Afgelopen maandag, 14 december, heeft Minister Plasterk in Breda de website Wikiwijs gelanceerd. ‘Iedereen kan hier naar hartelust zoeken naar lesmateriaal’ lees ik opgewekt. Klopt: ik heb me een ongeluk gezocht, maar nog niet ontdekt hoe ik iets kan vinden. De site is ongelooflijk traag (wordt vast aan gewerkt: er zijn nu natuurlijk zoveel mensen ook tevergeefs aan het zoeken, dat belast een site mateloos). Zijn er collega’s die al iets hebben kunnen vinden? Kunnen die mij uitleggen hoe je dat doet…

Het idee erachter is natuurlijk prima (zoals veel ideeën goed zijn…) – het komt aan op de uitwerking. Een goedwerkende site in het leven roepen is al moeilijk genoeg maar wil het echt gaan werken dan moet er vooral inhoudelijk goed materiaal te vinden zijn waar je als docent direct mee aan de slag kunt.
Maar waarom zou ik naar wikiwijs gaan als ik alles al kan vinden wat ik nodig heb in de databank van de digischool? En als ik het daar niet kan vinden, stel ik de vraag via de list-engels van de vakcommunity en binnen no-time heb ik antwoorden binnen van collega’s.
En dan kan ik ook nog gaan naar vo-content.nl: ‘hét zoekportaal van de Landelijke Open Leermaterialenbank’ waar alle organisaties bij betrokken zijn als kennisnet, SLO, pedagogische centra etc. en ook wikiwijs.

Een zoektocht op het web levert interessante gezichtspunten op. Scholieren.com zegt dit over Wikiwijs: ’Een soort Scholieren.com voor docenten: wij lenen elkaars boekverslagen en werkstukken voor eigen inspiratie, zij kunnen hun lesmateriaal uploaden en van elkaar kopiëren om hun lessen leuker en beter te maken. Opvallend veel nuttige links en filmpjes! Ook best handig als je docent totaal niet kan uitleggen…’ maar ook daar staat een kritische reactie van een leerling: ‘niet zo gebruikersvriendelijk.’
Is het een bedreiging voor uitgevers? Volgens een bericht in de Volkskrant valt dat wel mee: ‘Zo veel voor iedereen gratis toegankelijk lesmateriaal op het web, dat moet haast een rechtstreekse bedreiging vormen voor de educatieve uitgevers, zou je zeggen. “Nee hoor”, zegt Stephan de Valk van Noordhoff namens de Gezamenlijke Educatieve Uitgeverijen. “We bieden als uitgeverijen niet losse stukjes lesstof aan, maar maken samenhangend materiaal voor een bepaald niveau en tijdsbestek. Wikiwijs kan dat niet. We denken dat beide vormen elkaar heel goed aanvullen.”
Toine Maes, directeur van kennisnet, is gematigd postief over wikiwijs maar benadrukt de link die er ligt tussen vo-content en wikiwijs. Ik vraag me dan af wat er eerst was: bestond vo-content al niet eerder??? Zit hier een concurrentiestrijd – kennisnet wordt toch ook door de overheid gefinancierd?
Marcel Kesselring op zijn weblog is positief over wikiwijs maar maakt zich wel zorgen over de landing: ‘Aansluitend op mijn vorige blog over Wikiwijs gaat mijn interesse ook naar “het laten landen” van Wikiwijs. In het programmaplan staat dat één van de risico’s voor het slagen is dat docenten de meerwaarde niet zien en het dus niet gebruiken.’
Dit verwoordt precies mijn zorgen: ik zie de meerwaarde nog niet. En als ik dat nog niet kan zien, hoe zit het dan met de digibeten die we over de streep willen trekken? Zoals de site nu is, schrikt die alleen maar af.  

De Volkskrant bericht 14 december
Weblog Marcel Kesselring
Directeur Kennisnet in Infokatern
Website VO-content.nl
Weblog NRC Handelsblad
Nederland Open in Verbinding

17 Reacties op “Wikiwijs gelanceerd”

 1. albert zegt:

  Ik heb al iets gevonden: http://taalpuristen.web-log.nl/taalpuristen/2009/12/taalonderwijs-g.html
  Treurigstemmend!!

  Verder zoekend kwam ik op lesstof die alleen tegen betaling beschikbaar is. Er wordt namelijk ook gelinkt naar bestaande arrangeersites, meestal gelieerd aan een kenniscentrum of vergelijkbare organisatie. Op die sites moet je je abonneren of een licentie nemen. Dat is dan weer alleen voor scholen (met name ROC’s) weggeleged en bedoeld.

  Dat is strijdig met de suggestie die wordt gewekt dat Wikiwijs een open en gratis platform voor iedereen is.

  Uploaden is een verhaal apart: sleutels, wachtwoorden en verificatiemails. Veel te veel gedoe. Mijn digibete collega’s zijn nu al gillend tot bovenin de kerstboom gevlucht…

 2. Toon van der Ven zegt:

  Bij een presentatie over WW werd ons verteld dat het verschil met andere ‘verzamelplaatsen’ zal zijn dat er een kwaliteitsborging aan hangt. Dat lijkt me prima. Maar als je wilt dat ik als docent dit soort materiaal ga gebruiken, moet je me even helpen om er te komen en snel iets te vinden.

  Laten we hopen dat de beheerders snel, alsnog, iets leren van bijvoorbeeld YouTube of Google.

 3. Christien van Gool zegt:

  @Toon
  Kwaliteitsborging: hoe kun je dat doen als er rechtstreeks naar sites wordt gelinkt? Daar heb je toch geen invloed op? En hoe lang blijft zo’n site in de lucht? Wie zegt er dat er niets veranderd wordt op zo’n site?

