Je ziet hem al van heel ver: de Dom in Keulen. De Dom is meer dan een kerk. Je kunt zonder overdrijving stellen: het is een fenomeen.

Naar Franse voorbeelden wilde men in de 12e eeuw in Keulen een onwaarschijnlijke mooie kerk bouwen in Gotische stijl. De kerk moest namelijk de overblijfselen (relikwieën) van de Heilige Drie Koningen gaan herbergen, die je tot op de dag van vandaag kunt bezichtigen in de kerk.

Maar zoals zo vaak zat het wat tegen met de inkomsten en kwam de bouw stil te liggen. Pas rond 1840 kwam men door een toeval enkele oorspronkelijke tekeningen op het spoor en bouwde de kerk alsnog af. Na 632 jaar “bouw”-tijd was de Dom in Keulen, de grootste Gotische Dom van Europa een feit.

Wat is eigenlijk een “Dom”? Hoe ontstond de Dom? Met welke problemen had men met de bouw te maken? Hoe kwam men aan die enorme hoeveelheden steen? Welke sagen (=oude verhalen) zijn er rondom de Dom? Wat is typisch voor een Gotische kerk als de Dom? Hoe kwam men eigenlijk aan de overblijfselen van de Heilige Drie Koningen?

• www.koelnerdom.de – officiële site van de Dom. Klik daar op: Geschichte, Rundgang (rond kijken in de dom), op Interessantes
  • www.dom-fuer-kinder.de – misschien vind je het een beetje kinderachtig daar, maar er wordt wel veel uitgelegd en dat op een eenvoudige manier!
  • Kölner Dom bij Wikipedia – Wikipedia is een online encyclopedie. Typ daar eens “Dom” in of “Kölner Dom”
  • Quarks & Co. – Populair wetenschappelijk programma. Info over bijzondere dingen die je in en rond de Dom aantreft. Ook over de problemen om dit monument te bewaren voor volgende generaties. Met animaties.