Op mijn bericht van 11 januari over de site beoordeel mijn leraar kwamen opvallend veel hits: reden om weer eens een kijkje te nemen bij de site om te zien of er al iets is verbeterd. En inderdaad: wat ik toen beschreef is niet meer mogelijk. Je kunt niet meer onbeperkt inloggen bij allerlei scholen en klikken op ‘dit is mijn school’ wat voorheen wel kon. Nu kan dit slechts drie keer. Je mag dus drie keer aangeven dat dit jouw school is: het idee is dat je van school gewisseld kunt zijn in de tussentijd. Het ondervangt in ieder geval dat iedereen zomaar inzage heeft in de namen en beoordelingen van alle docenten. Maar als je meerdere emailadressen hebt, kun je je met een gefingeerde naam natuurlijk wel registreren bij verschillende scholen en er wordt ook niet gecontroleerd of jij wel bent die je zegt dat je bent.
In de top 100 lijst (die iedereen kan zien) staan docenten niet meer met naam maar alleen per school en vak; de beoordelingen per school kan iedereen wel zien (cijfers).
Ik kan me zo voorstellen dat dit al een verbetering is maar het is nog steeds mogelijk om me als leerling voor te doen op drie scholen en bijvoorbeeld te kijken wat er over mijn collega’s wordt gezegd, of over de collega’s op de school van mijn kinderen. Zijn er docenten die dat wel eens hebben gedaan en rare dingen zijn tegengekomen? Dingen waarvan zij denken dat ze helemaal niet kloppen?
Mijn eigen ervaring is namelijk dat leerlingen meestal tamelijk goed hun docent kunnen beoordelen: ik laat aan het eind van het jaar leerlingen altijd een evaluatie invullen over mijn lessen en dat is zonder meer zinvol. Doen andere docenten dat ook en hoe is hun ervaring daarmee?
Verder valt me op dat als een docent goed wordt beoordeeld er vaak iets bijstaat van ‘streng’: ‘hij is streng maar eerlijk’ – dat soort dingen. En als het negatief is ‘hij kan niet uitleggen’ of ‘zij is heel onredelijk’. Het valt me op dat leerlingen dus een tamelijk traditioneel beeld hebben van het docentschap. Ze willen iemand die duidelijk is, regels hanteert, verstand heeft van zaken en het vak goed kan overbrengen. Eigenlijk wel positief of niet? Echt vreemde opmerkingen ben ik niet tegengekomen op de drie scholen die ik heb bekeken.
Verder hoor ik weinig meer over de site – negatief dan wel positief. Volgens mij is de hype alweer aardig over.

− 3 = twee