Het lijkt er toch aan te komen, dat inkorten van de vakantie in het VO – laten we dat zomaar gebeuren?

Van de website van LIA:

“Minister van Onderwijs Marja Van Bijsterveldt heeft de ministerraad vrijdag 4 februari jongstleden achter haar nieuwe wetsvoorstel over onderwijstijd gekregen. Eerst moesten leraren in het voortgezet onderwijs gratis een week langer gaan werken voor spreiding van hun werkdruk (hoezo betutteling van de leraren, dat zouden we toch niet meer doen?), nu is het halen van de 1000-urennorm weer de belangrijkste reden om de zomervakantie in het voortgezet onderwijs een week korter te maken. En dat terwijl het notabene bijna alle scholen is gelukt de gewenste norm te halen zonder verdere ingrepen. LIA is benieuwd of de minister ook de Tweede Kamer zal winnen voor haar wetsvoorstel en vraagt zich af waar de verkiezingsbeloften van de politici gebleven zijn.

We zitten alweer in de tweede maand van 2011 en nog steeds is er geen goede CAO, nog steeds is de vakantiekorting niet van tafel, nog steeds wordt er op onderwijs bezuinigd.
LIA probeert op dit moment de politiek, werkgevers en collega-bonden ervan te overtuigen dat we alles moeten doen om de Tweede Kamer ervan te weerhouden om in te stemmen met het wetsvoorstel. LIA zal indien nodig oproepen tot staking en hoopt dat AOb en CNVO dat ook zullen doen.
 

PS Vandaag (9 febr) stond in De Volkskrant dat het LAKS een onderzoek heeft gedaan onder scholieren: Nog steeds veel ophokuren op middelbare scholen

14 Reacties op “Vakantie korter!??”

 1. Toon van der Ven zegt:

  Scenario 1: compensatie.
  Als taaldocent ben ik misschien een beetje een simpele rekenaar, maar ik heb het idee dat dit dan ook moet betekenen dat we van 41,5 uur per week (1659:40) naar 40,5 uur per week (1659:41) toe moeten. Met andere woorden: geeft een voltijdsdocent dan voortaan een uur minder les?

  Scenario 2: niet doen.
  Want welke garanties hebben we en wie controleert dat?

  Ben benieuwd, Toon

 2. Anneke van Dalen zegt:

  De vakantie is de enige periode in het jaar dat je echt vrij bent. In de andere vakanties moet er altijd wel iets gedaan worden voor school.
  Als de methode aangepast wordt moet je zelfs een deel van de zomervakantie werken.
  De inkorting van de vakantie lijkt mij dus zeer onterecht.

 3. Frances Heijmans zegt:

  Dit mogen we niet laten gebeuren. Mail je politieke partij om aan de bel te trekken. Het wordt echt tijd dat we actie voeren!

 4. Marieke zegt:

  Ik zie het al voor me: hogeropgeleiden, die we toch al te weinig en te kort voor een loopbaan in het onderwijs kunnen interesseren, lezen in de krant dat de lesvrije periode van leraren met vijf dagen wordt verkort zonder dat daar compensatie tegenover staat. Ik heb zo’n vermoeden dat ze niet direct massaal denken: “Wow, puike arbeidsvoorwaarden, DAT is de sector waar ik moet gaan werken”. Kortom: lerarentekort groter en onderwijskwaliteit omlaag.

  Daarnaast lijkt het me voor leerlingen ook niet ideaal. Nu kunnen ze in de zomervakantie (overigens de kortste van heel Europa) op vakantie en een paar weken een baantje nemen. Straks hebben ze daar een week minder de gelegenheid voor, en in plaats daarvan krijgen ze vijf losse vrije dagen, verspreid over het jaar, niet door henzelf te bepalen maar door de school. In plaats van ‘n heerlijke week zomervakantie met -waarschijnlijk- mooi weer, krijgen ze ‘n druilerige maandag en donderdag in oktober en november, ‘n stormachtige dinsdag en vrijdag in januari en februari en ‘n hopelijk al lekker warme woensdag in april.

 5. Christien van Gool zegt:

  @Toon van der Ven
  Wat voor actie onderneemt de CMHF?

 6. André zegt:

  Met een kortere zomervakantie wordt natuurlijk ook het hoogseizoen korter!. Alle reisorganisaties, campings, hotels, luchtvaartmaatschappijen etc wrijven nu al in hun handen: de prijzen kunnen weer omhoog!.
  Kortom, een week lang langer werken zonder compensatie en als dank krijgen we straks ook nog een duurdere vakantie.
  Ik ben dit jaar herintreder maar met dit soort acties lijkt het me misschien verstandiger weer uit te gaan treden.

