Promotiebeurs voor leraren
Het Ministerie van OCW biedt docenten vanaf 2011 de mogelijkheid om met behoud van salaris in deeltijd onderzoek te verrichten dat leidt tot een proefschrift. Het geldt voor bevoegde docenten die werkzaam zijn in primair-, voortgezet-, middelbaar beroeps-, hoger beroeps en speciaal onderwijs.
De werkgever ontvangt subsidie om de promoverende docent te vervangen (4 jaar lang 0,4 fte). De premisse is dat een groter aantal gepromoveerde docenten voor de klas de kwaliteit van het onderwijs vergroot en de aansluiting versterkt tussen universiteit en scholen.

Voor 2011 is geld gereserveerd voor ongeveer 10 plaatsen. Het onderzoek mag gaan over elk onderwerp in een vakgebied naar keuze. Brochure aanvraag
Aanvraag hiervoor moeten worden gedaan bij de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Tot 31 maart 2011 kan een vooraanmelding worden ingediend.

Community Praktijkgericht Onderzoek

Ook binnen de Digischool is aandacht voor onderzoek – sinds kort is een nieuwe Community in de lucht (nog in opbouw).
Uit persbericht: “Onderzoek is belangrijk om de kwaliteit van het onderwijs te verhogen en voortdurend te kunnen verbeteren. Het doen van onderzoek is echter niet eenvoudig en wordt vaak onderschat. De Community Praktijkgericht Onderzoek is voor docenten die praktijkonderzoek doen op hun school. Zij kunnen bij deze community informatie vinden over het doen van onderzoek, ervaringen delen en discussiëren over zaken die hen bezighouden.
Meer weten of meedoen? Word lid van deze community! Ga naar http://wp.digischool.nl/praktijkgerichtonderzoek.”

Hoe zinvol is het om onderzoek te doen? Als het gaat om praktijkonderzoek lijkt me dit heel zinvol voor het onderwijs. Maar is het ook zinvol om te promoveren op ‘elk onderwerp in een vakgebied naar keuze’? En 10 docenten per jaar die een beurs krijgen? Over 4 jaar zijn de eerste docenten klaar (als ze het al redden in 4 jaar) – 4 jaar lang hebben de leerlingen een vervanger gehad – is dit een kwaliteitsimpuls? En heeft het onderwijs iets aan iemand die 4 jaar lang met een heel specifiek onderdeel van zijn vakgebied is bezig geweest??

3 Reacties op “Onderzoek door docenten”

1. Marieke zegt:

Bij ons werkte een gepromoveerd natuurkundige en die heeft bij menig bovenbouwleerling een vuur ontstoken, zo gepassioneerd als die was voor natuurkundig onderzoek. Er kwamen ook geweldige profielwerkstukken uit bij de leerlingen.

2. Christien van Gool zegt:

@Marieke
    Dat klinkt positief!

3. Ria Sluiter zegt:

Marieke,
    Zou je me in contact kunnen brengen met die natuurkunde docent? Bij de VU bieden we promovendi de kans om in het Voortgezet onderwijs te werken. Een enthousiasmerend interview met jou collega zou enorm helpen!

5 − drie =