Elk jaar wordt er een leraar van het jaar gekozen, georganiseerd door het SBL; de naam wordt bekend gemaakt op 5 oktober, de Dag van de Leraar.
Hoe zinvol is zo’n verkiezing? Allereerst heb ik bezwaar tegen het woord ‘leraar’ – daarmee wordt het grootste deel van de docenten uitgesloten ;-) . Verder zou ik er niet op zitten te wachten om te worden verkozen tot ambassadeur en overal te moeten opdraven, maar blijkbaar zijn er collega’s die daar anders over denken want elk jaar weten ze iemand te vinden.

Hoe gaat de procedure in zijn werk? Ik kan op de website van dag van de leraar een collega aanmelden. Er worden dit jaar op een aantal criteria gelet: ik vul die dus in voor die collega, een ouder of een leerling kan ook een docent aanmelden. Mijn vraag is dan meteen: wie controleert deze gegevens? En is een aanmelding van één persoon voldoende om te worden genomineerd? Op de website kan ik die informatie nergens vinden. Zijn er uberhaupt meerdere aanmeldingen? Wie van u heeft wel eens een collega aangemeld? Wat weten we eigenlijk van de lessen van een collega?? Kunnen we daar als collega een goede beoordeling van maken? Stel dat het allemaal eerlijk verloopt en dat de gegevens kloppen – zou u het dan op prijs stellen als u wordt gebeld??
Mocht u toch overwegen iemand aan te melden: doe het dan snel, het moet vóór 30 april…

[persbericht]
Wie wordt Leraar van het Jaar 2010?
In het kader van de Dag van de Leraar, organiseert SBL ook dit jaar weer de verkiezing Leraar van het Jaar. Welke bijzondere of inspirerende collega verdient volgens jou deze titel?
Schrijf vanaf maandag 22 maart jouw kandidaat voor Leraar van het Jaar 2010 in op www.deleraarvanhetjaar.nl.
Naast leraren, schoolleiders, onderwijspersoneel en ondersteunend personeel kunnen ook leerlingen en ouders kandidaten aanmelden.
Uit alle aanmeldingen kiest een deskundige jury een winnaar voor het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs. Deze drie kanjers zijn een jaar lang ambassadeur voor alle 350.000 leraren in Nederland. De uitslag is op 5 oktober, de Dag van de Leraar, te zien tijdens de Avond van het Onderwijs op Nederland 2. Zet deze datum alvast in je agenda!
Meer informatie over de Dag van de Leraar? Kijk dan op www.dagvandeleraar.nl.
[einde persbericht]

Zie ook het bericht van mijn broertje Leerkracht PO over ditzelfde onderwerp

Een reactie op “Leraar van het Jaar – Wie wil?”

1. Abjini Blom zegt:

Ik stoor me al jaren aan die beeldvorming van de “ideale docent”. Volgens mij is ieder weer op zijn of haar eigen manier een goede docent. Er is werkelijk geen beroep waarbij de prestatiedrang zo ver doorgevoerd wordt als de laatste jaren in het onderwijs. Graag zou ik meer erkenning willen, maar docent van het jaar, nee bedankt :-)

+ acht = 15