Hebben onze leerlingen behoefte aan een maatschappelijke stage?
Hebben wij als docenten behoefte aan een maatschappelijke stage voor onze leerlingen?
Sommige scholen hebben er goede ervaringen mee lees ik in de krant en mooie voorbeelden worden gepresenteerd. Heel ontroerend – het doet me denken aan wat ik vroeger deed. Langs de deur gaan met ansichtkaarten voor de missie. Een mapje kaarten voor 1 gulden verkopen – als beloning mocht ik 1 mapje zelf houden, wat ik weer doorverkocht: winst 1 hele gulden (als het tenminste lukte om ze allemaal te verkopen, wat meestal niet het geval was).
Nu de verplichte dienstplicht er niet meer is voor jongens, is er wel wat voor te zeggen dat jongeren leren om iets belangeloos voor anderen te doen. Zeker in deze tijd van individualisme.
Waar ik tegenaan hik is de verplichting: waarom moeten alle scholen dit doen, ook als ze er geen zin in hebben?
Waarom niet gewoon geld geven aan scholen die dit zien zitten en die een aardig plan presenteren? En de rest vrijwaren.
Want er zitten de nodige haken en ogen aan: waar vind je stageplekken voor alle scholieren? Wat als er leerlingen zijn die niet op komen dagen? Hoe zinvol is een stage van tenminste 30 uur? Wie gaat al die jongeren begeleiden?
Als het zo’n succes is zoals sommige scholen zeggen, dan wordt het vanzelf na verloop van tijd op meerdere scholen ingevoerd. Op verzoek van ouders bijvoorbeeld. Maatschappelijke druk werkt in de regel beter dan druk van OCW.

Dossier maatschappelijke stage OCW
Postbus 51 informatie

2 Reacties op “Maatschappelijke stage”

1. Paul Goossen zegt:

Weer zo’n ideetje uit de verkiezingscollectie, net als de “gratis” schoolboeken. Snel bedacht en het klinkt me daar een partij sympathiek. En daarna krijg je een hele hoop organisatorische ellende… En het staat ook nog eens haaks op vrijheid van de scholen en die 1040 lesuren tunnelvisie. Om die reden was het stage-idee binnen de kortste keren ook al veranderd van 3 maanden naar – ik mee – 2 weken. Politiek niet flexibel?

Alles doen om je politieke gezicht te redden, heet dat. En natuurlijk op de foto met een paar leerlingen die oude mensen helpen. Voor de kids een prima ervaring, dat zeker. Maar om het nu collectief te gaan opleggen…

2. Willy Weijdema zegt:

Ik vind de maatschappelijke stage een goed idee. De school is toch een heel beperkte wereld: zowel voor leerlingen als voor hun leraren is het goed om er af en toe eens uit te gaan. Voor de volwassenen buiten de school is het ook goed om te ervaren dat scholieren andere dingen kunnen doen dan irritant rond te hangen in een winkelcentrum.
    Wat betreft het verplicht stellen: er zijn scholen die zonder zo’n ‘duwtje’ in de rug niet zover komen. Bevlogen collega’s op die scholen zijn vaak blij met zo’n verplichting. En wat betreft die 1040 lesuren tunnelvisie: daar moeten we zo snel mogelijk vanaf!

+ twee = 5