HBO-opleidingen voor Theater Wil je na het HAVO of het VWO (of een MBO niveau 4) verder in theaterland, dan zijn er in Nederland zeven theateropleidingen. De opleidingen zijn niet allemaal hetzelfde, want de één heeft een acteursopleiding, de ander een docentopleiding en nog weer een ander heeft bijvoorbeeld ook een opleiding theatervormgeving erbij. Hieronder vind je links naar de verschillende theateropleidingen. 

 

 • Theateropleiding Maastricht Toneelacademie:
  -acteur
  -performer
  -regisseur
  -docent/regisseur
  -ontwerper van theatrale producties
   

   

   

 • Theateropleiding Amsterdam (AHK) Toneel & Kleinkunst:
  -acteur voor het klassieke en moderne repertoiretoneel, acteur voor het muzikaal theater,
  podiumkunstenaar/maker van eigen werk (van drama tot cabaret en theaterentertainment).
 • Theateropleiding Tilburg Academie voor Theater (FHK):
  -eerste graad theaterdocent/regisseur  &theatermaker

 

AuditietrainingAUDITIETRAINING
Klik hier voor de website voor auditietraining

Om aangenomen te worden op een Theateropleiding moet je een pittig auditieproces doorstaan.
HOE BEREID JE JE VOOR OP EEN AUDITIE? HOE WERK JE AAN EEN MONOLOOG?

Als je auditie gaat doen bij een toneelschool is het belangrijk dat je met je monoloog kan laten zien wat je in huis hebt! Het is goed om je te laten begeleiden door iemand met veel ervaring. Nina Jilesen geeft auditietrainingen en heeft veel ervaring met het spelen van monologen en hier al heel wat spelers in begeleid en geregisseerd. Een goede tekst van een goede toneelschrijver is de eerste stap waar je mee op weg kan worden geholpen. De stappen die daarna volgen gaan dieper op tekstanalyse en acteren in. Samen wordt er gekeken naar mise-en-scène, fysiek en stem van het personage, innerlijk conflict, interpretatie, kostuum, enzovoorts…  Zie voor alle info de website: http://ninajilesen.nl/overige-trainingen/auditietraining-en-monologen.html
Met deze extra trainingen sta je sterker in je schoenen, je kunt je onderscheiden en je hebt je echt verdiept in de inhoud van de tekst waardoor je het personage helemaal kent.

 

 

MBO-opleidingen voor theater Op steeds meer plekken in Nederland kun je tegenwoordig ook op MBO-niveau een theateropleiding volgen. De opleidingen kunnen erg van elkaar verschillen, dus als je belangstelling hiervoor hebt, kun je het beste eens een kijkje gaan nemen om te zien welke variant bij jou past. Deze opleidingen zijn onderdeel van een ROC en je vindt ze in:

Cursussen en vooropleiding:

 • LOT Landelijke Oriëntatiecursus Theaterscholen

In veel steden in Nederland heb je LOT, hierin kunnen jongeren zich verdiepen in het vak Theater om ervaring op te doen.
Ze zijn vaak op zaterdagen en gevestigd in Jeugdtheaterscholen of culturele centra. Google ”LOT” en de (dichts bijzijnde) stad waarin je woont.

 

 • Nijmegen

Acteer/ Theatercursus waarin word gewerkt aan:
-klein, subtiel spel
-improvisatietheater
-intuïtief en geloofwaardig acteren
-technisch acteren; fysiek en stemgebruik
-grotesk spel
-spelen met tekst/ teksttoneel
-conflict
-impulsen
-incasseren/reageren
-samenspel
-verbeelding en fantasie       Kijk op de website

 

 • Groningen

In Groningen is er naast een Jeugdtheaterschool ook een vooropleiding en productiehuis: De Noorderlingen. Woon je in het Noorden en ben je geïnteresseerd? Zo’n vooropleiding kan een goede voorbereiding zijn voor een theateropleiding, en je krijgt een goede indruk of dit ook echt bij jou past. Kijk voor meer informatie op de website.

 

 • Vooropleidingen in Den Haag

Op Rabarber, de theaterschool van Den Haag, kun je drie vooropleidingen volgen die je voorbereiden op de audities voor een kunstvakopleiding in het theater. Het Tussenjaar is een intensieve vooropleiding , die erg geschikt is als je net van de middelbare school komt en nog niet direct een kunstvakopleiding kunt of wilt volgen. Als je in het laatste jaar van je middelbare school zit, kun je op zaterdagen de Landelijke Oriëntatiecursus Theater of de Landelijke Oriëntatie Muziektheater/Musicalopleidingen volgen.
Kijk voor meer informatie op www.theatervooropleiding.nl

 

Theateropleiding in België In Brussel/België is er ook een opleiding voor theater. Deze is gespecialiseerd in regie en spel, maar je kunt er ook podiumtechniek studeren. Zie voor meer informatie de website.

 

 

Theateropleiding in België die zich focust op tekst spelen en tekst maken vanuit een goede technische onderbouwing. Uitgangspunt is dat de speler ook theatermaker is. Deze opleiding biedt tevens de mogelijkheid om een onderwijsbevoegdheid te halen. Zie voor meer informatie de website.