Er zijn plannen om wiskunde verplicht te stellen in alle profielen op havo. Zie o.a. bericht in NRC.

Vincent de Haan, student wiskunde, rechten en psychologie reageerde hierop: hij vindt het nutteloos om wiskunde verplicht te stellen en houdt een pleidooi om dit niet te doen maar aandacht te schenken aan vakken die zinvoller zijn, zoals geschiedenis en Engels: hier hebben leerlingen hun hele leven iets aan – wiskunde zijn ze zo vergeten.

Ik hoorde een wiskunde docent op de radio die het hier niet mee eens was en pleitte vóór het verplicht stellen van wiskunde. Wat ik me afvraag is ten koste van welk vak dit moet gaan. Betekent dit dat de talen hiervan de dupe worden? En is het dan ook zo dat voor leerlingen die absoluut geen voldoende voor wiskunde kunnen halen, er een soortgelijke ontsnappingsclausule komt als die bestaat voor de talen in het N&T en N&G profiel?

Zie ook de discussie op de website van Beter Onderwijs Nederland

10 Reacties op “Wiskunde op Havo”

1. Gerard Koolstra zegt:

Een paar opm. (Er valt veel meer over dit onderwerp te schrijven)
    De groep leerlingen op havo die nu geen wiskunde kiest is klein. Het is lastig daar precieze landelijke cijfers over te krijgen, maar ik moest vrij lang zoeken om zo’n leerling te vinden in de uitslagenlijst van vorig jaar.
    Veel C&M leerlingen hebben (bij ons op school) behalve ne en en, een taal, gs, een kunstvak, en dan nog een vak, meestal wa, soms ak of ec. Verplicht stellen van wi (wa of wc) zal vermoed ik vooral ten koste gaan van ak, en ec, maar ik heb (op dit moment) geen landelijke cijfers.
    Een belangrijk aspect is dat de de havo leerlingen binnenkort allemaal een reken(/wisk) toets moeten maken (en niet al te slecht!) De groep die wiskunde laat vallen (b)lijkt vrij grote risico’s te lopen, tenzij er extra reken/wiskunde-lessen worden gegeven.

2. Jeanette Oosterom zegt:

Zou de vraag niet moeten zijn: wat is het gesignaleerde tekort, en dan hoe kan dat opgelost worden.

Mischien is Wiskunde wel helemaal het antwoord niet.

3. Christien van Gool zegt:

@Gerard
    Dus bijna alle leerlingen kiezen al WA? En de rekentoets: zijn dat dezelfde onderwerpen als bij WA?
    Wat vind jij van het plan? Is het goed of niet?

4. Marieke zegt:

Het lijkt mij slechts een maatregel voor de buhne. Voor zover ik weet zijn de havisten die geen wiskunde kiezen bijzonder gering in aantal.

5. Christien van Gool zegt:

@Marieke
    Zou OCW daar onderzoek naar hebben gedaan? Weet iemand waar je cijfers kunt vinden? Je zou best wel eens gelijk kunnen hebben dat het maar om een zeer beperkte groep gaat.

6. Marieke zegt:

Ik heb een rapport van de Onderwijsraad gevonden: het blijkt om 8% van de havisten te gaan: http://www.onderwijsraad.nl/upload/publicaties/639/documenten/apsnotitie-wiskunde-bovenbouw-hv.pdf

7. Christien van Gool zegt:

@Marieke
    Dank voor de aanvulling: 8% van de havisten in C&M profiel doet geen wiskunde – dat is dus een heel klein aantal van het totaal aantal havisten. Volgens een rapport van de Onderwijsraad (Profielen in de Bovenbouw havo-vwo) kiest 18% van de havisten een C&M profiel en daarvan doet dus 8% geen wiskunde.

8. Marieke zegt:

Ben nog even gaan kijken in het CITO examenverslag van 2011. Ervan uitgaande dat elke havist examen doet in Nederlands kom ik op 56709 kandidaten voor de HAVO. De aantallen voor de beide wiskundes optellend kom ik op 54002. Ervan uitgaande dat daar weinig overlap (leerlingen die zowel wiskunde A als B kiezen) tussen zit betekent dat dat zo’n 2700 havisten vorig jaar geen eindexamen deden in wiskunde. Mijn eigen reken- en wiskundetijd is alweer lang geleden, maar volgens mij komt het neer op 4,77%.

9. Jan van de Velde zegt:

Je kunt nog mee op 3F, Mariek ;)

Havisten hoeven wat mij betreft niet allemaal wiskunde te doen om de wiskunde. Maar in de vervolgopleidingen die aansluiten op de CM-profielen (waar de meeste wiskundeloze havisten zich wel zullen bevinden) komt bijvoorbeeld nogal eens statistiek voor, en waarschijnlijk nog wel wat andere dingetjes waar ik niet van weet. Als er dan toch wiskunde moet komen lijkt een daarop toegesneden inhoud aangewezen.

10. Christien van Gool zegt:

@Jan
    Ik ben zelf niet echt op de hoogte wat de inhoud tegenwoordig is van wiskunde A, B, C en D – die veranderingen zijn nauwelijks bij te houden in de wiskunde ;-)

× 3 = vierentwintig