Het bericht over de BAPO van 8 mei op deze site trekt nog steeds veel bezoekers – reden om er opnieuw aandacht aan te besteden. Ik hoor er namelijk weinig meer over in het nieuws. De motie van Elias is aangenomen in de Tweede Kamer en het probleem ligt nu bij de staatssecretaris.

Op de AOb website is het laatste bericht dit: “Pal voor het zomerreces heeft staatssecretaris Zijlstra de sociale partners een brief gestuurd waarin hij zeer stellig oproept om de seniorenregeling BAPO af te bouwen. De Algemene Onderwijsbond vindt dit onverstandig.” Maar dat bericht is ook alweer van 4 juli 2011.

Op de website van de VO-raad vind ik alleen iets over de financiële verwerking van de BAPO gelden in de begroting – niets over de toekomstige regeling en over het schrappen van de BAPO.

Sindsdien stilte: er zijn nog steeds veel collega’s die gebruik maken van de BAPO – hoe wordt er op scholen mee omgegaan? Zijn er veel collega’s die moeite hebben met het aanvragen van de BAPO? Wat doen de bonden om de BAPO te behouden en waarom is het zo stil rond deze regeling waar heel veel docenten mee te maken hebben c.q. krijgen??

AOb informatie
Voor regelgeving (CAO VO etc) zie Leraren In Actie website

16 Reacties op “BAPO geschrapt????”

 1. Gerard Koolstra zegt:

  In het Onderwijsblad (nr 16; 15 okt) van de Aob veel aandacht voor dit onderwerp.
  Citaat “Op hoog niveau wordt er geknokt om het al dan niet voortbestaan van de bapo)”

 2. Marieke zegt:

  Ik denk dat ie eraan gaat. De ‘jongere garde’ werkt veelal niet fulltime EN hecht niet zo aan het salaris omdat ze vaak geen kostwinner zijn. Wanneer zij een lagere werkdruk willen, nemen ze gewoon een kleinere aanstelling. Ik denk dat je weinig leraren bereid zult vinden voor de BAPO te vechten en zonder steun van de achterban kan een bond niet met de vuist op tafel slaan.

 3. Christien van Gool zegt:

  @Marieke
  Is de jonge garde nog wel lid van een vakbond??

 4. Marieke zegt:

  Volgens de AOB wel, al geloof ik dat ze het dan vooral over basisschoolleerkrachten hebben.

 5. Christien van Gool zegt:

  @Gerard
  Inderdaad, artikel in AOb blad nu ook gelezen – http://www.aob.nl/default.aspx?id=65&newsletter=362 helaas is het hele artikel niet digitaal te vinden.
  Ik citeer de conclusie van het artikel:
  “Hoe moet het nu verder met de bapo?
  Het doel van de bapo – mensen langer aan het werk houden – werkt. Onderwijspersoneel maakt zich zorgen om de eigen gezondheid en de werkdruk. De bapo is volgens de AOb een uitstekend middel om de werkdruk te beperken die op hogere leeftijd zwaarder gaat drukken. Dat wordt nog eens onderstreept door de bijlage van het pensioenakkoord, waar de Stichting van de Arbeid de regeling als voorbeeld neerzet voor andere zware beroepen. Schoolbesturen hebben in de lumpsum geld voor de bapo gekregen en kunnen deze daaruit betalen. Volgens de AOb is er daarom geen enkele reden om de regeling af te bouwen of af te schaffen. Aanpassingen om de bapo te verbeteren zijn bespreekbaar, maar niet onder druk van de Tweede Kamer of het ministerie. Dat is een zaak tussen werkgevers en werknemers aan de onderhandelingstafel.”

 6. Marieke zegt:

  Het is een van de redenen geweest waarom het me verstandig leek naar een andere sector over te stappen, trouwens. Ik had het nog wel naar mijn zin als lerares, maar ben ‘preventief’ overgestapt: met de verhoging van de AOW-leeftijd naar 67, dreigende afschaffing van de BAPO, tendens om de klassen groter te maken met meer zorgleerlingen enz. wist ik niet of en hoe ik die 67 zou halen.
  (Belangrijkste reden was dat ik ook gewoon heel erg geinteresseerd was in de sector waar ik nu werk, hoor, het waren niet alleen push-factoren ;-) )

 7. Christien van Gool zegt:

  @Marieke
  Wat ben je gaan doen? Je maakt me nieuwsgierig… Zijn de arbeidsvoorwaarden daar beter??

