Inmiddels zitten we in de derde week na de kerstvakantie. De derde week dus van de goede voornemens.
Bij veel mensen, en dus ook bij onze leerlingen, komt nu een lastig punt: volhouden!

Een paar belangrijke tips waarmee u uw leerlingen kunt helpen om door te (blijven) zetten:

- Probeer hen voor ogen te houden waarom ze dit doen, bijvoorbeeld om over te gaan naar het volgende leerjaar, om naar een hoger niveau door te mogen stromen of om te slagen voor het eindexamen.
Wat heel goed werkt is om leerlingen hun dromen (dus bijvoorbeeld op het VWO blijven omdat hij of zij dolgraag arts wil worden) op papier te laten zetten en dit boven hun bureau te hangen. Ze worden er dan iedere keer mee geconfronteerd als ze aan hun huiswerk starten en dat kan hen helpen om door te zetten.
- Laat hen meetbare doelen stellen. Overgaan naar een volgend leerjaar is een te groot en voor pubers te onoverzichtelijk doel. Beter is om te werken met kleinere doelen die uiteindelijk leiden tot het hoofddoel. Denk daarbij bijvoorbeeld aan iedere maand een tekort wegwerken.
- Houd samen bij wat er goed gaat op weg naar het uiteindelijke doel. Dat zorgt ervoor dat een leerling positief gestemd is en de motivatie minder snel verliest. Vanuit deze positieve mindset kan dan aan verbeterpuntjes gewerkt worden.
- Help leerlingen hun valkuilen te kennen en probeer deze te vermijden. Bespreek samen wanneer de kans het grootst is dat een leerling in oude gewoontes terugvalt en schrijf samen op wat de leerling als alternatief moet doen om te voorkomen dat hij in deze valkuil loopt.
- Evalueer regelmatig hoe het gaat en wat er bijgestuurd moet worden. Het is het beste om dit wekelijks te doen, zo kan er snel worden aangepast als een bepaalde werkwijze toch niet zo goed werkt bij deze leerling.

Volgende week deel 4 in de serie goede voornemens!

negen − 1 =