Alexander Van der Bellen

Alexander Van der Bellen (Wenen, 18 januari 1944 – ) is een Oostenrijks econoom en politicus, voorzitter van de parlementaire fractie en federaal woordvoerder van Der Grüne Klub.

Van der Bellen bracht zijn kinderjaren door in Tirol. Hij beëindigde in 1962 de middelbare school in Innsbruck. Hij studeerde economie aan de Universiteit van Inssbruck en ontving zijn doctoraat in 1970. Van 1968 tot 1970 werkte hij als assistent aan de Institut für Finanzwissenschaft van de Universiteit van Innsbruck en van 1972 tot 1974 aan de Internationales Institut für Management und Verwaltung in Berlijn.

In 1976 werd hij benoemd tot professor extraordinarius aan de Universiteit van Innsbruck. Later ging hij naar Wenen waar hij van 1977 tot 1980 economie onderwees als professor extraordinarius aan de Universiteit van Wenen. Van 1990 tot 1994 was hij decaan van de faculteit voor sociale wetenschappen en economie.

Als voornaam lid van de Oostenrijkse sociale democratische partij, werd Van der Bellen lid van de Nationale raad van Oostenrijk (Nationalrat) voor Der Grüne Klub in 1994. Sinds 1997 is hij hun federale woordvoerder en sinds 1999 is hij de fractieleider van Der Grüne Klub in de Nationale raad.

In al de populariteitspolls heeft Van der Bellen altijd al veel hoger gescoord dan zijn eigen partij die hij vertegenwoordigt. Oostenrijkers loven zijn attentievol gedrag, zelfs tijdens hevige debatten en discussies, zijn eerlijkheid en zijn gespecialiseerde kennis op economisch vlak.

Van der Bellen is getrouwd en heeft twee volwassen zonen. Hij is een begerige fan van Dagobert Duck strips en een verstokt roker.