Iedereen heeft zo zijn gewoontes bij het vieren van een verjaardag. De Duitsers ook….

Als je op een verjaardag uitgenodigd bent, dan wordt je om half 4 op de koffie verwacht – mèt bloemen! Vergeet niet de bloemen uit te pakken, voordat je ze overhandigt!

Je feliciteert alleen het Geburtststagskind en niet de rest van de familie. Het is eigenlijk vanzelfsprekend dat je ‘s avonds blijft eten.

Meteen na de koffietafel wordt Sekt [ Sekt = een mousserende wijn, die vaak als "tussendoor-champagine" gedronken wordt], wijn en het bier aangeboden. De kinderen drinken geen alcohol maar limonade, sap of bijvoorbeeld Apfelschorle (appelsap met mineraalwater)

Even de kaarsjes uitblazen!

Nu aan het werk: Even de kaarsjes uitblazen!

Het eten van meerdere stukken gebak is niet onbeleefd maar heel normaal. Het gebak blijft op de tafel staan en gaat niet meteen terug de koelkast in.

... en hier wordt het afzien, als iedereen een glaasje Sekt drinkt en jij dat spul het liefst zou uitspugen... (en misschien ook bij iemand anders op schoot zou zitten...??)

... en hier wordt het afzien, als iedereen een glaasje Sekt drinkt en jij dat spul het liefst zou uitspugen... (en misschien ook bij iemand anders op schoot zou zitten...??)

Op het werk vieren volwassenen hun verjaardag ook wel eens met een “Sektfrühstück” – een sekt ontbijt – en daar staan ook meestal bloemen en soms een kaars voor je klaar.