Terwijl de Minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt deze week de publieke opinie succesvol op een zijspoor heeft weten te zetten door een brief te sturen naar de Kamer over meer ouderbetrokkenheid, zijn de plannen voor het voortgezet onderwijs gewoon zonder veel discussie aangenomen. De AOb noemt het een geslaagde strategische zet en gaat nu de Eerste Kamer bestoken. Leraren in Actie is boos en wil dat iedereen in het voortgezet onderwijs in actie komt.

De besluiten op een rijtje zoals ze te vinden zijn op de website van LIA:
“Er komen 1040 lesuren in jaar 1 en 2, waarvan 60 maatwerk.
In klas 3 en hoger 1000 waarvan 60 maatwerk. In de examenklassen 700 uren.

De leraren en leerlingen krijgen 6 weken zomervakantie en 5 weken overige vakantie en de 4 compensatiedagen voor feestdagen die in een vakantie vallen vervallen voor allen.

Leraren krijgen 9 organisatiedagen om te vergaderen, het jaar op te starten en af te sluiten etc. (waarop de leerlingen vrij zijn), waarvan er maximaal 6 voor of na de grote vakantie gepland mogen worden.

Leraren krijgen 3 organisatiedagen waarop ze zelf ook vrij MOGEN zijn (leerlingen zijn dan uiteraard ook weer vrij), maar Van Bijsterveldt heeft al gedreigd dat ze een jaar na invoering van de wetswijziging gaat ingrijpen in de CAO als leraren deze dagen NIET gebruiken als organisatiedagen om te vergaderen etc.

Dus voor leraren betekent dit:
Oude situatie (oude wet): 1040 uur onderwijstijd (waarbij de afgelopen 2 jaar werd gehandhaafd op 1000 uur), 12 weken vakantie, 4 compensatiedagen vrij en (gemiddeld in de praktijk per school) 10 organisatiedagen

Oorspronkelijke voorstel wetswijziging: 1000 uur onderwijstijd, 11 weken vakantie, 4 compensatiedagen afgenomen (niet meer vrij), 10 organisatiedagen (waarvan de leraren er 5 ook vrij mochten zijn, bijvoorbeeld geplakt aan de grote vakantie).

Nieuwe wet (vandaag in de Tweede Kamer aangenomen) met daarin het PVV-amendement en de ‘tegemoetkoming’ aan de SGP: 1040 uur onderwijstijd (die ook gehandhaafd gaan worden, zei Elias vandaag tegen LAKS-voorzitter Drijver), 11 weken vakantie, 4 compensatiedagen afgenomen (niet meer vrij), 9 organisatiedagen waarop leraren moeten werken en 3 organisatiedagen waarop leraren ook vrij (bijv. op Leids Ontzet) MOGEN zijn (voor het komend schooljaar voorlopig nog wel dus, volgend jaar waarschijnlijk ook niet meer).”

Tijd voor actie???

9 Reacties op “Onderwijsbegroting 2012”

 1. Teja zegt:

  Inderdaad, Christine,: tijd voor actie. Niet alleen verslechtert de minister onze arbeidsvoorwaarden, maar bovenal verslechtert zij de onderwijskwaliteit. De scholen hebben eenvoudigweg niet genoeg geld om goede, èchte, leraren aan te trekken die zoveel goede, èchte, lessen kunnen geven. De bedoeling van de wet was het aantal ‘ophokuren’(een ijzersterke kreet van het LAKS) te verminderen, nu lijkt het nog uitsluitend de bedoeling leerlingen ‘van de straat’ te houden.
  LIA hoopt deze keer alle bonden mee te krijgen om stevig actie te voeren. Houd onze site dus in de gaten, en, als collega’s lid zijn van andere bonden: roep ze op in actie te komen.

 2. Toon van der Ven zegt:

  Finland is niet heilig en we moeten geen enkel succes willen kopiëren maar er wel van willen leren: daar is het succes gekomen door jarenlang investeren in kwaliteit en vertrouwen, door onderwijs buiten de politiek te houden maar wel aan te spreken op heldere criteria.

  Daar heerst in elk geval geen minutencultuur en geen ophokken. Docenten besteden de helft van hun tijd buiten de klas: met collega’s of anderszins voorwaardenscheppend. Daardoor kunne ze in de klas (daar gaat het uiteindelijuk wel om)de noodzakelijke kwaliteit leveren. Op zich is aandacht voor ‘organisatie’ dan ook helemaal niet slecht maar alleen maar toewijzen en benoemen is geen substituut voor beleid, dat is geestelijke bloedarmoede.

  Ik verwacht hier niets van maar de tijdgeest (met bijbehorende megafoonpolitiek) zadelt ons op met holle stoerheid die het goed doet in amechtige soundbites op radio en tv.

  Actie? In de publieke opinie versterkt actie hiertegen alleen maar het beeld van de docent met (veel te) veel vakantie. Ik zie meer in goed beargumenteerde alternatieven. Actie nu is alleen maar reactie. Wie komt er tot zinvolle proactie?

 3. Henk zegt:

  Ik ben benieuwd. Die stakingskas van de AOB moet inmiddels enorme bedragen bevatten. Kan heel het onderwijs een maand mee plat.

 4. Arjen zegt:

  Volgens mij hoeft er helemaal geen actie of staking te komen. Het is veel simpeler… we moeten het met zn allen gewoon niet doen. Gewoon de leerlingen wegsturen en dan 7 weken van onze zelfverdiende vakantie genieten.
  Wie houdt ons tegen ?

 5. Marieke zegt:

  Net als LIA wil ik ook dat iedereen in het voortgezet onderwijs in actie komt! Maar “iedereen in het voortgezet onderwijs” wil dat meestal niet ;-)

  @ Toon van der Ven: Actie voor goed beargumenteerde alternatieven kan ook. Het hoeft niet op een toon van “boeh we zijn zo zielig, ze pakken onze vakantie af”.
  Maar wel graag actie, de leraren hebben de afgelopen jaren al zoveel over hun kant laten gaan, de onderwijskwaliteit lijdt daaronder en dus de leerlingen. Dat moet echt stoppen. Dat lukt niet met lievige handtekeningenacties, daarvoor moet de vuist op tafel.

 6. Marieke zegt:

  @Arjen: dat noem ik ook een actie (en een goeie ook!). Ik las op internet al voorstellen om na de kerstvakantie een extra week thuis (of op de skipiste) te blijven. Dat geeft een heel duidelijk signaal. Actie hoeft niet altijd op het Binnenhof.

 7. Mathijs zegt:

  Ik kom naar het malieveld. Nu de arbeidsvoorwaarden, na o.a. het pgb, en de prestatiebeloning die niemand wil. Dat onder het mom van kwaliteitsverbetering. Waar blijven de bonden?

 8. Christien van Gool zegt:

  @Mathijs
  Die prestatiebeloning snap ik ook niet: niemand in het onderwijs wil het, het kost alleen extra geld – waarom wil een minister zoiets??

 9. Christien van Gool zegt:

  @LIA
  De LIA staking is aangekondigd voor 9, 10 en 11 januari 2012 – kijk hier voor meer informatie:
  http://www.lerareninactie.nl/nws11_programma_staking_2012