In NRC Handelsblad breekt Ton van Haperen een lans voor het afschaffen van de verplichte maatschappelijke stage: niet omdat het geen zinvolle bezigheid zou zijn maar omdat het niet uitvoerbaar is. Het leidt tot veel versnippering voor leerlingen in het lesrooster waardoor vooral de zwakke leerling het niet redt:
“Allemaal zinvol, maar allemaal tegelijk werkt niet. Een praktijkvoorbeeld. Een gemiddelde en brave havo-4-leerling doet haar zestig uur maatschappelijke stage zonder morren, mist daardoor lessen, maakt bij mij een proefwerk en scoort een diepe onvoldoende. Kan gebeuren, maar ze heeft in mijn vak aantoonbaar te weinig geleerd en ruimte voor herstel ontbreekt, want de ene week heeft ze stage, de andere reken- en taaltoetsen, daarna weer stage, gevolgd door een excursie. En nee, dit is geen incident of organisatiekwestie. De stage komt bovenop het bestaande programma en niet in plaats van een deel daarvan.”

Ik ben van het begin af aan geen voorstander geweest van de maatschappelijke stage, met hetzelfde argument als van Haperen: het is niet uitvoerbaar, niet in de school zoals van Haperen stelt, maar ook niet daarbuiten. Waar vind je stageplekken voor zoveel leerlingen? En hoe zinvol is het als leerlingen gaan koffie schenken in een bejaardenhuis? Deden ze dat toch al niet als bijbaantje in het weekend?

Hoe werkt dat bij jullie op school uit? Wegen de voordelen op tegen de praktische bezwaren? Is het mogelijk om stageplekken te vinden voor alle leerlingen? Zijn er scholen die met succes de stage hebben ingevoerd? Zo ja, hoe dan? Zo nee, waarom laten we niet een groter protest horen?

Eerdere bijdragen over de maatschappelijke stage op dit blog
Lees het gehele opiniestuk van  Ton van Haperen in NRC Handelsblad
Discussie op opiniepagina

8 Reacties op “Weg met maatschappelijke stage?”

1. Jan H. zegt:

Ik ben het absoluut oneens met de mening van van Haperen en van Gool. Maatschappelijke stage moet gedaan worden in de vrije tijd, naast de reguliere schooluren. Bij ons op school (1e klassen VMBO!)loopt het prima. Ouders en leerlingen denken heel goed mee en zijn overwegend enthousiast. Er zijn alleen problemen bij de echte zorgleerlingen, bijv. de autistische leerlingen, maar daar vinden we ook wel weer een oplossing voor.

2. Christien van Gool zegt:

@Jan H.
    Mooi dat het bij jullie goed loopt! Maar buiten reguliere schooluren? Heeft niemand daar problemen mee? En lukt het om stageplaatsen te vinden? Waar gaan jullie leerlingen zoal naartoe?

3. moniq zegt:

Ik ben het helemaal eens met van Haperen. Als alle scholen verplicht aan de maatschappelijke stage gaan dan is er nergens meer een plek te vinden. Bij mijn zoon op school werd het ook nog eens heel slecht begeleid en heb ik samen met hem gezocht en gevonden naar een stageplek. Dat was echt niet eenvoudig. Heel veel organisaties zitten niet te wachten op jongeren die ze naast hun drukke werkzaamheden ook nog kunnen begeleiden voor de maatschappelijke stage.

4. Jan H. zegt:

Maatschappelike stage natuurlijk buiten schooltijd, het is vrijwilligerswerk. Ik heb geen enkele klacht gehad. Er zijn leerlingen die op 3 plaatsen stages lopen. In veel documentatie is de doelstelling van de Mas te lezen. Non-profit organisaties moeten wennen aan inzet van vrijwilligers? Vreemd, ze wisten al jaren dat het er aan zou komen. Overigens moet je verder kijken dan alleen organisaties. Er is met enige creativiteit veel te doen. In de directe omgeving is veel te doen. De gehandicapte buurvrouw!, de dementerende oma!, ze bestaan echt. Sportclubs zijn echt blij, de brandweer maakt met onze school plannen. Sorry, maar ik maak veel kinderen mee die enthousiast vertellen over hun ervaringen.
    Natuurlijk hebben niet alle leerlingen direct een plek, maar we proberen goed mee te denken met de leerling en de ouders, want inderdaad, die spelen een belangrijke rol.

5. Christien van Gool zegt:

@Moniq
    Zit jouw zoon op een havo/vwo school? Misschien zijn de problemen minder in het vmbo? Zie reactie van Jan H.??

6. Marieke zegt:

“Non-profit organisaties moeten wennen aan inzet van vrijwilligers? Vreemd, ze wisten al jaren dat het er aan zou komen.”

Heb ik iets gemist? Is de maatschappelijke stage inmiddels niet meer verplicht voor alle leerlingen?

7. Christien van Gool zegt:

@Marieke
    Ja, de maatschappelijke stage is verplicht voor alle leerlingen – er is verschil in aantal uren voor verschillende niveaus

8. Marieke zegt:

Dat weet ik ;-) Het was een reactie op degene die het had over “vrijwilligers”.

2 × zeven =