Nieuwe directeur C3

 

Per 1 augustus 2012 wordt Marijn Meijer de nieuwe directeur van Stichting C3. Zijn kennis van en jarenlange ervaring in het chemieonderwijs komen Marijn Meijer goed van pas in zijn nieuwe functie.

 

 

 

Na de opleiding chemische technologie aan de Universiteit Twente heeft Marijn Meijer zijn eerstegraads lerarenopleiding voltooid. In de jaren daarop heeft hij veel ervaring opgedaan in het onderzoeksgebied science education en het onderwijs. Dat is zichtbaar in zijn promotie in Utrecht op een chemisch didactisch onderwerp en het ontwikkelen van lesmodules voor Nieuwe Scheikunde.

Momenteel werkt hij als docent en coördinator op de technasiumafdeling van het Newmancollege in Breda. Hij geeft leiding aan zeven medewerkers en is betrokken bij visie- en onderwijsontwikkeling, de implementatie van het technasiumonderwijs en competentie-ontwikkeling.

 

“Ik heb vooral veel zin in om samen met alle zes enthousiaste en creatieve collega's van C3 ervoor te zorgen dat het een bruisende stichting blijft”, aldus Marijn Meijer. “Daar hoort bij het continueren van wat goed is (en dat is al veel) en de promotieactiviteiten aanpassen en richten op de veranderende jeugd en samenleving. Daarbij moeten we rekening houden met de vraag vanuit de chemische industrie naar competente toekomstige werknemers.”

Marijn Meijer is de opvolger van Arne Mast. “Ik vind het na meer dan tien hele mooie, leuke en succesvolle jaren directeur te zijn geweest goed als C3 eens een nieuwe directeur krijgt”, aldus Arne Mast. Hij zet zijn carrière voort in het onderwijs.

C3 heeft weer een Nobelprijsposter

Ieder jaar maakt de Koninklijke Zweedse Academie van Wetenschappen een educatieve poster over de toegekende Nobelprijzen. Sinds 1998 publiceert en verspreidt C3 een Nederlandstalige versie van het Nobelprijswinnende onderzoek in de scheikunde. De posters van 2011 worden deze week verstuurd naar alle middelbare scholen (havo/vwo) in Nederland.

In 2010 ging de Nobelprijsposter over chemische reacties, waarbij een koolstofketen aan een andere koolstofketen werd vastgezet. De drie onderzoekers Richard Heck (1931), Ei-ichi Negishi (1935) en Akira Suzuki (1930) ontwierpen deze reacties, waarvoor zij de Nobelprijs kregen.

De poster van 2011 staat in het teken van quasikristallen, een ontdekking van 
Dan Shechtman in 1981. Download de poster of bestel hem door een mailtje 
te sturen aan info@C3.n

l

Paradisolezing (13 mei 2012): Jan Hoeijmakers: Genonderhoud – het geheim van gezond oud

Locatie: Paradiso Weteringschans 6, Amsterdam Tijd: 11.00 uur – 13.00 uur

Paradisolezing 2012: Jan Hoeijmakers: Genonderhoud - het geheim van gezond oudIn deze Paradisolezing gaat prof. dr. Jan Hoeijmakers (moleculaire genetica, Erasmus MC) in op Genonderhoud – het geheim van gezond oud

De lezingen vinden plaats op zondagochtenden van 11.00 tot 12.00 uur in Paradiso, Weteringschans 6 te Amsterdam. Na afloop van de lezing is er tot 13.00 uur gelegenheid tot het stellen van vragen en discussie tussen spreker en publiek.

Toegangskaarten kosten € 11,- per persoon. Vrienden van Verstegen & Stigter en VPRO-leden betalen € 9,- p.p.; studenten € 5,-. Informatie en kaartverkoop: Verstegen & Stigter, telefoon 020 623 5451 of www.verstigt.nl.

Paradisolezing (18 maart 2012): Robbert Dijkgraaf: De oerknal

Locatie: Paradiso Weteringschans 6, Amsterdam Tijd: 11.00 uur – 13.00 uur

Paradisolezing 2012: Robbert Dijkgraaf: De oerknalIn deze Paradisolezing gaat KNAW-president prof. dr. Robbert Dijkgraaf (mathematische fysica, Universiteit van Amsterdam) in op de oerknal

Cursus Chromotografie op locatie

Geachte chemie docenten en TOA’s, 

Op uw locatie kan ik een nascholing cursus chromatografie verzorgen. Deze neemt een dag in beslag en de kosten zijn €150,- per persoon inclusief handout, kolommen , chemicaliën en BTW.