 7. Eddy zegt:

  Geweldig idee om de vakantie met een week in te korten. Dan ben ik ook voorstander om ons nog meer aan te passen aan het bedrijfsleven. We gaan kantoortijden hanteren. Dus om 17.00 uur sluit de school. Oudergesprekken en vergaderingen zijn alleen mogelijk tussen 9.00 en 17.00 uur. Na 17.00 uur is geen docent meer te bereiken. Ook niet als het echt dringend en in het belang van de leerling is.
  Het lijkt me dat het bedrijfsleven het toe zal juichen dat hun werknemers voortaan extra verlof moeten opnemen om een gesprek op school te kunnen voeren over de prestaties van hun kinderen.
  De docent heeft hierdoor meer tijd over om van zijn eigen kinderen te genieten. Niet meer na school vergaderen, nakijken of lessen voorbereiden maar tijd voor je gezin hebben, heerlijk toch. Gewoon om 17.00 uur naar huis gaan en niets meer hoeven te doen tot de volgende werkdag. Mevrouw van Bijsterveldt bedankt hiervoor.

 8. Toon van der Ven zegt:

  De reactie van de CMHF, waarbij Levende Talen is aangesloten:

  De vakantie in het voortgezet onderwijs
  Op vrijdag 4 februari heeft het kabinet besloten om de onderwijstijd voor de leerlingen vast te stellen op 1000 klokuren per jaar (met uitzondering van de examenklassen) maar ook dat de zomervakantie van de leraren in het voortgezet onderwijs met een week worden ingekort. (m.i.v. het schooljaar 2012/2013.

  De minister heeft de bevoegdheid om de zomervakantie vast te stellen en door de koppeling van de vakanties van de leraren aan die van de leerlingen zou daarmee dus ook onze vakantie in het geding zijn.
  In een tijd waarin er geen geld voor een loonstijging lijkt te zijn (nullijn voor de overheidssector) en het lerarentekort in de komende jaren steeds groter zal worden vinden we dit een onbegrijpelijk voorstel.

  De vakantie van het personeel in het voortgezet onderwijs is een cao-onderwerp dat we niet meer met de minister maar met de VO-raad bespreken, dus we zullen er alles aan doen om de omvang van het verlof op hetzelfde niveau te houden. Op 1 maart zullen de onderhandelingen voor een nieuwe cao starten, binnenkort zullen we de gezamenlijke inzet van de bonden publiceren; dat de vakantie hier een plek in krijgt zal duidelijk zijn!

 9. Aleid Stienstra zegt:

  Ik ben het volledig eens met de reactie van Eddy. In aanvulling hierop pleit ik voor een extra meivakantieweek zoals gebruikelijk in het basisonderwijs. Ook de ADV-dagen wil ik dan graag gaan gebruiken en inzetten. De werkdruk omlaag brengen door de werktijd te verhogen vind ik een idioot voorstel. Laten we liever kijken naar de kwaliteit van het onderwijs in plaats van de kwantiteit.

 10. Angela Franken zegt:

  Sorry mensen maar ik ben voor. Mits er een goede regeling komt. Maar een brave werkweek van 36 zie ik wel zitten. Die weken vakantie verdien ik zelf door 41,5 uren te werken. Een andere verdeling lijkt me goed alternatief voor een evenwichtigere belasting van de docent.

 11. Marieke zegt:

  De meeste leraren vertrouwen er niet op dat ze hierdoor ‘n werkweek van 36 uur zullen krijgen, Angela.

 12. Marieke zegt:

  Ik las dat het niet gaat om 5 lesvrije dagen inleveren zonder compensatie, maar 8 a 9 lesvrije dagen inleveren zonder compensatie, en dat de leerlingen er 5 terugkrijgen in de vorm van snipperdagen betekent dat ook zij er 3 a 4 gaan inleveren.

  Hoe dat zit is hier te lezen: http://www.prima-online.nl/vo/bonden-niet-blij-met-kortere-vakantie/comment-page-1/#comment-16692

 13. Christien van Gool zegt:

  @Marieke
  Dank voor de toevoeging Marieke!
  Ik geloof ook niet dat dit tot gevolg gaat hebben dat onze werkweek korter wordt – je zult toch dat werk moeten nakijken, vergaderingen bijwonen, mails beantwoorden, ouders te woord staan; het is net al met files: zodra de snelweg wordt verbreed staat de file iets verderop maar oplossen zal hij niet…

 14. Pol zegt:

  Ik ben er tegen. Het is simpel: verander niets wat goed is?!

Reageer


acht − = 6