Het wordt een druk weekje – donderdag de grote stakingsdag in het vo – zoals het er nu naar uitziet zijn er aardig wat collega’s die daar aan deel gaan nemen. Zie de AOb website  De gedichtendag op 26 januari lijkt wat ondergesneeuwd te worden. Net als misschien alle andere activiteiten de komende weken – traditioneel een hele drukke periode die er aan zit te komen met congressen e.d. Hieronder een greep eruit.

Gedichtendag 26 januari 2012
‘Stroom’ is het thema van de dertiende Gedichtendag die Poetry International en Stichting Lezen Vlaanderen op donderdag 26 januari 2012 organiseren. De jaarlijkse gedichtendagbundel komt van de hand van dichter, schrijfster en performer Joke van Leeuwen.
Gedichtendag is ieder jaar hét poëziefeest van Nederland en Vlaanderen, de dag waarop de poëzie in het zonnetje wordt gezet. Waar je ook gaat, overal kom je gedichten tegen: op school, in de bibliotheek, in winkels, theaters en musea, op het werk of gewoon op straat. Ook kranten, radio, televisie en het internet klinken die dag een stuk poëtischer.

IPON2012: Onderwijs en ICT Congres en Vakbeurs
Op 28 en 29 maart is het zover, IPON 2012 opent haar deuren voor meer dan 4.000 ICT-coördinatoren, netwerkbeheerders, schoolleiders, directeuren, docenten en leerkrachten vanuit het PO, VO en MBO.
Registreer u nu hier gratis voor IPON2012. 
IPON2012 omvat een sectorbreed expositieprogramma, themapleinen en 10 verschillende theaters waar in totaal meer dan 100 workshops, lezingen en seminars plaatsvinden. Thema’s voor dit jaar zijn o.a. ICT met beheer, Samen deskundig , ICT met didactiek, Gewoon Speciaal, ICT met beleid.

Dag van Taal, Kunsten & Cultuur Lerarenopleiding Rijksuniversiteit Groningen
Vrijdag 3 februari 2012: Dag van Taal, Kunsten & Cultuur In en rond het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen vindt voor de elfde keer de Dag van Taal, Kunsten & Cultuur plaats. Op deze studiedag voor vo-docenten in de talen- en kunstvakken gaat een keur aan sprekers in op de laatste (wetenschappelijke) ontwikkelingen op de vakgebieden. Hierbij is volop aandacht voor toepassingen in het voortgezet onderwijs. Met o.a. onze vaderlandse dichter Ramsey Nasr. een lezing van de beroemde Engels (jeugdliteratuur)auteur Aidan Chambers en een presentatie over het digitale taaldorp (over het toetsen van gespreksvaardigheid) door Koos Boekensteijn, de community manager van Engels van Kennisnet. Informatie hier

Good Practice Day Talen 12
De Sectie Nascholing Talen van het ICLON (Universiteit Leiden) organiseert voor de twaalfde keer een Good Practice Day Talen. Het centrale thema van deze dag is Goed, beter, best talenonderwijs. Docenten uit het voortgezet onderwijs verzorgen workshops en presentaties, wisselen ervaringen uit met de deelnemers en bediscussiëren met hen de didactische mogelijkheden van hun vak. Pieter Steinz verzorgt dit jaar de opening met een lezing over Macbeth en andere literaire helden.
Deze nascholingsdag is bestemd voor docenten Nederlands, Duits, Engels, Frans en Spaans en biedt een dagvullend programma waarbij een keuze kan worden gemaakt uit een gevarieerd aanbod van workshops. Aanmelden en informatie via iclon.nl

ThiemeMeulenhoff Congres Nederlands
Educatieve uitgeverij ThiemeMeulenhoff organiseert het ThiemeMeulenhoff Congres Nederlands 2012 op 2 februari in Ede. Hierin gaan docenten Nederlands uit het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs samen in op het thema ‘Taal met toekomst’. Want hoe ziet die toekomst eruit, nu onderwijsorganisaties en kamerleden steeds kritischer worden over het taalonderwijs in Nederland en nieuwe referentiekaders en exameneisen neerleggen? Meer informatie hier

Noordhoff Uitgevers Talencongres dinsdag 31 januari 2012
Een evenement voor collega’s van Nederlands, Engels, Duits en Frans. Het congres wordt geopend door Joop Alberda. Joop Alberda vergaarde roem als coach van het Nederlands volleybalteam dat ‘goud’ pakte op de Olympische Spelen van 1996 in Atlanta. Hij weet als geen ander hoe je jonge mensen motiveert om het beste uit zichzelf te halen en hij deelt zijn visie graag met u.    Het Noordhoff Uitgevers Talencongres vindt plaats in het NBC in Nieuwegein. Informatie en aanmelden: op www.nutalencongres.nl

3 Reacties op “Congressen etc”

 1. Hans Hak zegt:

  Als je toevallig toch in Utrecht bent loop dan ook even binnen bij de Onderwijs & ICT beurs.
  Donderdag 26 januari van 10.00 tot 17.00
  Locatie:
  Jaarbeurs Utrecht

  VO-content demonstreert daar de eerste stercollecties.

  http://www.vo-content.nl/stercollecties

 2. Arie Hoeflaak zegt:

  Mij hoeft (gepensioneerd docent vo en universitaire lerarenopleiding)niet worden uitgelegd waarover de staking gaat, die gaat om meerdere punten. Alleen dat verhaal van 1000/1040 uren, daarvan zie ik de logica niet: het verschil is 4%, als ik goed reken. Dat komt neer op 4/100 x 50 minuten = 2 1/2 minuut per lesuur. In mijn tijd (opa vertelt) werden die minuten besteed aan: gezellig gesprek met de klas, bijbellezing (op een rk dan wel pc school)en dan was er natuurlijk verder de nodige ‘ruis’.
  Ik weet niet of de goegemeente – waartoe ik zo langzamerhand denk te behoren – dit alles nog zo goed snapt, zulks tegen ongunste van mijn zeer gerwaardeerde collega’s.

 3. Christien van Gool zegt:

  @Arie
  Het lijkt een miniem verschil inderdaad – wat stel je dus voor: lesuren maken van 52,5 minuut? Of maar meteen 55 – dan doen we zelfs meer dan we moeten ;-)
  Maar denk je eens een bedrijfstak in waar getornd wordt aan de 40 uur werken per week? Denk je dat dat zonder meer kan worden ingevoerd?
  Het gaat natuurlijk niet om die 40 uur op zich: het gaat om de procedure, om alle andere maatregelen – zie mijn volgend bericht.

Reageer


acht − 6 =