Zo langzamerhand wordt duidelijk wat de consequenties zijn van de maatregel voor gratis schoolboeken. Sommige scholen worstelen nog steeds met de Europese aanbesteding en maken dankbaar gebruik van het jaartje uitstel. Uitgevers houden hun hart vast: de werkboeken lijken als eerste te gaan sneuvelen en men verwacht dat de kopieerkosten enorm zullen gaan stijgen – als scholen hun docenten zullen dwingen om geen boeken meer aan te schaffen maar te gaan kopiëren.
Op zich heb ik niet zo heel veel medelijden met de uitgevers: de kosten van schoolboeken zijn de laatste tien jaar wel uit de hand gelopen. Alles moest steeds mooier en met veel kleuren en elk jaar een nieuwe druk met een paar wijzigingen zodat iedereen werd gedwongen weer een nieuwe editie aan te schaffen. En dan natuurlijk de werkboeken bij elke methode die elk jaar moeten worden vernieuwd. Dat is allemaal kassa! Op zich terecht dat daar nu eens kritisch naar wordt gekeken.
Maar dat probleem had aangekaart moeten worden bij de uitgevers – en ondertussen hadden ouders een tegemoetkoming kunnen krijgen of een korting op hun schoolgeld. Dat had ons dit hele circus bespaard. Zoals deze seminar voor open leermaterialen & Europees aanbesteden van het Innovatieplatform Voortgezet Onderwijs en de Taskforce Gratis Schoolboeken van het Ministerie van Onderwijs en Wetenschappen.
Hoe gratis is gratis vraag ik me dan af als er zelfs een Taskforce voor moet worden opgericht!
Wie heeft ervaringen met deze Taskforce? En wie heeft er op school alles al geregeld zonder problemen?

Europese aanbesteding

3 Reacties op “Gratis schoolboeken!”

1. Ilse zegt:

Ik werk op een MBO. De leerlingen en hun ouders krijgen helemaal geen gratis schoolboeken. Deze regelgeving is blijkbaar niet bedoeld voor scholen waar de meerderheid van ouders en leerlingen financieel minder goed gesteld is. Toen deze maatregel bekend gemaakt werd, was dat voor mij ook niet duidelijk.

2. lisanne zegt:

ik zit op het vmbo ( leerling dus )
    mijn ouders krijgen wat geld terug maar niet alles.
    dus bij ons zijn de boeken wel bijna gratis.
    wie weet volgend jaar wel!

3. Mrieke zegt:

er zijn ook uitgevers die digitaal lesmateriaal ontwikkelen, waarbij werkboeken niet meer nodig zijn. samen met de docenten. zo toepasbaar in de klas (gekopieerd, op smartboards) en op computerlokalen. de kosten voor een school zijn een licentie per leerling van een euro, ofzo. dat de “grote” uitgevers al jaren de markt verpest hebben komt ze nu duur te staan! ik zeg: helemaal voor!

(voorbeeld van zo’n uitgever: http://www.maxxipakket.nl/index.php)

− 6 = drie