 4. Toon van der Ven zegt:

  Helemaal terecht, Christien. Mijn eerste zoektocht levert geen bruikbaar materiaal op, slechts aanwijzingen en verwijzingen.

 5. Dave zegt:

  Vol verwachting naar de wikiwijs pagina gegaan. Niets kunnen vinden. En alles staat door elkaar of is nog niet af.

  Kortom, verre van ideaal.

 6. Christien van Gool zegt:

  Als wij dat kunnen zien na één keer kijken waarom wordt zoiets dan met veel bombarie gelanceerd door een minister?

 7. Willy Weijdema zegt:

  Toen minister Plasterk in januari van dit jaar op de NOT het idee voor Wikiwijs lanceerde, was mijn eerste reactie ook: “Dat hebben toch al? Docenten die lesmateriaal met elkaar delen, met elkaar communiceren in communities ….”
  Maar: ik ben nu fan van Wikiwijs. Wikiwijs biedt een zeer professionele omgeving, waarin mij vooral de mogelijkheid van ‘arrangeren’ aanspreekt. Nog veel te vaak begint een docent materiaal te ontwikkelen ‘vanuit het niets’: ‘from scratch’. Als we gaan voortbouwen op wat er is, komen we volgens mij echt verder. En dat al die verschillende platforms nu verenigd zijn, is toch ook een goede ontwikkeling?
  Wikiwijs is wat te vroeg gelanceerd: er wordt nog volop ontwikkeld aan de site en de voorstellen en suggesties van de meer dan 100 testers moeten nog verwerkt.
  De oordelen over Wikiwijs vind ik ook te vroeg …

 8. Christien van Gool zegt:

  @Willy
  Goed om een ander geluid te horen maar kun jij me dan uitleggen hoe ik materiaal kan vinden? Mij lukt het niet…

 9. Willy Weijdema zegt:

  Ik gebruik vooral de linkerkolom. Klik op de plusjes: + en voer filters in: naar leerniveau, op vakgebied enz. Ik heb bv. als filters gezet: havo-4 en als vakgebied Engels. Ik klik op zoeken en ik krijg 738 resultaten.
  Maar belangrijker is: het instructiefilmpje. Je vindt het onder meer bij de sector VO: klik op de Homepage op het tabblad VO en ga kijken. Stap voor stap wordt alles uitgelegd. Ik ben benieuwd naar wat je ervan vindt!

 10. Christien van Gool zegt:

  @Willy
  Ik ga kijken maar probleem is al meteen: 738 resultaten. Hoe ga ik daar iets bruikbaars uithalen? Moet ik alles dan een voor een bekijken??

 11. Willy Weijdema zegt:

  @ Christien,
  Daarvoor zijn er de filters in de linkerkolom. Ik heb er een flink aantal aangezet: vwo-5, voor de leraar, vakgebied Engels, kerndoel: woordverwerving. En ja hoor: 3 resultaten. Woordverwerving doe je kennelijk vooral bij de BBC, The Guardian en The Times. Of het bruikbaar, inspirerend materiaal is, weet ik niet.
  Maar zo moeten we met z’n allen Wikiwijs bruikbaar maken: niet alleen materiaal uploaden maar nu vooral kommentaar geven op de filters. Werken die wel goed? Zijn ze duidelijk geformuleerd?
  Je ziet: ik blijf positief …. Prettige feestdagen, Christien!

 12. wouter zegt:

  Sorry: negatief van een tester….

  Ik vind het helemaal niets. Zo onoverzichtelijk… en je moet iedere keer weer opnieuw je filter aanzetten.
  Het feit dat wikiwijs ook zelf geen content heeft, maar gewoon een ‘hub’ is met weer geen centraal wachtwoord op alle content….. niet zo handig.

  Ik houd het bij de lmdb omdat de meerwaarde van meer materiaal niet opweegt tegen de nadelen…

 13. Christien van Gool zegt:

  @Wouter
  Ik had graag wat positiefs willen melden aan het begin van het jaar maar helaas, kan het alleen met je eens zijn.
  De filters zijn niet duidelijk en de sites waar ik tot nu toe op terecht ben gekomen zijn of dode links of algemene sites waar ik niet direct kon zien wat ik er kan vinden.
  Maar ik ga door hoor Willy!

 14. Docent VO » Blog Archive » Gast column 3: Veranderen? YES WE CAN! zegt:

  [...] dus. En dat blijft lastig, maar: YES WE CAN! Uploaden dus, die mappen vol materiaal! [Lees ook de eerdere bijdrage over [...]

 15. Kim zegt:

  Leerkrachten (meestal starters) die dergelijke lesmaterialen het meest dringend nodig hebben, beschikken nauwelijks over eigen lesmaterialen om te onlinen plaatsen. Collega’s met ervaring die lesmateriaal hebben, die gaan er amper naar op zoek, laat staan dat ze iets plaatsen.
  Een buitengewone appreciatie en een welgemeende dankjewel aan de zij die dit wel doen ;-)

 16. Christien van Gool zegt:

  @Kim
  Ben je zelf beginner? Heb je al op Wikiwijs gekeken? Zo ja, wat vind je ervan?

 17. Leerkracht PO » Blog Archive » Praat mee: WIKIWIJS zegt:

  [...] hier voor de internetwebpagina van Wikiwijs, klik hier voor de mening van mijn zusje en klik hier voor wijze woorden van [...]

Reageer


− 4 = een