Wat is www.duits.de?

www.duits.de is een niet-commerciële website voor leerlingen en hun docenten in het voortgezet onderwijs over de Duitse taal, cultuur en geschiedenis. De site bestaat uit twee onderdelen: Het vaklokaal Duits (voor leerlingen) en de nieuwsblog Duits (voor docenten Duits). De site is sinds mei 1997 in de lucht en is uitgegroeid tot grootste website over dit onderwerp in Nederland. Het vaklokaal Duits (deze site dus) maakt deel uit van de Stichting Digitale School.

Wie maakt deze site?

Paul GoossenPaul Goossen is sinds het begin in mei 1997 de eenmans-hoofdredactie van www.duits.de en maakt het grootste deel van de website, alsmede de techniek en vormgeving daarvan. Hij werkt sinds 1993 als leraar Duits, sinds 1999 op het Dalton in Voorburg. Hij heeft aan diverse projecten van uitgeverijen meegewerkt en was twee jaar als vakdidacticus verbonden aan de universiteit van Leiden. De literatuurredactie van duits.de bestaat uit Erwin de Vries en Jos Kleemans: Erwin de VriesErwin de Vries werkt als docent Duits op het Willem Lodewijk Gymnasium te Groningen en werkt mee aan diverse projecten voor uitgevers. Tevens is hij bestuursvoorzitter van de sectie Duits van de Vereniging voor leraren in Levende Talen. Erwin was al sinds 1997 informeel medewerker van de site, maar sinds 2003 vormt hij samen met Jos Kleemans ook de literatuurredactie. Jos KleemansJos Kleemans is sinds 1981 werkzaam als docent in het middelbaar onderwijs. Woonde vier jaar in Hongarije, waar hij vertaalwerkzaamheden en onderzoek deed. Is sinds 1999 docent Duits aan het Calandlyceum in Amsterdam. Samen met Erwin de Vries vormt Jos de literatuurredactie van de site.

Prijzen

• Op 12. April 2000 ontving het vaklokaal Duits de Europese prijs voor innovatieve projecten in het vreemdetalenonderwijs. Zie: www.talenprijs.com
  • Op 17. Februar 2001 ontving het vaklokaal de "Zwaantje"-prijs van de sectie Duits van de Vereniging voor Leraren in Levende Talen. Zie ook het artikel uit het tijdschrift "Levende Talen Magazine"