Vandaag de laatste dag van twee en een halve week examinering. Alhoewel. Vanochtend werd bekend dat het eindexamen VWO Frans morgen zal moeten plaatsvinden. Logisch. Het oorspronkelijk geplande examen kon dinsdagavond al op het internet gedownload worden en het is onmogelijk een alternatief examen zo snel bij de scholen te krijgen. Daar gaat een half jaar werk van de examenconstructiegroep VWO Frans bij het CITO, geplande uitjes en feesten van leerlingen en de hervatting van de gymlessen.

Wat ik me vooral afvraag: hoe is het mogelijk dat het examen überhaupt gestolen kon worden? Ze worden immers achter slot en grendel opgesloten zodra ze op school arriveren. Daarna volgt een met protocollen omgeven ritueel waarbij geheimhouding het sleutelwoord is en de examensecretaris als hogepriester fungeert. Ten slotte leidt het tot een doodstille zaal waar een eenvoudig docent met droge mond mag voorlezen wat er op de envelop staat. Dan pas mag de surveillant met zweet in de handen de verzegeling verbreken om razendsnel de inhoud over de tafels te distribueren.

Het is maar slecht gesteld met de veiligheid volgens de anonieme uploader van het examen.
Van diverse (meer dan tientallen) bronnen heb ik vernomen dat er meer dan 6 VWO examens zijn gestolen uit diverse scholen in Nederland. Verdere details over hoe, wie, wat en waar weet ik helaas niet. Het is erg aannemelijk dat, mits ze niet via de digitale snelweg zijn geroofd, er leerlingen bij de examens konden binnenin een school. Immers liggen de examens daar voor meer dan 3 weken. Met slechts een toevallige open deur, een goede gelegenheid (schoolfeest/PWS-presentaties), een makkelijk slot op de ''kluis'' (ja, die ja, die open gaat met een schroevendraaier van de Gamma) en wat minder personeel op een gewone dag, en je hebt JACKPOT.
Jaja. Zes eindexamens gestolen. En niemand die dat merkt. Ik geloof er niets van. Toch is het opmerkelijk dat geen enkele school heeft gemeld dat de kluis waarin de kostbare papieren lagen, was open geschroefd. En welke examensecretaris heeft niet gemerkt dat er een envelop miste? We zullen het binnenkort ongetwijfeld in de media vernemen.

De uploader vermeldt in de laatste alinea van de brief dat zijn of haar actie slechts bedoeld was om het onderwijs in Nederland te verbeteren.

Vraag
Afgaande op de grote hoeveelheid taalfouten in de begeleidende brief , is deze ‘weldoener’

A.      een doorgedraaide schoolleider.
B.      een misleide docent.
C.      een overmoedige leerling.
D.      een krankzinnige conciërge, die de schoolbanken  al dertig jaar geleden heeft verlaten.

Antwoordmodel
D (hopelijk)

2 Reacties op “Eindexamen 2013: de laatste loodjes of toch niet”

1. Christien van Gool zegt:

‘Van meer dan tientallen bronnen’ – wie zijn die bronnen vraag je je af? Leerlingen? Docenten? Het is een raar verhaal.
    Is het internetadres van de brievenschrijver niet te achterhalen door de recherche? Ik neem aan dat de politie hiermee aan de slag gaat.
    Het is wel een toenemend fenomeen dat er overal corrupte mensen zitten – en het internet maakt verspreiding van alles zo gemakkelijk!

2. Margreet Feenstra zegt:

Ik ben heel benieuwd naar het vervolg. Zou het diefstal zijn? Ik kan me nog wel van enige jaren geleden een verliefde schoolleider herinneren die inzage in een examen aan een liefje cum leerling gaf, maar verder was het vrij rimpelloos tot nu toe.

− 2 = vijf