Hoe kan ik mijn leesvaardigheid oefenen?

Voor het lezen

Voordat je gaat lezen, ga je je eerst een beeld vormen van de tekst. Met wat voor soort tekst heb je te maken? Is het een advertentie, een ingezonden stuk, een artikel, enzovoort?

opsommingstekenvink.gif Kijk naar de titel van de tekst.
opsommingstekenvink.gif Kijk naar de plaatjes die bij de tekst staan.
opsommingstekenvink.gif Kijk naar de tussenkopjes (de zinnen die cursief, vetgedrukt of groter gedrukt staan).
opsommingstekenvink.gif Kijk naar de opdracht die bij de tekst staat. Bepaal aan de hand van de opdracht hoe je gaat lezen.

Manieren van lezen

Lezen kun je op verschillende manieren doen:
opsommingstekenvink.gif Skimmen: je gaat de tekst snel lezen, omdat je ongeveer wilt weten waar de tekst over gaat. Je doet dat door naar opvallende stukjes te kijken en van iedere alinea de eerste en de laatste zin te lezen.
opsommingstekenvink.gif Scannen: je moet zoeken naar bepaalde informatie. Als je dat gevonden hebt, hoef je de rest van de tekst niet te lezen.
opsommingstekenvink.gif Intensief lezen: Hierbij neem je de tekst woord voor woord, regel voor regel, door.

Hoe ga je lezen

Aan de hand van de opdracht bepaal je hoe je gaat lezen.
opsommingstekenvink.gif Bij een vraag over de hele tekst, ga je skimmen. Je gaat zoeken naar aanwijzingen voor het antwoord.
opsommingstekenvink.gif Bij vragen naar bepaalde informatie, ga je scannen. Als de vraag bijvoorbeeld is hoeveel iets kost, ga je op zoek naar bedragen.
opsommingstekenvink.gif Als er in een vraag regelnummers gegeven worden, is het vaak de bedoeling dat je de gehele alinea leest.
opsommingstekenvink.gif Bij meerkeuzevragen, staan de vragen gewoonlijk op volgorde van de tekst. Lees alleen de vraag en het stukje waar volgens jou het antwoord in staat. Probeer vervolgens zelf een antwoord te geven en vergelijk dat met de antwoorden die gegeven zijn. Kies dan het antwoord dat het meest op jouw antwoord lijkt. Kom je er niet uit, dan is het vaak een kwestie van een paar keer 'heen en weer' lezen.

Onbekende woorden

Bij lezen (en luisteren) heb je zelf geen invloed op de woorden die worden gebruikt. Je zult woorden tegenkomen die je niet kent. Als je te veel woorden niet kent (meer dan 10%), zul je moeite hebben met de tekst. Onbekende woorden hoeven echter niet altijd problemen op te leveren of opgezocht te worden in het woordenboek. Er zijn manieren om achter de betekenis van een woord te komen:
opsommingstekenvink.gif probeer de betekenis te raden door de hele zin goed te lezen.
opsommingstekenvink.gif kijk of het woord lijkt op een Nederlands woord of een andere taal die je kent.
opsommingstekenvink.gif lukt het dan nog niet, zoek het woord dan op in het woordenboek. Hoe je dat moet doen kun je op deze pagina lezen.

Lezen als je dylectisch bent

Als je dyslectisch bent, zul je meer moeite hebben met lezen dan wanneer je niet dyslectisch bent. Toch zijn er mogelijkheden om het lezen te vergemakkelijken.
opsommingstekenvink.gif Kies boekjes en/of teksten met een groter lettertype.
opsommingstekenvink.gif Kies boekjes en/of teksten die je tegelijkertijd kunt beluisteren.

Als je het leesmateriaal van Internet haalt, kun je de lettergrootte zelf aanpassen door de tekst te kopiëren en te plakken in Word. Vervolgens kun je de grootte aanpassen. Voor het tegelijkertijd beluisteren van de tekst kun je dan gebruik maken van de volgende programma's:
opsommingstekenvink.gif ReadPlease
ReadPlease is een programma dat je kunt downloaden en dat tekst om kan zetten in spraak. De stem die je hoort is wel een beetje 'blikkerig'. De gewone versie is gratis, voor ReadPlease Plus moet je betalen. (Klik voor een groter lettertype rechts bovenin het scherm op 'Low Vision'.)
opsommingstekenvink.gifText Aloud
Text Aloud is ook een programma dat tekst om kan zetten in spraak. Je kunt het programma eerst 20 dagen proberen, daarna zijn er kosten aan verbonden.