Drama/Theater is een vak waarbij acteren een grote rol speelt. Om dit te kunnen moet je rekening houden met een aantal theaterelementen.
De belangrijkste zijn fysiek, stem & verbeelding. Om meer te oefenen met acteren, voor extra verdieping of auditietraining kun je contact opnemen met Nina Jilesen (www.ninajilesen.nl).  

Voor acteren maak je als speler gebruik van je eigen lijf. Het is daarom belangrijk dat je lichaam in een goede conditie is, want je lichaam is als het ware je instrument. In theatertermen noemen we dat fysiek.

Bij Drama/Theater maak je als speler ook gebruik van je stem. Het is belangrijk dat je tekst zowel voor je tegenspeler als voor het publiek goed verstaanbaar is. Daarom moet je je stem trainen. Hierbij spelen o.a. je buikspieren een belangrijke rol, zij geven je stem kracht. Buikspieroefeningen kunnen je helpen. Daarnaast kun je ook oefeningen doen om goed te articuleren. Bij een goede articulatie ben je zelfs fluisterend te verstaan.

Drama/Theater heeft alles met verbeelding te maken. Je moet je als speler een voorstelling van een rol, een plaats, een situatie enz. kunnen maken. De één doet dit gemakkelijker dan de ander, maar je verbeelding kun je ook trainen. Probeer bijvoorbeeld aan het eind van de dag nog eens een aantal belangrijke situaties van die dag te beschrijven. Als je dit zo gedetailleerd mogelijk doet en als je het ook nog hardop zegt, dan zul je zien dat je het je de volgende dag weer makkelijk voor de geest kan halen. Je kunt ook met anderen 'ik ga op reis en neem mee . . . ' spelen. Door je de voorwerpen zo exact mogelijk voor te stellen en in een soort diaserie of filmpje in je hoofd te verwerken, kun je veel meer dingen onthouden en train je ondertussen je verbeelding.

Voor een Theatermaker/Acteur/Regisseur/Speler is het goed om zoveel mogelijk van theater te weten en om heel veel theater te gaan zien en beleven. Kijk hiervoor onder andere op de pagina Voorstellingen.

Andere theaterelementen bij ACTEREN zijn:
Door Nina Jilesen