De motivatie voor deze cursus is, dat vrijwel alle analyses op basis  van titratie, kleurmeting, neerslag reacties etc. door chromatografische methoden zijn vervangen. Bovendien loopt, wat er in de schoolboeken over chromatografie staat, achter bij de praktijk.

De leerlingen zullen in de praktijk bij vrijwel alle laboratoria (keuringsdiensten, ziekenhuizen, industrie) chromatografie als analysetechniek tegen komen. Vrijwel alles wat we in de maatschappij tegenkomen

( voeding, geneesmiddelen, olie/benzine, verf, plastics etc. )  wordt gecontroleerd met chromatografische technieken.

Er  zijn visueel aantrekkelijke practica ontworpen, met een opklimmende moeilijkheidsgraad, waarbij de leerlingen continu bezig zijn. In het onderstaande programma komen die practica en de achtergronden er van aanbod.

Programma:

-       Aanvang 09.30

Presentatie

            De voor- en nadelen van gaschromatografie en vloeistofchromatografie.

Practicum

-       Het nieuwe papierchromatografie experiment (beter te bepalen Rf waarden)

-       Normale fase experiment (kleurstoffen in lampenolie)

-       Omgekeerde fase experiment (kleurstoffen in instant frisdranken)

-       Ion suppressie experiment (invloed van de pH op de scheiding)

-       Anionen experiment (chromaat of permanganaat op een ionenwisselaar adsorberen)

-       Kationen experiment (koper ionen op een kationen wisselaar adsorberen)

-       Tegenion of zeep experiment (met een zeep anionen laten adsorberen op een –C18 kolom)

-       Het experiment met organische anionen (ionogene organische kleurstoffen scheiden op een anionenwisselaar)

-       De scheiding van een polymeer (het gel chromatografie experiment)

Presentatie

-       Bouw van een eigen LC apparaat.

-       Zelf uit te voeren toepassingen (het druivensap practicum, het crêpe papier practicum, waterzuivering practicum)

-       Nieuwe ontwikkelingen in de industrie (de nieuwe ultra  hoge druk apparatuur, fotodiode array UV , massaspectrometrie detectie)

-       Afsluiting 16.00u

 

Het doel van deze nascholing cursus is om het gat tussen theorie en praktijk wat kleiner te maken (professionalisering van het onderwijs).

 

Wilt u meer weten over deze cursus, mail dan naar Wim.Staal@HAN.nl  of Staalmeesters@Planet.nl

 

 

 

Wim J. Staal

Arne Mast zoekt werk!!!

Arne Mast heeft zijn baan opgezegd en is op zoek naar werk.

Lees verder op zijn website: www.arnemast.nl !!!

KennisCafé (20 februari): Valse wetenschap

Datum: 20 februari
Locatie: De Balie, Kleine Gartmanplantsoen 10, 1017 RR Amsterdam Tijd: 20.00 uur

Recente fraudegevallen laten zien hoe hoogleraren met gegevens rommelen of hele stukken van collega’s overschrijven zonder bronvermelding. Ondermijnt de enorme ratrace in de wetenschap, inclusief publicatiedruk, de betrouwbaarheid van de wetenschap? En wie houdt die eigenlijk in de gaten? Universiteiten moeten steeds nauwer samenwerken met externe financiers, maar hoe voorkom je daarbij belangenverstrengeling? Meer info

Arne Mast 10 jaar bij C3!

10 jaar bij C3 is zeker een vermelding waard.

Arne Mast is een van de belangrijkste promoters van scheikunde bij de jeugd in Nederland.

LegoLab

Wie wint de Jan Kommandeurprijs 2012?

Heeft u dit schooljaar een zeer goed of verrassend profielwerkstuk begeleid? Geef deze leerlingen dan de kans op een extra beloning en nomineer ze voor de Jan Kommandeurprijs van de Rijksuniversiteit Groningen voor N&T en N&G leerlingen.
Tijdens een feestelijke uitreiking op vrijdag 5 april 2012 worden de geldprijzen uitgereikt aan de makers van de beste drie werkstukken: 200 euro voor de eerste prijs, 150 euro voor de tweede prijs, 100 euro als derde prijs. De publieksprijs van 100 euro wordt toegekend aan de leukste presentatie in een marktopstelling op de dag van de prijsuitreiking.De eerste, tweede prijs en derde prijs winnen bovendien geheel verzorgde deelname aan de “International Conference for Young Scientists.” Daar geven de winnaars een presentatie van hun onderzoek in het Engels.

