Frederick (Rick) van der Ploeg (Rotterdam, 28 april 1956) is een Nederlands econoom en voormalig politicus.

Van der Ploeg volgde de middelbare school in Nederland, maar voor zijn studie ging hij naar Engeland, het land van zijn moeder. Na een studie aan de Universiteit van Sussex, schreef Van der Ploeg tussen 1977 tot 1981 zijn proefschrift in de economie aan de Universiteit van Cambridge. Na zijn promotie bekleedde Van der Ploeg diverse functies in de wetenschap, onder meer als hoogleraar aan de Universiteit van Tilburg, het Europeese Universitair Instituut in Florence en de Universiteit van Amsterdam.

In 1994 werd Rick van der Ploeg lid van de Tweede Kamer voor de Partij van de Arbeid. Hij was de financieel woordvoerder van de PvdA-fractie. Van 1998 tot 2002 was Van der Ploeg staatssecretaris voor cultuur en media in het Kabinet-Kok II.

Na de verkiezingen van 2002 keerde hij terug naar de wetenschap, nadat hij al voor de verkiezingen had laten weten niets te voelen voor een vernieuwd Kamerlidmaatschap. Hij werd in 2002 hoogleraar internationaal economisch beleid aan het Robert Schuman Centrum van de Europese Universiteit in Florencepolitieke economie aan de Universiteit van Amsterdam (laatste tot 2008). Vanaf 2007 werd hij ook hoogleraar economie aan de Universiteit van Oxford en vanaf 2008 werd hij eveneens hoogleraar politieke economie (voor één dag per week) aan de Amsterdam School of Economics van de Universiteit van Amsterdam. en in 2003 hoogleraar

In 2005 presenteerde hij voor de VPRO-televisie de Nationale wetenschapsquiz. Tevens schreef hij bij diverse bladen en kranten columns.

Externe link