http://www.medialessen.nl ook een Gids Mediawijsheid op school te downloaden. Houd ons in de gaten!

Justine Pardoen (stichting Mijn Kind Online én Ouders Online), zie ook http://www.mijnkindonline.nl

Ik heb meteen een link naar medialessen.nl neergezet (nu ik hier dan toch keek). Kom je het wel melden als de gids er is, dan kan ik er nog even de aandacht op vestigen. We houden je in de gaten, Justine.

3. Anita zegt:

in hoeverre je kinderen echt de gevaren kunt bijbrengen vraag ik me af. als volwassenen al denken ‘dat overkomt mij/mijn kinderen niet’, hoe moet het tot kinderen doordringen.

ik weet dat ik toen ik als jongerenwerker werkte, me inschreef op hi5 (soort van hyves) de kids toevoegde als vriend zijnde en ze een beetje in de gaten hield Gingen ze dubieuze foto’s en/of opmerkingen plaatsen, ging ik even casual met ze praten. dat hielp íets, bij een aantal van ze. maar bij lange na niet bij allemaal.

En de ruzies opstoken via msn die dan voor de omgeving (vaak op school) onverwacht tot ontploffing komen, zijn mij ook niet onbekend. Ook op mijn msn waren een groot aantal van de jongeren toegevoegd en als je dan spanning signaleert en met goede communicatie met school, ouders, en de jongeren zelf kun je soms wel ingrijpen voor het uit de klauwen loopt.

En ik denk dat daar dus het heikele punt zit.
    Aandacht en Communicatie.

Een voorlichting op school zou daar naar mijn mening zeker iets aan toevoegen, maar kan zeker niet alleen staan in het voorkomen van problemen.

De eerste verantwoordelijkheid ligt bij ouders, Anita, dat ben je vast met mij eens. Helaas zijn die niet altijd (soms wel) op de hoogte van de gevaren van internet. Het klinkt altijd zo overdreven dreigend; ‘de gevaren van het internet’. Maar voorkomen is beter dan genezen.

Ik ben het met je laatste zin eens. Scholen kunnen zeker (moeten misschien ook) een bijdrage leveren aan voorlichting over het gebruik van internet. Maar het is een joint effort.

Kinderen (mensen) moeten leren hoe ze met elkaar om moeten gaan. En niet alleen achter een beeldscherm.

5. karen van staeyen zegt:

Hoi Frank, Ik liep even achter wegens bezoekje aan België. Alweer een interessante post over de do’s en dont’s op Web 2.0. Child Focus lanceerde een rapport over jongeren en “grensoverschrijdend seksueel gedrag” op het internet. Een link naar de downloadpagina en een bespreking van enkele onderdelen van het rapport vind je op onze ouderblog. Grtjs, Karen

Erg ‘in’ nu, dat seksueel grensoverschrijdend gedrag. Heeft die documentairemaakster van de NPS toch heel wat losgemaakt met Sex Sells. Ik zal het eens lezen op jullie site, Karen en ik hoop dat het leuk was in België. Groet.

3 × = vierentwintig