Insturen kan tot 9 maart 2012 via http://www.rug.nl/sciencelinx/betasteunpunt/janKommandeur

Paradisolezing 2012: Eveline Crone: Het complexe puberbrein

Locatie: Paradiso Weteringschans 6, Amsterdam Tijd: 11.00 uur – 13.00 uur

Meer info: http://knaw.nl/Pages/DEF/32/437.html

Digitale veldraadpleging conceptsyllabi scheikunde havo 2015 en vwo 2016

Voor meer informatie over de digitale veldraadpleging bezoekdeze website:
http://www.cve.nl/nieuws/20120109/digitale_veldraadpleging

Deelname aan de digitale veldraadpleging gaat als volgt:

  • -Stap 1: u meldt zich via onderstaande link aan voor de veldraadpleging scheikunde havo en/of vwo;
  • -Stap 2: in het aanmeldformulier dat verschijnt, vult u uw persoonsgegevens in (naam, e-mailadres) en aan welke enquête(s) u wilt deelnemen. Naam en e-mailadres is nodig voor de aanmelding; de resultaten van de vragenlijst zullen anoniem worden verwerkt.
  • -Stap 3: u ontvangt via e-mail een persoonlijke link. Via deze link komt u op een persoonlijke pagina waar de gekozen enquête(s) voor u klaar staan.

Bij de verschillende digitale enquêtes is steeds de betreffende conceptsyllabus toegevoegd. In een bijlage van iedere syllabus is ook het bijbehorende examenprogramma te vinden.
U heeft de tijd om de vragen te beantwoorden tot en met 19 februari 2012. Na deze datum is de enquête gesloten. Het is mogelijk om uw antwoorden tussentijds op te slaan. Na verzending is wijziging van uw antwoorden niet meer mogelijk.

Nieuwe en verdwenen termen bij nieuwe scheikundeeindexamen

Weer goed werk van Huib van Drooge. Hier een overzicht te vinden van de veranderingen die de nieuwe scheikunde inluidt voor het examenprogramma.

http://www.nvon.nl/hoofdmenu/scheikunde/voorstel_eindtermen_nieuwe_scheikunde

10-jarige ontdekt molecuul

Een 10-jarig meisje uit de Amerikaanse staat Kansas heeft tijdens een lesje scheikunde een nieuw molecuul ontdekt. Daardoor geldt Clara Lazen als co-auteur van het wetenschappelijke artikel waarin de vondst wordt gemeld.

De leraar van de montessorischool van Clara had voor de scheikundeles een plastic bouwpakket meegenomen waarmee modellen van moleculen gemaakt kunnen worden. Clara maakte een model met zuurstof, stikstof en koolstof dat compleet nieuw was voor haar leraar.

Lees meer: http://www.nujij.nl/wetenschap/10-jarige-ontdekt-molecuul.15595846.lynkx#ixzz1mDB6pivW

DNA-lab dag

DNA-lab dag – conferentie voor docenten en TOA’s Zoals al eerder aangekondigd vindt op vrijdag 9 maart in Hogeschool Domstad (bij Utrecht CS) de derde editie plaats van de DNA-lab dag, een conferentie voor docenten en TOA’s over DNA, de life sciences en de Reizende DNA-labs. Keynote speakers Prof. Marileen Dogterom (Nanofysica in de levende cel) en Prof. Cecile Janssens (Zin en onzin van persoonlijke genoomtests) waren al bekend. Inmiddels is ook het workshopprogramma rond. http://www.dnalabdag.nl/

Girl’s Day

Op donderdag 26 april 2012 is het Girlsday. Dit is een initiatief van VHTO om meisjes van 10-15 jaar kennis te laten maken met bèta, techniek en ict. Technische bedrijven en instellingen voor hoger onderwijs openen hun deuren voor meisjes. Hier kunnen de meisjes deelnemen aan interessante activiteiten en kennismaken met technische werkzaamheden in de dagelijkse beroepspraktijk.http://www.girlsday.nl/nieuws.html

Leermiddelenactie

In de maand februari belonen digischool en Kennisnet het delen van leermateriaal met een waardebon ter waarde van 10 euro van bol.com! In totaal zijn er 10 bonnen te verdelen voor scheikunde leermiddelen. Dit betreft wel leermiddelen die zelf worden geupload in de database.

Daarnaast heb ik een speciale actie voor de volgende bijdragen die door mijn student worden geupload:

  1. 10 euro voor het community lid dat de meeste leermiddelen verstuurd om door de student in de database gezet te worden;
  2. 10 euro voor het community lid dat de meeste PTA-toetsen verstuurd om door de student in de database gezet te worden;
  3. 10 euro voor het community lid dat uberhaupt de meeste leermiddelen verstuurd om door de student in de database gezet te worden.

