Hofcultuur in de zestiende en zeventiende eeuw  

[invalshoek 2.1]  Inleiding, kunst en religie, levensbeschouwing 

[invalshoek 2.2]  Kunst en esthetica

[invalshoek 2.3]  Kunstenaar en opdrachtgever; politieke en economische macht

[invalshoek 2.4]  Kunst en vermaak

[invalshoek 2.5]  Kunst en techniek

[invalshoek 2.6]  Kunst intercultureel  

[ELO toetsen over de hofcultuur]

[Cultuurnetwerk/Bronnenbundels/Hof] Alleen Beeldende Kunsten

[Kunst-stof]

Films hofcultuur op DVD

 

Deze Franse pendant van Shakespeare in Love is een denkbeeldige ontmoeting tussen de toneelschrijver en zijn oeuvre. Behalve een sprankelende bewerking van enkele van Molière’s stukken is de film ook een kostuumdrama vol dubbele bodems. Voorkennis van Molière’s werk is niet vereist.

Het kostuumdrama Marie Antoinette is geen politieke film; regisseur Sofia Coppola is voor alles geïnteresseerd in de figuur van Marie-Antoinette. In haar emoties en in haar privé-wereld. In achterklap en gegiechel. In een wereld van hypocrisie en glamour. Marie-Antoinette wordt nu eens niet als verwend kreng maar als een slachtoffer neergezet, dat huilt omdat ze haar mopshond niet mag meenemen naar het Franse hof. Kirsten Dunst is perfect gecast als de prinses, maar de grootste troeven van de film, deels opgenomen in het Paleis van Versailles, zijn het camerawerk en de art direction. Marie Antoinette is een feest voor het oog.

 

Vatel speelt zich af tijdens het bezoek van de Zonnekoning aan het kasteel van Prins Condé. Om de koning gunstig te stemmen laat de Prins François Vatel (Depardieu) een driedaags banket voorbereiden.

 

Le roi danse: Intrigerend is Le roi danse van de Belgische regisseur Gérard Corbiau, met een hoofdrol voor de muziek van Lully, de huiscomponist van Lodewijk XIV. Corbiau kiest ervoor de machinaties aan het hof van de Zonnekoning terug te brengen tot een decor voor Lully’s marsen en sarabandes. Met Benoît Magimel, in Nederland bekend als de student van Isabelle Huppert in La Pianiste. (RO/de Volkskrant)

 

Marquise: Hoertje en later zangeres/actrice mademoiselle Du Parque, ook wel Marquise, werd aanbeden door iedereen in Frankrijk, onder wie Racine en koning Louis XIV. Toneelschrijver Molière ontdekt Marquise terwijl ze danst in de regen. De manier waarop haar loopbaan zich voltrekt, ze Racine ontmoet en later ongeluk treft, wordt soapig en weldadig getoond in een mix van komedie en tragedie. Marquise wordt vanwege de romances en het theater wel vergeleken met de klassieker Les enfants du paradis (1945), maar de film haalt door karikaturale personages en de moderne sensuele scènes van Marceau, niet dat niveau.

 

Ridicule: Frankrijk 1780. De landjonker Grégoire Ponceludon de Malavoy (Berling) reist naar het Versailles van koning Louis XVI (Cancelier) om te pleiten voor de drooglegging van de moerassen in de buurt van Lyon. Hij vindt als provinciaaltje echter geen enkel begrip voor de arme boeren uit zijn streek. Hij laat zich echter niet ontmoedigen en krijgt hulp van een oude dokter (Rochefort) en een weduwe (Ardant). Leuke kijk op de intriges en corruptie aan het hof van Louis XVI, kort voor de Franse Revolutie. Winnaar van vier Césars en de BAFTA voor beste niet-Engelstalige film.

(Bron Cinema.nl)