Staatssecretaris Van Bijsterveldt is weer creatief geweest: om hun werkdruk te verminderen moeten docenten een week vakantie inleveren en de leerlingen krijgen hiervoor vijf vrije dagen terug. De docent mag vijf dagen extra voor studie gebruiken c.q. vergaderen. Die levert dus een week in.
Maar het ging er met die urennorm toch om dat leerlingen meer lessen krijgen?  Wie kan mij deze logica uitleggen?
Voor leerlingen is de norm nu verlaagd naar 1000 uur (was 1040), ze leveren ook een week vakantie in (kunnen tussendoor een week gaan skiën?), maar waar blijven die 40 uur dan?
Overigens beweerde diezelfde staatssecretaris vorig jaar nog bij hoog en bij laag dat de urennorm van 1040 zou worden gehandhaafd. Nu blijkt 1000 ook wel genoeg. Voortschrijdend inzicht? Lobby van leerlingen? Nee, een heuse commissie heeft er aan gewerkt en die heeft deze 1000 urennorm onderbouwd.
Als ik een dag vrij heb volgend jaar voor studie ga ik het rapport eens lezen.

Trouw Vakantie bekort voor urennorm 27 maart 2009
Bericht OCW over Onderwijstijd 27 maart 2009
Rapport Commissie Cornielje

17 Reacties op “Minder vakantie!”

 1. Ger van der Heijden zegt:

  Als het roostervrije dagen zijn wil dat zeggen dat ik al leerkracht ook geen vervangende activiteiten hoef te doen. Wat er nu gebeurt is dat op deze vijf dagen roostervrij er aan extra werk/studie/scholing gedaan zou moeten worden, waar geen salaris tegenover staat. Op een jaartaak van ong. 1650 uur is dit een verzwaring van 40 uur, is 2.25 % waar dus geen loon tegenover staat. En zo verdwijnt mijn laatste CAO-salarisverhoging weer. Ik vind het schandalig. Opnieuw wordt de onderwijswereld geschoffeerd! De staatssecretaris wikt maar wie beschikt er hier eigenlijk? Docenten zouden hiertegen moeten ageren, woedend zijn, tegenover dit onbenullige beleid.
  En dan heb ik het nog niet eens over dat gedraai over die 1000 uur.

 2. Marieke zegt:

  Zoals iemand op een andere site al lollig opmerkte: dit soort redeneringen van Van Bijsterveldt geven aan dat het werk haar boven het hoofd groeit. Ze heeft het kennelijk gewoon te druk. Laten we haar wat weekends en avonden afnemen, of een deel van het 15 weken lange zomerreces, zodat ze wat rustiger kan werken.

 3. Marieke zegt:

  Als het geen EXTRA werk, vergaderingen, scholing enz. zijn is er nog wel iets voor te zeggen. Maar dan moeten we dus wel alle dinsdagmiddagen, die nu volgepland staan met bovenstaande dingen, vrij hebben, om lessen te kunnen voorbereiden of nakijkwerk te doen.

 4. Christien van Gool zegt:

  @ Ger van der Heijden
  Ik hoor of zie helemaal niets aan protest van docenten!
  Op welke school levert dit stof tot discussie? Of gaan we gewoon weer door als altijd en zien we wel wat er van komt?

 5. Marieke zegt:

  Docenten weten nog niet precies hoe e.e.a. ingevuld gaat worden en hopen dat het positief gaat uitpakken. Mocht dat niet gebeuren, dan is het tegen die tijd te laat om er nog wat aan te doen. Dit scenario kennen we inmiddels, maar we trappen er steeds weer in. En dan vervolgens maar klagen en zeuren, terwijl we het zelf hebben laten gebeuren ;-)

  De enige plek waar ik nog wel het een en ander aan actiebereidheid zie is bij http://www.lerareninactie.nl, die binnenkort met een nieuwe vakbond gaan komen.

 6. Jan van de Velde zegt:

  We moeten niet zeuren over een week meer of minder vakantie an sich. Maar beweren dat deze maatregel de werkdruk vermindert is een idiote gedachte. Dat kan alleen maar met kleinere lesgroepen en/of minder contacturen. Van Bijsterveldt denkt niet door, of denkt dat wij dat niet kunnen.
  Dus: een week minder vakantie? Prima. Een uurtje les per week minder in ruil.

 7. Jan Uittenbroek zegt:

  Leraren en OOP-ers die zich dat laten afpakken zijn losers!