De bonnen worden in de tweede helft van maart verspreid per e-mail.  Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.

CITO zoekt: examenmakers (NaSk1)

Ben jij goed in het stellen van de juiste vragen?

Ben jij een creatieve en vakbekwame docent, die graag met de vakinhoud en toetsing bezig is? Dan is meewerken aan de constructie van de centrale examens misschien wel iets voor jou.

Cito zoekt docenten die vanaf 1 augustus 2012 beschikbaar zijn voor de constructie van het examen

1] Duits vwo.
2] Beeldende vakken gt en kunst algemeen havo.
3] nask-1 bb/kb/gt

Meer weten? Kijk dan op www.cito.nl

Profielmeesterstuk

Beste collega,

Op de meeste scholen hebben de eindexamenkandidaten hun profielwerkstuk afgerond of staan ze op het punt dat te doen. Daarom wil SLO u herinneren aan de wedstrijd profielmeesterstuk die op 24 april 2012 plaats zal vinden.

Leerlingen uit álle profielen van zowel havo als vwo kunnen aan de wedstrijd deelnemen.
Een profielmeesterstuk is gemaakt in opdracht van een echte opdrachtgever of heeft een directe relatie met een vervolgopleiding. In het profielmeesterstuk tonen leerlingen niet alleen aan inhoudelijk deskundig te zijn, maar ook over de kwaliteiten te beschikken die essentieel zijn voor een succesvol vervolg van hun opleiding in het hbo of op de universiteit.

Op de site  www.profielmeesterstuk.slo.nl kunt u een goede indruk krijgen van het enthousiasme van de deelnemers aan eerdere wedstrijden.

Voor het beste havo-profielmeesterstuk en het beste vwo-profielmeesterstuk is een reischeque van 500 euro beschikbaar. Voor de nummers 2 en 3 zijn reischeques van resp. 250 en 100 euro beschikbaar. Ook in 2012 zal de jury onder voorzitterschap staan van prof. Wijnand Wijnen.

Meer informatie op www.profielmeesterstuk.slo.nl

Met vriendelijke groet, Albert van der Kaap, SLO

Bestel NTL- of Sciencéthic-producten nog met introductiekorting!

Bestel NTL- of Sciencéthic-producten nog met introductiekorting!

Zoals u wellicht weet, heeft CMA in juni het productassortiment flink uitgebreid met een complete practicumlijn van NTL en een aantal innovatieve practicumproducten van Sciencéthic.
Wij stuurden de catalogus en brochure naar alle bètasecties. Op de CMA-website kunt u de digitale versie van de catalogus van NTL en de brochure van Sciencéthic bekijken. Ook de p rijzen vindt u daar.
Wilt u thuis of op school een eigen exemplaar van de catalogus ontvangen? Stuur dan een verzoek naar info@cma-science.nl Sciencéthic Thermotubes
Graag attenderen wij u er op dat u deze producten nog tot 15 september a.s. met een mooie introductiekorting kunt aanschaffen: 10% voor de NTL-producten en 15% voor de producten van Sciencéthic. Dit aanbod loopt bijna af. Wilt u nog bestellen, maak hier dan gebruik van! Na 15 september gaan de reguliere prijzen in.

Nascholingsnieuws

CMA is inmiddels erkend als nascholingsinstituut door het CRKBO (Centraal Register Kort BeroepsOnderwijs).
De komende maanden zijn er weer volop nascholingscursussen rond Coach 6.Denkt u er over om uw kennis van Coach op het gebied van meten, sturen, modelleren, animaties bouwen of videometen te vergroten? Dan verwelkomen we u graag in ons pand in Amsterdam!
De nascholingscursussen van CMA zijn praktisch van aard. U krijgt korte uitleg, en bent daarna zelf aan het werk. Er is volop ruimte voor eigen inbreng, voor het stellen van vragen en voor uitwisseling met de andere deelnemers. De nascholingsagenda voor dit schooljaar vindt u hier. Uiteraard krijgt u -als u dat wenst- een nascholingscertificaat bij deelname aan de cursus.

U kunt zich on-line aanmelden.

Met vriendelijke groet,
Het CMA-Team

Stichting CMA
Van Leijenberghlaan 124 (unit B)
1082 DB Amsterdam
T: 020 7600920
F: 020 7600929
W: www.cma-science.nl
E: info@cma-science.nl (bestellingen, algemene info)
E: helpdesk@cma-science.nl (helpdesk)
E: reparatie@cma-science.nl (garantie & reparatie)
E: nascholing@cma-science.nl (nascholing)