In de Volkskrant vandaag aandacht voor de staking georganiseerd door Leraren in Actie:
‘Kwesties als die van de vakantiedagen hebben we in de cao goed kunnen oplossen’, zegt Slagter. ‘Met roostervrije dagen compenseren we door het jaar heen die ene week vakantie minder. Bonden als de AOb en CNV Onderwijs kunnen zich daar wel in vinden. Wij vinden het niet meer van deze tijd zoals LIA zich er vierkant tegen verzet.’

Wat ik mis in de hele berichtgeving is het misverstand dat maar niet uit de wereld komt: de eerste reactie van mensen die niet in het onderwijs werken, is altijd ‘maar jullie hebben al zoveel vakantie’. Ergens heb ik er wel iets over gelezen maar waarom weten politici (en vakbondsbestuurders!) dit soort zaken niet beter over het voetlicht te brengen? Weten ze het zelf niet?

Ik heb gewoon een taakomschrijving waarin ik net zoveel uren maak als ieder ander werkend persoon. Ik maak door het jaar heen veel meer uren dan een gemiddeld werkend mens – daarvoor is die vakantie een compensatie of positiever gesteld: omdat ik iets meer vrije dagen heb in de zomer, moet ik door het jaar heen harder werken. En dat doet elke docent die zijn werk goed doet.

De indruk die nu vaak wordt gewekt is dat docenten voldoende dagen hebben, daar kan wel een dagje vanaf. Vakbonden zouden dit meer moeten ontkrachten. Ik maak gewoon mijn uren op een andere manier.

Is er iemand die vindt dat er door een paar roostervrije dagen voldoende compensatie is voor die week vakantie???

7 Reacties op “Roostervrije dagen”

 1. monique zegt:

  Ik ben het helemaal met Christien eens. Mensen buiten het onderwijs zien helemaal niet hoeveel uren wij maken. Ik heb ook begrepen dat de roostervrije dagen ingevuld gaan worden met profesionaliserings cursussen. Daarnaast vind ik lesuitval door het jaar heen helemaal niet positief. Ik geef een praktijkvak en meestal is er lesuitval als de leerlingen net lekker op gang zijn en/of het einde van een periode in zicht is. Beter gewoon aan de vakantie vastgeplakt of inderdaad de vakantie korter maar mag ik dan ook gecompenseerd worden in salaris want daar praat ook niemand over. We gaan minder vakantie krijgen, meer werken voor hetzelfde geld. Minder vakantie wordt het onderwijs echt niet beter door.

 2. Marieke zegt:

  Als ik overal beweer dat het volkomen onterecht zou zijn als mijn buurman, voor wie ik altijd zo keurig z’n tuin snoei, me m’n auto zou afpakken, en dan komt de buurman, en die neemt het ding mee, en ik sta erbij en kijk ernaar en ga vrolijk verder zijn tuin te snoeien, want het is toch wel hard nodig na al die regen van de afgelopen tijd, dan moet ik niet vreemd opkijken dat niemand me meer serieus neemt en dan moet ik al helemaal niet blijven jammeren over die auto.

 3. Marieke zegt:

  …en niet vreemd opkijken als ie volgende week ook m’n caravan meeneemt ;-)

 4. Christien van Gool zegt:

  @Marieke
  Gedeeltelijk mee eens maar het is lastig om zelf een bepaald imago de wereld uit te helpen (zie Verhagen)…

 5. Elzien zegt:

  De AOB kan zich hier helemaal niet in vinden en is druk bezig met de voorbereidingen voor de landelijke staking op 26 januari en niet omdat ‘ze zich hier wel in kunnen vinden!” Wanneer stopt het verdraaien van feiten eens en daarmee de manipulatie van het publiek alleen om gelijk te krijgen. En vooral wanneer kijken we niet gezamenlijk naar hoe we echt kwaliteit in het onderwijs kunnen houden/krijgen.

 6. Christien van Gool zegt:

  @Elzien
  Ik citeerde Sjoerd Slagter…
  Inderdaad gaat de AOb ook staken tegen de kabinetsplannen maar in eerste instantie waren ze toch akkoord met de voorgestelde CAO? Later zijn ze kritischer geworden – zeker na de besluiten in de Tweede Kamer in het najaar. Over de prestatiebeloning en de wet Passend onderwijs zijn ze wel al van het begin af aan heel kritisch geweest natuurlijk.
  Zie http://www.aob.nl voor de stakingsplannen op 26 januari.

 7. Mij zegt:

  Hierbij een berekening van uren docent.
  1659 – Bapo (370) wordt 1290 dan – 10% = 1161 dan les geven 21 uur lekker hè
  Maar moet het niet zo berekend worden
  1659 – 10% = 1499 dan – Bapo 370 wordt 1129 dan les geven 21 uur
  Verschil wordt 32 uur wat min werkdruk Bapo .
  Kan dit allemaal ja in het onderwijs.

Reageer


twee × 2 =