De verkiezingen op 9 juni komen naderbij vandaar de komende dagen aandacht voor de onderwijsparagrafen van de verschillende politieke partijen. Wat hebben partijen in hun programma staan over onderwijs en is het mogelijk om op basis daarvan een keuze te maken?

Maar ik wilde beginnen met de verschillende stemwijzers – hoe zinvol zijn die? Misschien een idee om leerlingen de verschillen ervan te laten beoordelen. Komen de adviezen overeen bijvoorbeeld? Waarom wel of waarom niet?

De eerste waar ik terecht kwam is de stemwijzer (van Instituut voor Publiek en Politiek): er worden mij 30 stellingen voorgelegd die enorm uiteenlopen, met een aantal ben ik het eens, met een groot aantal oneens. Resultaat: met alle grote partijen deel ik meningen (ja, dat wist ik al) – er zijn twee stellingen over onderwijs: ”Alle islamitische scholen in Nederland moeten sluiten” en ”Er is extra geld nodig voor onderwijs en daarom moet de regering de studiebeurs afschaffen. Studenten moeten in het vervolg geld lenen voor hun studie.”

Dan eens kijken bij Kieskompas (gelieerd aan Trouw): 30 stellingen waar je keuze iets ruimer is (5 punt schaal) en waar veel dezelfde punten langskomen. Voor onderwijs twee stellingen: ”De studiefinanciering moet onaangetast blijven” en “Religieuze scholen mogen openlijk homoseksuele leraren weigeren”. Ze denken dat ik het dichtsbij de Partij van de Dieren sta – een partij waar ik nooit op zou stemmen.

De volgende dan maar: de welkepartijpastbijmij kieswijzer: 25 vragen waar ik ja, nee of weet niet op kan antwoorden. Wederom een verzameling rijp en groen met maar één vraag over onderwijs en wel “Moet er voor basis- en middelbare scholen een acceptatieplicht komen?” Ondanks dat ik toch zelf redelijk wat van onderwijs afweet, moest ik hier de toelichting raadplegen (het gaat hier over het feit of bijzondere scholen alle leerlingen moeten accepteren) – voor mijn gevoel niet echt de meest pregnante kwestie die in onderwijsland speelt.

De groene kieswijzer dan maar: 22 stellingen met als antwoord eens, oneens of geen mening. Maar die gaan alleen over natuur en milieu, geen onderwijs in deze stellingen. Is wel logisch natuurlijk. Hier vinden ze dat ik SGP moet stemmen.

Zijn de onderwijszaken uit deze stemwijzers nu de zaken die van belang zijn voor het onderwijs? Kunnen ze geen betere bedenken? Wat is voor u eigenlijk het belangrijkste onderwijspolitieke issue?
En waarom is er eigenlijk geen onderwijskieskompasstemwijzer???

vier − = 0