  De staatssecretaris kondigde aan, de zomervakantie in het VO met 5 dagen te willen inkorten! Vijf dagen minder vakantie, die leerlingen door het jaar heen terug krijgen. Leerlingen wél, personeel niet! En wat doen wij? We reageren niet of nauwelijks.
  Daarbij wordt nergens echt goed verteld, dat het niet 5, maar per jaar gemiddeld zo’n 8,5 dagen zijn waarop wij meer gaan werken. Wat nou, werkdrukverlaging in het onderwijs?
  Die gemiddeld 3,5 dagen extra zijn namelijk de Christelijke en nationale feestdagen, die nu (als ze in een vakantie vallen) gecompenseerd worden: 1e en 2e Kerstdag, Nieuwjaarsdag en Koninginnedag en 1 maal per 5 jaar Bevrijdingsdag. Voor de collega’s van het OOP betekent dit ook zo’n 3,5 dagen meer werken.
  Uiteindelijk schijnt het de bedoeling te zijn naar een werkweek van 23 i.p.v. 25 lesuren (van 50 minuten) te gaan. Lijkt leuk, maar daar zijn wel meer docenten en dus meer geld voor nodig. Die docenten zijn er nu al niet en het geld komt er vast niet meer. Docenten en school zullen het dus weer samen moeten oplossen. Hoe? Door grotere klassen natuurlijk! Van werkdrukverlaging kan dus helemaal geen sprake zijn. Een individueel trekkingsrecht van 24 uur op jaarbasis is dan wel een heel klein pleistertje.
  Als we het vervolgens nog even op een rijtje zetten, dan blijkt het nog vervelender voor ons uit te pakken.
  Een schooljaar ziet er nu als volgt uit: Een jaar van 365 dagen kent gemiddeld 261 doordeweekse dagen. Daarvan zijn 60 dagen vakantie en gemiddeld 8,5 dagen Christelijke en andere feestdagen. Daarnaast kent iedere school een aantal niet-lesdagen voor het opstarten en afsluiten van het schooljaar, rapportvergaderingen en collectieve scholingsdagen. Dat zijn er gemiddeld 9. De leerlingen komen dus op gemiddeld 183,5 dagen naar school en krijgen dan van docenten les (=36,7 weken).
  De nieuwe situatie: Nog steeds 261 dagen. Vakantie en feestdagen worden nu niet meer apart genomen, maar bij elkaar genomen tot 55 + 3 = 58 dagen. Dat is per saldo 9,5 dagen minder dan de huidige situatie. Daarnaast zijn er 10 voor de leerlingen roostervrije dagen. De docenten moeten op die dagen echter beschikbaar zijn. Vanaf 2011 krijgen de leerlingen dus 193 dagen onderwijs van docenten. Dat zijn dus 9,5 dagen meer dan in de huidige situatie (= 38,6 weken) en 3,5 dagen voor het OOP.
  En wij pikken dit? Als we dat doen, dan zijn we echte losers!

  Jan Uittenbroek, MR-lid Oud-Beijerland

 8. Christien van Gool zegt:

  @ Jan Uittenbroek
  Ja, je hebt gelijk – wij pikken dit! Ik heb nog steeds nergens iets gelezen over protesten tegen deze plannen. Waar kunnen we dit aankaarten? Doe jij dit in de MR? En wat valt er dan aan te doen?

 9. Marianne zegt:

  Nee bij mij op school leeft het inkorten van de vakantie ook niet echt. Iedereen is helemaal murw en bezig met overleven. Ik denk dat we de vakbond moeten inschakelen en beginnen met ze plat te bellen. Als we dit nalaten weten ze ook niet wat er op de scholen leeft. Laat ze maar weer in actie komen! Ik bel volgende week. Wie volgt?

 10. maurice zegt:

  ik heb begrepen dat iedere school vrij is om met die 5 dagen te doen wat ze wil. Dit kan betekenen dat een MR in overleg met schoolleiding kan afspreken dat het 5 snipperdagen worden voor hun personeel toch? of wellicht kan een school besluiten om deze 5 dagen achteraan de zomervakantie te plakken waardoor er niets verandert t.o.v. de huidige situatie.

 11. Didi Pronk zegt:

  Je kunt er misschien wel langs, maar de redenatie is onjuist. Hoe gaat werkdruk omlaag door meer onbetaalde werkuren? Volgens mij gaat alleen de bloeddruk omhoog.

 12. Docent VO » Blog Archive » Leraren in Actie! zegt:

  [...] uit het voortgezet onderwijs. De aanleiding was het rapport Cornielje over de urennorm. Zie een eerder bericht hierover van 29 [...]

 13. muh zegt:

  eerst week minder mei vakantie enn nu ook al week minder zomervakantie. En zegge ze dadelijk hier hebbe jullie weer twee weke mei vakantie maar wel week minder zomer.
  iedereen heeft het over staken ik zeg doen.

 14. jan zegt:

  Minister van Spoor Bijsterveld maakt er nu tock echt een grote rommel van! Ik begrijp niet dat docenten dit weeeer maar gewoon laten gebeuren en niet in actie komen. Peil je collega’s, vraag de MR hierover, accepteer dit toch niet en kom eens op voor …je rechten en jezelf!! dit pikken we toch niet, kom op zeg!

 15. Jack zegt:

  Op diverse scholen mogen de leerlingen vandaag gaan protesteren egen het neiuwe wetevoorstel van 1040 ipv 1000 contaturen. Leerlinhgen krijgen van de directie dan verlof hiervoor. Dit kan slechts met toestemming/ brief van de ouders. Anders moet het als spijbelen bij de leerplichtambtenaar worden gemeld!

  Dit is het Nederlandse onderwijs op z’n best.

  Leerlingen vrij geven om te gaan protesteren, zodat de vakantie van het onderwijzend personeel blijft zoals het is.

 16. Henk zegt:

  De reactie hierboven is Nederland op z’n best: alles en iedereen meent maar wat te mogen roepen zonder zich eerst te informeren.

 17. Christien van Gool zegt:

  @Jack
  Het bovenstaande bericht is al uit 2009 – toen speelde die discussie al en is uiteindelijk in goed overleg besloten om 1000 uur aan te houden – dat was ook het voorstel naar de Tweede Kamer onlangs – de Kamer heeft toen zonder slag of stoot ineens weer die 1040 van stal gehaald.
  De studenten hadden toen geprotesteerd tegen de ophokuren en dat hebben ze nu weer gedaan – de staking ging niet over de vakantie-uren van docenten. Dat is weer een andere discussie!
  Zit je zelf in het onderwijs?

Reageer


negen − = 4