[Gastcolumn 7 sluit aan bij de Olympische Spelen die vandaag van start gaan en is geschreven door Hjalmar Zoetewei, docent LO en webredacteur van KVLO en digischool; KVLO = Koninklijke Vereniging van Leraren Lichamelijke Opvoeding]

De Olympische vlam is weer ontstoken. Dit keer voor de winterspelen in Vancouver. Het kabinet heeft besloten dat het plan om heel Nederland op Olympisch niveau te brengen door kan gaan. Met mogelijk de Olympische Spelen in ons land in het jaar 2028.
De kinderen die dan de gouden medailles moeten winnen, gaan nú naar de basisschool… Maar helaas: een groot deel van de Nederlandse jeugd heeft overgewicht of is hard bezig te zwaar te worden! Slechts 33% van de jongens en 22% van de meisjes onder de 18 voldoet aan de nationale norm van een uur bewegen per dag.
Oorzaken? Computer(spelletjes), televisie en verkeerde voedingsgewoonten en meestal een combinatie van deze factoren.

Radio- en tv-spotjes zijn bestrijdingsmiddelen maar helaas te oppervlakkig, te vrijblijvend en te tijdelijk. Er moet nu in een goed bewegingsklimaat geïnvesteerd worden en de jeugd moet op sleeptouw genomen worden vanuit de plaats waar ze het meest “bivakkeren”: de SCHOOL!
De KVLO (de vakvereniging van Leraren Lichamelijke Opvoeding) wil voor iedere leerling drie uur gym door een vakleraar op school én een naschools sportaanbod van twee uur (voor PO, VO en MBO) zodat elk kind van 6 tot 18 jaar iedere dag een uur onder deskundige begeleiding kan sporten en bewegen.

Om dit te bereiken start de KVLO in de loop van dit jaar de campagne 3+2. Dit staat voor: drie uur gym en twee uur een naschools sportaanbod. Op deze manier kun je de beweegnorm van een uur bewegen per dag, structureel halen.
Uit het bovenstaande kun je concluderen dat automatisering en gymleraren elkaars tegenpool zijn. Dat is wat de bestrijding van de  negatieve fysieke gevolgen betreft waar, maar er wordt ook dankbaar gebruik gemaakt van de digitalisering:

• De KVLO beschikt over een website en een gedigitaliseerd portfolio voor een beroepsregister waarop leden hun scholing kunnen bijhouden.
  • De digitale nieuwsbrief van de vakvereniging heeft meer dan 5000 leden en vrijwel alle afdelingen beschikken over een eigen website.
  • De community lo van de digischool (gymleraren.nl) op internet beschikt over meer dan 8000 leden en in de leermiddelen database zijn zo’n 250 lesonderdelen te vinden.
  • Via gymlessen.nl en kvloschoolsport.nl worden leerlingen op de hoogte gehouden van acties en toernooien.

In de gymlessen zelf zul je nog niet veel schermpjes zien hoewel er al druk geëxperimenteerd wordt met allerlei videoprogramma’s waaruit je veel kunt leren over je eigen bewegen en in sportscholen zie je ook de Wii al zijn intrede doen.

Voorop staat dat we de komende jaren flink in beweging moeten komen en blijven om zowel de suikerspiegel als de Olympische medaillespiegel op een acceptabel peil te krijgen!

Meer info:
KLVO.nl
KLVOschoolsport.nl
Rotterdamlekkerfit.nl
Overgewicht.org
Convenantgezondgewicht.nl
Gymleraren.nl
Gymlessen.nl

3 Reacties op “Gastcolumn 7 Eén uur bewegen per dag!”

1. Marieke zegt:

Zelf fanatiek sporter vind ik het voorkomen van overgewicht toch niet in de eerste plaats een taak van de school. Maar als de school die taak dan zo nodig op zich wil nemen, dan vind ik 1 uur per dag inderdaad ook een prima hoeveelheid.

2. Christien van Gool zegt:

@3+2
    Ga je dan niet teveel de concurrentie aan met de huidige sportverenigingen als je alle sport op school aanbiedt? Of is het de bedoeling om sportverenigingen dit naschoolse aanbod te laten invullen?

3. hjalmar zegt:

Natuurlijk worden sportverenigingen hierin betrokken waardoor de drempel naar de vereniging weggehaald wordt!

vier + = 8