Longpatiënt verlaat Randstad

Zeker tientallen en mogelijk zelfs honderden longpatiënten ontvluchten de Randstad en de stedelijke gebieden in Brabant ieder jaar vanwege de slechte luchtkwaliteit.

Dit zegt het Astma Fonds. Het afgelopen jaar hebben 33 longpatiënten bij het Astma Fonds gemeld te zijn verhuisd vanwege de hoge concentratie fijnstof in de lucht. De patiëntenvereniging vermoedt dat dit slechts het topje van de ijsberg is.

Longartsen in de Randstad bevestigen dat hun patiënten last hebben van de buitenlucht. ‘Ik hoor steeds vaker van patiënten dat ze zich tijdens een vakantie in het buitenland stukken beter voelen’, zegt Elisabeth Bel, hoogleraar longziekten aan het AMC. ‘Zodra ze in Nederland uit het vliegtuig stappen, valt de lucht weer als een onaangename deken over ze heen.’

De dokters verschillen nog van mening in hoeverre dit aan luchtvervuiling is te wijten. De luchtkwaliteit in Nederland is de afgelopen jaren verbeterd. Tegelijkertijd is het verband tussen luchtvervuiling en longziekten duidelijker geworden. Vermoedelijk beseffen steeds meer longpatiënten dat een verhuizing naar een schonere omgeving een positief effect heeft op hun gezondheid.

De verhuizers zijn vaak gezinnen met kinderen met astma, zegt Jelmer Krom. De woordvoerder van het Astma Fonds kent talloze voorbeelden van patiëntjes die na een vertrek naar het platteland zienderogen zijn opgeknapt. ‘Het is opvallend hoeveel minder medicijnen deze kinderen na een verhuizing naar Friesland of de Achterhoek nodig hebben.’

Het kabinet zou de normen voor de uitstoot van fijnstof moeten aanscherpen, vindt het Astma Fonds. Krom: ‘De huidige normen zijn door Brussel afgesteld op een niveau dat alle landen kunnen halen. De Wereldgezondheidsorganisatie pleit voor een halvering van die norm, bij hen staat de volksgezondheid centraal.’

Voorlopig is de kans klein dat het kabinet de longpatiënten tegemoet komt. Onlangs besloot minister Schultz van Haegen van Infrastructuur juist de maximumsnelheid te verhogen. Krom: ‘Het is echt heel cynisch dat het kabinet ernaar streeft om zo dicht mogelijk tegen die norm aan te zitten. Daar hebben een miljoen longpatiënten echt last van.’

SANDER HEIJNE in De Volkskrant, 10 januari 2012

Leave a Reply

 


zeven × 1 =