In een aantal regio’s wordt de Cito-toets in groep 8 volgend jaar in april gehouden in plaats van in februari. Het doel volgens de VO-raad is om de onderwijstijd in groep 8 beter te benutten: nu wordt er na februari niet zoveel meer gedaan in groep 8, anders dan het werken aan de musical en andere leuke dingen.
Er valt iets voor te zeggen: je moet je niet voorstellen dat de examens in het voortgezet onderwijs in februari plaatsvinden. Hoewel, zou het veel verschil maken? Maar dat even terzijde ;-)

Wat zijn de consequenties voor het voortgezet onderwijs, anders dan de beter lezende en rekenende leerlingen die we binnen krijgen?
Als er al problemen zijn, liggen die op het praktische vlak: nu is de Cito-score bepalend bij het inschrijven voor de school. Tijdens het opendagen-circus in maart weten de meeste leerlingen al waar ze heen gaan (of wat hun advies is). Hoe moet dat als de uitslag van de Cito-toets pas in april/mei beschikbaar is? Wanneer geeft de basisschool dan het advies? Wachten die ook tot na de toets of gaan leerlingen al eerder shoppen bij scholen met alleen het advies van de leerkracht?
Wat vinden de brugklascoördinatoren onder ons van deze pilot? Is er überhaupt iets gevraagd aan scholen voor voortgezet onderwijs?

Informatie VO-raad
Jeugdjournaal

3 Reacties op “Citotoets basisonderwijs eerder”

Een Cito-score is in de meeste gevallen een handige bevestiging voor de leerkrachten (en ouders en kinderen natuurlijk) in het primair onderwijs. Zeer zelden is het een verrassing.

Twee maanden later toetsen (na een periode van acht jaar) is natuurlijk te verwaarlozen. Ik zou zeker niet durven te zeggen dat de kinderen dan ‘beter lezende en rekende leerlingen’ zijn. Denk je nu echt dat als jij Christien, jouw Cito twee maanden later had gedaan, je dan wél het woordje ‘rekenende’ goed had geschreven? Ik denk het niet ;)

Hoop politiek geschreeuw, weinig wol.

2. Christien van Gool zegt:

@Frank
    Ik sprak een leerkracht van groep 8 die er wel voor was omdat je dan toch iets meer tijd hebt om leerlingen voor te bereiden in groep 8. Dat zie jij anders?

PS Foutje verbeterd…

3. Citotrainer Nederland zegt:

Het doel, de onderwijstijd in groep 8 beter benutten, is zwaar OK. Het middel, de Cito-eindtoets, is (op dit moment) onzinnig: de eindtoets heeft geen waarde meer voor de leerling, wanneer deze al is ingeschreven bij een school voor voortgezet onderwijs. Beter zou zijn, dat de inschrijvingen voor het voortgezet onderwijs later in het schooljaar plaatsvinden. Dat schijnt echter administratief wel heel erg moeilijk te zijn ;(

negen − = 4