Hoe maak je de th-klank?
Eigenlijk zijn er twee verschillende th-klanken in het Engels, alhoewel ze erg veel op elkaar lijken. Beide klanken worden gemaakt door je tong tussen je tanden te leggen en wel zo dat het puntje van je tong je boventanden raakt. Vervolgens blaas je daar lucht doorheen en dan heb je de th-klank gemaakt.
Om te zien of je het goed doet, maak je gebruik van een spiegel. Kun je je tong zien? Dan doe je het goed! Kun je je tong niet zien? Dan kan het zijn dat je hem tegen je boventanden hebt aangelegd. De klank die je dan produceert is een /d/ of een /t/. Komt er een /s/ of /z/-klank uit, dan heb je je tong ook te veel achter je tanden geplaatst. Je tong moet je boven- en ondertanden raken.

De ene th-klank is de andere niet: het verschil
Er is een verschil in uitspraak van de th-klank in de woorden ‘breathe’ (=werkwoord: ademen) en ‘breath’ (=zelfstandig naamwoord: adem). Bij het woord ‘breathe’ gebruik je je stembanden om de th-klank te maken. Je kunt dat controleren door je vingers tegen je keel te leggen en dan de klank te maken. Als je je stembanden voelt trillen, is het goed. Deze klank wordt een stemhebbende klank genoemd. Het teken dat je in het woordenboek zult vinden voor deze klank, ziet er zo uit:
Bij het woord ‘breath’ worden je stembanden niet gebruikt om de klank te maken. Wanneer je bij het uitspreken van de klank, je vingers tegen je keel houdt, voel je niets. Deze klank wordt stemloos genoemd. In het woordenboek ziet het teken voor deze klank er zo uit:

Voorbeelden

Hieronder volgen voorbeelden van woorden waarbij je het verschil tussen de twee klanken kunt horen. Je kunt oefenen door eerst te luisteren en daarna de woorden na te zeggen.

Woorden met stemloze th-klank Woorden met stemhebbende th-klank
thin they
thick though
thirst thus
think other
theory bathe
thumb clothe
thigh smooth

 

Moeilijke combinaties

Stemhebbend Stemloos
seventh what’s this
eighth I need that
ninth
hundredth

 

Tongue Twister (tongbreker)

Beluister

Whether the weather be fine
or whether the weather be not,
whether the weather be cold
or whether the weather be hot,
we’ll weather the weather
whatever the weather,
whether we like it or not.