De Belastingdienst gaat ervan uit dat je het hele jaar werkt. De meeste scholieren werken lang niet fulltime; daardoor betalen zij meestal te veel belasting. Die belasting kun je terugvragen bij de Belastingdienst.
Je moet daarvoor ‘aangifte doen’, met een speciaal formulier: Tj-biljet.
Heb je verschillende baantjes in een jaar gehad? Dan moet je alle werkgevers op het Tj-biljet noemen. Alle gegevens die je moet invullen staat op de jaaropgave.

Het formulier vraag je aan bij de Belastingdienst.

Handig om te weten…

• Je kunt belasting terugvragen over de afgelopen vijf jaar (als je dat nog niet eerder hebt gedaan)
  • Ging je met het openbaar vervoer naar je werk? Was de reisafstand meer dan 10 km? Dan kun je recht hebben op reisaftrek. Op het belastingformulier staat precies of je daar recht op hebt.
  • Als je voor 1 april je aangifte doet, krijgt je voor 1 juli van de Belastingdienst je geld terug.
  • Bedenk goed waar je het afgelopen jaar gewerkt hebt. Niet alle werkgevers versturen de jaaropgave al in januari. Bij sommige uitzendbureaus moet je zelf de jaaropgave aanvragen.

De studenten- en scholierenregeling

Voor scholieren bestaat de studenten- en scholierenregeling. Omdat je salaris als scholier meestal nog niet zo hoog is, hoef je vaak ook geen belasting te betalen. Samen met je werkgever kun je daarom een beroep doen op de studenten- en scholierenregeling. Je krijgt de belasting die wordt ingehouden op je loon, direct met je loon uitbetaald. Dat geld heb je dus eerder, maar uiteraard kun je het later niet nog eens terug vragen met een Tj-biljet.