Op de IPON beurs maakte ik kennis met de website watmoetikweten.nl
Het is een website gericht op examenleerlingen van vmbo tot vwo en het uitgangspunt bij de site is de examenstof. De site is ontstaan uit een initiatief van Schoolspot en het LAKS:
“Dit initiatief is geboren uit frustratie over de moeite die docenten en leerlingen in het verleden moesten doen om erachter te komen wat men precies moet weten voor het eindexamen. Op internet, bijvoorbeeld op de officiële overheidssite www.examenblad.nl zijn de examenprogramma’s te downloaden. Deze programma’s bestaan echter uit een lange, ambtelijke opsomming van wat geleerd moet worden. Ook zijn er regelmatig wijzigingen van het examenprogramma, die niet in dit document worden weergegeven, maar in een aanvullend document bekend worden gemaakt.
Zo was het nodig twee of drie documenten door te spitten alvorens bekend was wat de leerstof behelsde.”

Leerlingen kiezen een niveau en een vak en krijgen dan te zien welke stof er voor dat vak gevraagd wordt op het examen. Per onderdeel kan worden gekozen voor oefeningen om die stof te oefenen (uit voorgaande examens). Ook zijn er complete examens te vinden (voor mijn vak 2008 1 en 2 en 2009 1 en 2).

Zinvolle site, ook voor docenten?

7 Reacties op “Watmoetikweten.nl”

1. Toon van der Ven zegt:

Heb me eerst maar eens geregistreerd: dat kan alleen als ik lieg dat nog scholier ben (ik sta nu ingeschreven als vmbo-bb’er). Als je het onvermijdelijke ‘poll’ ipv peiling voor lief neemt, en knullige taalfoutjes als ‘Hoe bereid jij je voor bij de start van het nieuwe schooljaar voor op het examen?’, dan valt de armoedige kreet ‘Zo leer je nooit teveel!’ op.

Daarna ben ik toch inhoudelijk aan de slag gegaan: de informatie is begrijpelijk, snel en relevant. Kortom: prima werk; zal heel behulpzaam zijn voor veel scholieren.

2. Christien van Gool zegt:

@Toon
    Volgens mij is registreren niet nodig om de site te bekijken en ermee te oefenen. Is me ook niet helemaal duidelijk waarom die registratie erin zit.

3. Sander Bons zegt:

@Toon
    We (initiatiefnemers van de site, waaronder ikzelf) hadden niet verwacht dat ook niet-scholieren zich zouden willen registreren. We zullen dit meenemen in de volgende versie.

De taalfoutjes zijn zeer knullig en laat ik verwijderen. Ik vrees echter dat er nog vele kinderziektes ingeslopen zijn.

@Christien
    Registreren is inderdaad niet nodig. Als je registreert, zie je alleen de vakken die je in je profiel selecteert. Ben je dus een vmbo-bb’er (Toon?) met alleen Nederlands en wiskunde, zie je alleen die vakken, en niet meer.
    Registreren betekent dus minder afgeleid worden.
    Minder = meer, tenslotte?

4. Aafke Oldenbeuving zegt:

Ziet er heel handig uit. Ik zal mijn leerlingen er op wijzen. Is de site nog in ontwikkeling? Biologie VWO lijkt me incompleet…?

5. Christien van Gool zegt:

@Aafke
    Ja de site is pas twee weken in de lucht en nog in ontwikkeling – er zitten nog wel wat hiaten hier en daar. Ik weet niet precies hoe snel alles er op wordt gezet.

6. H van Tienen zegt:

Onvoorstelbaar, wat een oudbollige site anno 2010 wanneer ze nog daar steeds niet weten dat bijv. op VMBO-T ook maatschappijleer 2 een landelijk eindexamen heeft en ook de lln., die dit vak gekozen hebben, willen weten wat ze moeten weten. !!!!

7. Sander Bons zegt:

@ H. van Tienen
    We zijn ons ervan bewust dat maatschappijleer 2 een examenvak is voor vmbo-tl. Helaas hebben we nog niet voor alle vakken het examenprogramma, uitleg en oefenexamens on-line staan. We zijn druk bezig om de site uit te breiden!

9 − vijf =