Volgens een artikel in het Algemeen Dagblad van maandag 15 september is de academische lerarenopleiding primair onderwijs (ALPO) van start gegaan met 51 vrouwelijke juffen in spe en 1 wannabe meester. De arme stakker. Over dit onderwerp kan ik natuurlijk een goed woordje meepraten. Ik ben immers ook al jaren een van die zeldzame bezienswaardigheden binnen het basisonderwijs.

Tijdens mijn eerste jaar op de Pabo (de ALPO voor smeerkrachten) waren er een handjevol jongens en mannen. Ik weet nog goed dat er een zekere Frans naast mij zat tijdens een college Nederlands en dat hij halverwege de les opstond en de docente liet weten dat ze met de les moest stoppen door met zijn hand zaagbewegingen over zijn keel te maken. Frans vond dit uitermate geestig. De directie niet zo. En toen waren er nog minder mannelijke studenten.

Ik wens de wannabe meester veel succes op de academische opleiding en hij mag me altijd e-mailen voor een paar goede tips. Om het hem gemakkelijk te maken, hier alvast een paar voorbeelden die hij toe kan passen in het daadwerkelijke werkveld:

1. Zorg ervoor dat je het in de gaten hebt als je collegajuf naar de kapper is geweest. Maak hier een opmerking over, maar dik het niet te erg aan. Hou het kort en simpel. ‘Lekker met groep 1/2 geverfd?’ is niet het juiste zinnetje.

2. Probeer niet geforceerd mannelijk over te komen door je aandeel in het afwasschema te verwaarlozen. Ruim de vaatwasser gewoon in en doe desnoods een afwasje met de hand. Geloof me, ‘s ochtends de lerarenkamer betreden en tegen een roedel juffen met smerige theekopjes aanlopen is niet de meest geweldige manier om de dag te beginnen.

3. Doe net alsof je het niet merkt dat je collega naast je een menopauze-episode beleeft. Ook al krijgt haar gezicht de kleur van een cherrytomaat en beginnen haar ogen te tranen: niks laten merken. Juffen hebben er geen behoefte aan om gewezen te worden op het verstrijken der jaren.

Dat was het, jongen. Doe er je voordeel mee.

*’Eén man op academische Pabo’, Algemeen Dagblad.

8 Reacties op ““Toen waren het er nog maar…””

1. Geartsje zegt:

Aha.
    En ik maar denken dat ik zo’n fijne mannelijke collega had. Maar nee dus. Allemaal toneel. Wisselen jullie meesters vaker informatie en gedragscodes uit?
    Een soort van geheime club of zo?

Dat valt wel mee, Geartsje, maar een meester die de wc-bril naar beneden doet na het plassen of erger nog, zittend plast, wordt zonder pardon geroyeerd uit de club.

3. Jeroen zegt:

Wederom een prachtige bijdrage!

Op mijn ‘website’ heb ik onlangs ook een bericht geplaatst vanuit een ervaring als meester in het basisonderwijs.
    url: http://meester-jeroen.blogspot.com/2008/09/kijk-een-meester.html

Thanks meester Jeroen. Leuk stukje ook op jouw site, (daar kon ik geen reactie achterlaten, dus doe ik het maar hier). Ik heb ook wel eens ingevallen bij kleuters, maar niet zo vaak. Het is voor de kleuters net zo wennen als voor mij.

Voor de kleuters op de school waar ik nu al weer bijna zo’n 4 jaar werk ben ik gewoon de meester. Alleen de allernieuwsten kijken zo nu en dan nog verschrikt naar mij omhoog.

5. Eric W zegt:

Heerlijk stukje, en inderdaad zeer herkenbaar!

Dank je Eric, zitten bij jou ook aan de menopauze?

7. Erik zegt:

“smeerkrachten” ?

Je verontwaardiging straalt ervan af, Erik. Maar het is maar een ludieke knipoog naar de negatieve berichtgeving over de huidige generatie Pabo-studenten en pas afgestudeerden. En dat maakt mij dus ook een smeerkracht. Maar wel eentje met een gevat gevoel voor woordspelingen.

− vier = 4