HBO-opleidingen voor theater Wil je na het havo of het vwo verder in theaterland, dan zijn er in Nederland zeven theateropleidingen. De opleidingen zijn niet allemaal hetzelfde, want de één heeft een acteursopleiding, de ander een docentopleiding en nog weer een ander heeft bijvoorbeeld ook een opleiding theatervormgeving erbij. Hieronder vind je links naar de verschillende theateropleidingen.

MBO-opleidingen voor theater Op steeds meer plekken in Nederland kun je tegenwoordig ook op MBO-niveau een theateropleiding volgen. De opleidingen kunnen erg van elkaar verschillen, dus als je belangstelling hiervoor hebt, kun je het beste eens een kijkje gaan nemen om te zien welke variant bij jou past. Deze opleidingen zijn onderdeel van een ROC en je vindt ze in:

Cursussen en vooropleiding in Groningen In Groningen is er naast een Jeugdtheaterschool ook een vooropleiding en productiehuis: De Noorderlingen. Woon je in het Noorden en ben je geïnteresseerd? Zo'n vooropleiding kan een goede voorbereiding zijn voor een theateropleiding, en je krijgt een goede indruk of dit ook echt bij jou past. Kijk voor meer informatie op de website.

Vooropleidingen in Den Haag

Op Rabarber, de theaterschool van Den Haag, kun je drie vooropleidingen volgen die je voorbereiden op de audities voor een kunstvakopleiding in het theater. Het Tussenjaar is een intensieve vooropleiding , die erg geschikt is als je net van de middelbare school komt en nog niet direct een kunstvakopleiding kunt of wilt volgen. Als je in het laatste jaar van je middelbare school zit, kun je op zaterdagen de Landelijke Oriëntatiecursus Theater of de Landelijke Oriëntatie Muziektheater/Musicalopleidingen volgen.
Kijk voor meer informatie op www.theatervooropleiding.nl

 

 Theateropleiding in België In Brussel/België is er ook een opleiding voor theater. Deze is gespecialiseerd in regie en spel, maar je kunt er ook podiumtechniek studeren. Zie voor meer informatie de website.

 

Theateropleiding in België die zich focust op tekst spelen en tekst maken vanuit een goede technische onderbouwing. Uitgangspunt is dat de speler ook theatermaker is. Deze opleiding biedt tevens de mogelijkheid om een onderwijsbevoegdheid te halen. Zie voor meer informatie de website.