‘Ontwikkelen’ is het zelf ‘van scratch’ vervaardigen van lesmateriaal. Bij ‘arrangeren’ koppel je reeds bestaand lesmateriaal op een betekenisvolle manier aan elkaar.

In de praktijk is het onderscheid tussen deze termen niet erg hard: ook wanneer je zelf ontwikkelt gebruik je soms bestaande (open) oefenstof of link je naar een filmpje. Wanneer je arrangeert zul je vaak zelf verbindende teksten schrijven. Ook de functionaliteiten van een ‘arrangeertool’ en een ‘ontwikkeltool’ overlappen daarom deels.

Wikiwijs Maken

Met behulp van Wikiwijs Maken kun je gemakkelijk arrangementen samenstellen. Iedereen kan een eigen account aanmaken op Wikiwijs. Vervolgens heb je een eigen ‘arrangeerruimte’ ter beschikking waar je materiaal wordt bewaard. Naar keuze houd je het materiaal voor eigen gebruik óf publiceer je het in Wikiwijs. Materiaal dat je binnen Wikiwijs hebt gevonden voeg je met één druk op de knop toe aan je arrangement, maar ook materiaal van buiten Wikiwijs kun je toevoegen. Het is ook heel eenvoudig om een arrangement dat door een ander is gemaakt te kopieren en zelf naar keuze te veranderen.

Het is niet mogelijk om in Wikiwijs Maken vraagvormen met feedback te vervaardigen. Wel kan beeld en geluid worden toegevoegd. De vormgeving is (beperkt) instelbaar.

Voordeel is dat je materiaal netjes in je eigen Wikiwijs-omgeving te vinden is en dat publiceren en delen van materiaal een fluitje van een cent is.

In de versie van Wikiwijs Maken die in het voorjaar van 2012 beschikbaar komt, wordt het mogelijk om met meerdere personen samen te werken tijdens het ontwikkelen/arrangeren van materiaal.  

Account maken op Wikiwijs: Ga naar www.wikiwijs.nl en klik op ‘aanmelden’.

eXe Learning

Dit is een redelijk laagdrempelige opensource arrangeer- en schrijftool.  Je hebt met dit tool veel mogelijkheden: stijl en achtergrond kun je in hoge mate zelf kiezen. Je kunt ook verschillende vraagvormen gebruiken. Een beperkt aantal vraagvormen kan ook worden toegepast in een toets met puntentelling. Met eXe-learning werk je je les uit op je eigen pc. Het samenwerken met anderen tijdens het ontwikkelen is daarom enigszins omslachtig.

Downloaden kan via http://exelearning.org/wiki

Degene die graag zien wat er kan, kan ik aanraden om eens te gaan kijken op http://www.walhak.com/cursus1exe

Vanuit eXe maak je met een paar klikken een SCORMpakket dat binnen elke ELO kan draaien.