Televisie

Televisiekijken blijft de voornaamste vrijetijdsbesteding van de Fransen, die er dagelijks gemiddeld drie uur en een kwartier aan besteden.

Het heeft bijna 10 jaar geduurd (1985-1995) voordat de verwezenlijking van een nieuw omroepbestel een feit was. Momenteel bestaat de omroep uit een diversiteit aan programma’s, bedrijven (publiek en privaat) en uitzend- en ontvangstmogelijkheden. Sinds de wet van 1986 valt de televisie – (en radio) sector onder het gezag van een bestuursorgaan, de Conseil supérieur de l’audiovisuel (CSA). Dit orgaan kent zendmachtigingen toe aan de commerciële netten, controleert of de verplichtingen (van met name de publieke omroep) worden nagekomen en of de wettelijke regels op het gebied van bijvoorbeeld pluriformiteit van het nieuws en bescherming van jongeren worden gerespecteerd. Het is tevens zijn taak de voorzitters te benoemen van de publieke radio- en televisiebedrijven.

Frankrijk telt meer dan 180 televisiezenders:

- 5 landelijke publiekszenders: France 2France 3France 4Arte (Frans-Duitse culturele zender) en France 5(educatieve zender);

France 5 : het kenniskanaal

Op de site www.france5.fr kunt u veel informatieve en culturele uitzendingen bekijken of opnieuw bekijken. Of het nu gaat om een analyse van wat er in de media is verschenen (Arrêt sur images, Phénoménia) debatten over de actualiteiten (Ripostes, FOG, C dans l’air, Etats généraux) film (Avis de sorties), literatuur (Café Picouly, le Bateau-livre), muziek (Studio 5) geschiedenis (le Sacre de l’homme), reizen (Echappées belles) koken (Escapades de Petitrenaud), mode (Atelier de la mode), architectuur (Questions maison), tuinieren (Silence ça pousse) of andere dingen die het weten waard zijn (C notre affaire, Mondes et Lmerveilles, Ubik…), France 5 behandelt vele onderwerpen en de internetter kan deze rijke en on-line beschikbare videotheek raadplegen.

- 3 landelijke commerciële netten:TF1M6 en Canal Plus- (betaal-tv met 6,4 miljoen abonnees in Frankrijk en 6,7 miljoen abonnees in het buitenland);

- meer dan 20 landelijke en lokale zenders op de kabel (40% van de huishoudens is aangesloten op de kabel), 7,5% van de gezinnen is geabonneerd op programma’s die op de kabel worden uitgezonden;

- een uitgebreid pakket zenders die per satelliet te ontvangen zijn (Canal Satellite, TPS enz.);

- TV5 Monde en Canal France International(CFI), de twee televisiezenders van het buitenlandse netwerk van Frankrijk. TV5 wordt in Nederland uitgezonden en biedt en selectie van programma’s met Nederlandse ondertiteling. De website van TV5 in het Nederlands:http://www.tv5info.nl

- Op 6 december 2006 werd de nieuwszender France24 gelanceerd. Deze internationale (Engelstalige en Franstalige) televisiezender heeft als taak het wereldnieuws vanuit een Frans gezichtspunt te belichten. Behalve actualiteitenprogramma’s zal France 24 eveneens programma’s over de economie, het weer, sport, cultuur en “art de vivre” gaan uitzenden.

De internetsite van France24 is drietalig (Frans, Engels en Arabisch).

Radio

Begin jaren 80 werd begonnen met de liberalisatie van de radiosector. Deze bestaat nu uit drie grotere algemene zenders (RTL, France Inter en Europe 1), thematische radiostations (het merendeel muziekzenders, maar ook nieuwszenders en zenders voor bepaalde groeperingen), lokale privéstations, alsmede enkele honderden lokale verenigingszenders.

De sector bestaat uit zowel de publieke omroep (Radio FranceRFO “Réseau France outre-mer” en RFI « Radio France internationale »), die een kwart van de luisteraars trekt, als de commerciële omroep, het domein van grote communicatieconcerns (Hachette-Lagardère, Bertelsmann), nationale ondernemingen (NRJ) en kleinere structuren. Sinds midden jaren 90 trekken de thematische en lokale zenders meer luisteraars dan de algemene.

De publieke omroep Radio France omvat de zenders France Inter, France Info (nieuwszender), France Culture, Radio Bleue, FIP.

In de commerciële sector vinden we o.a. RTL (de meest beluisterde radio in Frankrijk),Europe 1 en Radio Monte Carlo.

In het buitenland is Frankrijk op de radio aanwezig met RFI (45 miljoen luisteraars in de wereld), France Inter op de lange golven, RMC Moyen-Orient (gericht op het Nabije en Midden-Oosten) en Medi 1 (gericht op de landen in Noord-Afrika).

Radiofrance en Canal académie

Internet

Hoewel de computer vooral wordt beschouwd als een apparaat voor op het werk, gebruikt door 80% van de Fransen, zijn steeds meer huishoudens er mee uitgerust: 55% van de huishoudens bezit een computer en 46% heeft een internetverbinding (waarvan 80% snelle verbinding).

Deze “nieuwe vorm van toegang tot kennis” heeft razendsnel de Fransen veroverd. Meer dan 20 miljoen maken er gebruik van op school, op het werk en thuis.

De ontwikkeling van internet is in Frankrijk de afgelopen jaren heel snel gegaan: elke instelling, krant, overheid of onderneming heeft zijn website, waarbij vele thema’s aan bod komen (sport, onderwijs, diensten, film enz.)

De sites van internetproviders (zoals Orange van France Telecom) en van dienstverleners worden het meest bezocht.

Meer weten :

Engelstalig artikel over de situatie van de verschillende media op www.diplomatie.gouv.fr.

Bron: Franse Ambassade