 8. Ankie Labordus zegt:

  @Marieke
  Ik heb jullie overwegingen met interesse gelezen en ben inmiddels óók nieuwsgierig naar wat je bent gaan doen?

 9. Marieke zegt:

  ICT. Ik denk dat veel leraren niet zouden willen ruilen met mijn huidige arbeidsvoorwaarden (heb nu startersfunctie en ben dus achteruitgegaan in salaris t.o.v. de LC9 die ik had, parttime werken zit er niet in, 27 vakantiedagen -bijkopen wel mogelijk trouwens-) maar ik leer veel, het is erg interessant en ik vind het alleen al daarom erg de moeite waard. Vind het sowieso boeiend om eens een heel andere wereld te verkennen. Kan best zijn dat ik ooit weer ga lesgeven hoor, maar de komende jaren wil ik me graag in deze ‘nieuwe wereld’ ontwikkelen.
  Overigens zijn er in arbeidsvoorwaarden zeker ook voordelen waar ik nu zit: telefoon en internet vergoed, leaserijden mogelijk, hoe hard je op kantoor ook werkt, het is altijd minder intensief dan lesgeven, en een groot voordeel is dat ‘s avonds of ‘s weekends doorwerken nu een uitzondering is en betaald wordt. Op veruit de meeste dagen valt om 17:00 mijn werk volledig van me af en dat voelt na elf jaar onderwijs als een ongekende luxe.

 10. Marieke zegt:

  En natuurlijk de befaamde ‘doorgroeimogelijkheden’. Niet zozeer qua status of salaris, dat interesseert me weinig, maar meer het gevoel dat je verder kunt komen door je in te zetten. In het onderwijs bekroop me steeds vaker het gevoel dat je beter af bent naarmate je zo min mogelijk uitvoert :(

 11. Henk K. zegt:

  Nou de BAPO gaat eraan volgens het nieuwe regeerakkoord, we mogen net als ieder ander gewoon tot het eind doorwerken…

 12. Christien van Gool zegt:

  Weet je per wanneer dit ingaat en of dit ook voor bestaande gevallen geldt?

 13. Jaap zegt:

  Per wanneer? Dit is mijn grote vraag!
  Per 1-1-2013 of per 1-1-2014?!
  Of per 1-9-2013 of per 1-9-2014?!
  Rutte en Samson zijn wel bereid om overal in te snijden behalve in eigen vlees (het gaat er bij niet in dat je met honderden mensen in 1e en 2e kamer dient te zitten om een land te regeren. En dat naast al die duizenden mensen op ministeries die elkaar aan het werk houden met notulen, reacties op notulen, daar weer reacties op, etc etc etc. Nog afgezien van de honderden/duizenden lui bij buro’s zoals CBS, CPB, DNB, Rekenkamer, etc etc.
  En de meeste van die lui krijgen – verdienen het niet! – meer dan modaal.

 14. Christien van Gool zegt:

  Het is lastig als je nu nog wilt aanvragen – ik zat erover te dubben om het met ingang van het nieuwe schooljaar maar het is onduidelijk of de regeling er dan nog is…!
  Niemand kan hier iets over zeggen. Zouden ze de bestaande gevallen ontzien?

 15. Jaap zegt:

  Afblijven van de 5 vakantiedagen en afblijven van BAPO (want dat is bedoeld om na hard werken ook tot rust te kunnen komen en dat ook vol te houden tot je 67e inmiddels, dit terwijl Hollandse kinderen meer een meer onrustig worden, adhd lijkt gemeengoed aan het worden. Ik heb ook scholen gekeken in Litouwen en Canada en Estland… veel rustiger daar in de les. Oh ja, dat bekijken was trouwens in mijn eigen vakanties hoor, niet op kosten van een onderzoeksburo of ministerie of zo, maar gewoon omdat het mij leuk en interessant leek om te zien hoe daar lesuren verliepen (Engels, wiskunde, biologie).

 16. Christien van Gool zegt:

  De regering wil de BAPO gaan afschaffen – weet iemand per wanneer??

Reageer


+ negen = 12