Een beetje mosterd na de maaltijd maar in het licht van de onderhandelingen voor een nieuw kabinet is het PVV Verkiezingsprogramma misschien van belang. Wat vinden zij van onderwijs?

Het programma van de PVV heeft als titel De Agenda van Hoop en Optimisme en omvat 59 pagina’s (wel met veel lege pagina’s en plaatjes).  Kiezen voor onderwijs heet het hoofdstuk over onderwijs en omvat anderhalve pagina tekst.
Algemeen uitgangspunt: ´Wij zijn geen land dat gezegend is met veel natuurlijke hulpbronnen. Daarom zijn we aangewezen op onderwijs en creativiteit. Goed onderwijs wordt gevormd door gedreven docenten, goede leermiddelen en gemotiveerde leerlingen. Dit vormt het fundament van onze kenniseconomie. Nederland moet alles op alles zetten haar toppositie te behouden.´

De PVV vindt dat er de afgelopen decennia te weinig vooruitgang is geboekt in het onderwijs: ´Op school kom je om hard te werken. Dus zeggen we gedag tegen de ‘alles-is-leuk’-cultuur. De onderwijzer wordt weer gewoon aangesproken met ‘meester’ of ‘juf’. De Canon van Nederland wordt verplicht op de basisschool, het volkslied wordt geleerd en op elke school hangt onze vlag.’

In het mbo moeten weer centrale examens komen, competentiegericht leren is ‘volledig verkeerd’ en ‘kennisoverdracht moet, zoals in het hele onderwijs, centraal staan. Managementlagen worden teruggedrongen’. De studiefinanciering moet blijven en de ov-jaarkaart voor studenten want ’de kinderen van Henk en Ingrid moeten gewoon kunnen doorleren, ook als er van huis uit geen geld voor is’.

Opmerkelijk punt: ‘Handhaving van het bijzonder onderwijs en artikel 23 van de Grondwet, maar islamitische scholen gaan dicht’. Volgende punt: ’Vrijheid van onderwijs is een grondrecht.’ Verder ‘Verplichte aangifte voor schoolleiders van alle geweld, wapen- of drugsincidenten’ en een ’Taaltoets voor peuters om snel te kunnen bijsturen. De kosten van extra scholing zijn voor de ouders’.

Goed punt: ‘Hakken in de managementlagen, investeren in het primaire proces’.

PVV kamerleden in debat - kritische filmpjes opgenomen in de Tweede Kamer

zes + 3 =