De gebeurtenissen in de Krim hebben me weer eens doen beseffen dat het heerlijk veilig wonen is in dit kleine kikkerland waar elke storm er een in een glas water is. En dat politiek best belangrijk is. Omdat ik geen oorlog heb meegemaakt, Mark Rutte het tegenovergestelde van een dictator is, de politiemannen hier over het algemeen goedaardige lobbessen zijn in plaats agressievelingen die buiten de wet staan, ben ik een goedlopende democratie volstrekt normaal gaan vinden. Ik ben onderhevig aan de wet van de hedonistische asymmetrie- goede dingen wennen, maar slechte dingen wennen nooit.

Dus ga ik 19 maart stemmen. Al vind ik de politiek een slaapverwekkend bedrijf. Als ik een politicus hoor praten, dan kruipt er een vermoeidheid over me heen, die vergelijkbaar moet zijn met hetgeen mijn leerlingen overkomt als ik voor de zoveelste keer oreer over het belang van huiswerk maken en dat het leerproces hun eigen verantwoordelijkheid is. ‘Den Haag’ voelt als een lastige vlieg die ik als docent voortdurend van me af moet slaan. Waar plannetjes worden verzonnen die kant noch wal raken in de realiteit van het klaslokaal. Bijvoorbeeld om criminele jongeren te bestraffen met een TBO, ter beschikking stelling aan het onderwijs. Maar Den Haag betaalt. En wie betaalt, bepaalt. En daar moet de loonslaaf zich maar naar schikken.

Toch ligt het niet zo gemakkelijk. De overdracht van kennis is de ‘core business’ van het onderwijs. Deze vindt plaats tussen docent en leerling. Al het andere is in feite bijzaak: de gebouwen, de managers, de faciliteiten. Laatstgenoemden zouden ten dienste moeten staan van de eersten, in plaats van andersom. Dat is tot nu toe – laten we wel wezen -  niet het geval geweest. Overigens lijkt de politiek er nu wel van doordrongen dat de kwaliteit van de docent van doorslaggevende betekenis is in het onderwijsproces. Maar alle mooie praatjes ten spijt ben ik heel erg bang dat al dat extra geld voor het onderwijs andermaal weer bij de bijzaken terecht zal komen. Dus welke politieke partij gaat voor elkaar boksen dat het onderwijsgeld daadwerkelijk terecht komt waar het eigenlijk hoort?

Anders dan bij andere verkiezingen heb ik me voorgenomen te verdiepen in de standpunten van de politieke partijen inzake het onderwijs. Het piepkleine beetje invloed dat ik heb, wil ik inzetten voor mijn eigen beroepsgroep en voor het belang van het onderwijs in het algemeen. Hieronder heb ik de standpunten van de grote politieke partijen (vooral ook voor mezelf) op een rijtje gezet. Doe er je voordeel mee en stem ook op het onderwijs.

De standpunten van de grote politieke partijen inzake onderwijs in het algemeen en/of voortgezet onderwijs. De PVV standpunten kon ik niet vinden op het web.

1.     VVD
2.     PvdA
3.     PVV (niet gevonden op het web)
4.     CDA
5.     SP
6.     D66
7.     GroenLinks
8.     ChristenUnie

Interessante links

4 Reacties op “Ik stem op het onderwijs”

1. albert zegt:

De standpunten en meningen van de PVV staan o.a. op:

- Op de website van de PVV (zoekterm: onderwijs)
    - http://www.partijstandpunten.nl/pvv/
    - http://mens-en-samenleving.infonu.nl/politiek/56459-standpunten-pvv.html
    - Wie in het verkiezingsprogramma [VerkiezingsProgramma-PVV-2012-final-web.pdf] iets wil vinden, moet zoeken op de term ‘school’. Daar staat de mening over onderwijs verstopt in het hoofdstuk ‘Kwaliteit van leven’.

Voor de goede orde: dit post ik om het plaatje compleet te maken, niet om aan te bevelen.

2. Margreet Feenstra zegt:

Bedankt, Albert. Ik vond het een puzzel en wist niet goed hoe het te vermelden, maar dit maakt het compleet.

3. Christien van Gool zegt:

Interessant maar het gaat nu toch om gemeenteraadsverkiezingen? Zijn dit de programma’s van 2 jaar terug? Plaatselijk zullen er wel verschillen zijn, zeker als er coalities zijn of komen die afwijken van de landelijke coalities.
    Gemeentes hebben niet zo heel veel invloed op de landelijke onderwijspolitiek – zij gaan vooral over scholenbouw.
    Maar wel gaan stemmen hoor!

4. Margreet Feenstra zegt:

Misschien is het plaatselijk bepaald, maar in Amsterdam bemoeit het gemeentebestuur zich ook wel degelijk met de kwaliteit van het onderwijs, er zijn verbeterprogramma’s waar je als school aan kan meedoen.

3 × = eenentwintig