Nog even en ze vliegen weer uit. De opengesperde bekkies zijn dan dicht. Het gepiep is opgehouden. Straks verschijnen op hun beurt donsveren kopjes bij de uitgang van het nestkastje. Vaak durven ze eerst niet, moeten ze een paar keer angstig om zich heen kijken voor ze zich aan hun allereerste vlucht wagen. Toch storten ze zich allemaal uiteindelijk in het ongewisse, luidkeels aangemoedigd door vader, moeder, broertjes en zusjes op de takken van de boom tegenover. Daar fladderen de vleugeltjes, de eerste vlucht is vaak niet de moeite van het bekijken waard maar de meesten bereiken wel de tak waar hun familie hen blij en opgelucht verwelkomt.

Vanaf morgen zullen ook dit jaar weer de eindexamenkandidaten op de drempel naar de buitenwereld staan. Ingespannen en geconcentreerd zullen ze zich over hun opgaves buigen. De kennis die ze aangereikt hebben gekregen, is – als het goed is – verteerd en verwerkt. Dit jaar zijn de examens anders verpakt en ze zijn later op school afgeleverd. Hopelijk zal die eerste vlucht zonder al te veel hindernissen verlopen.  Daarna is er de opluchting en de blijdschap dat het gelukt is en soms ook het verdriet dat het niet goed is afgelopen. De meesten halen echter het zo fel begeerde diploma, er is een hoofdstuk afgelopen en dan begint het pas. Vaarwel kleine besloten nestkast, hallo buitenwereld.

Elke lente hetzelfde verhaal, maar eindeloos fascinerend om er bij te mogen zijn.

Ik wens alle eindexamenkandidaten en hun docenten heel veel succes komende weken!

Handige links:
  • Examenforums voor docenten van Digischool, even doorscrollen op de pagina om bij de examenforums te komen.
  • Examenblad.nl, de officiële website over examens voor examensecretarissen en VO-docenten.
  • CITO, ook een bron van informatie omdat het CITO de centrale examens ontwikkelt en de site biedt tevens voor de moderne vreemde talen antwoordmodellen bij de examens.
  • LAKS, examenklacht, voor leerlingen
  • mijneindexamen.nl , een mobiele site voor eindexamenkandidaten. Deze site biedt het examenrooster op maat met de daarbij te gebruiken hulpmiddelen en correctiemodellen na afname. Ook algemene info, regels en tips zijn op deze site te vinden.

3 Reacties op “De eerste vlucht”

1. Christien van Gool zegt:

Op de site van de examenfora staat nog steeds de discussie over het examen van vorig jaar??

2. Margreet Feenstra zegt:

Volgens mij zijn de examenfora inmiddels geupdate.

3. Massi zegt:

Ik en er helemaal mee eens.

negen − 7 =