Wilt u op een innovatie en interactieve manier aandacht besteden aan vooroordelen en stereotypering in de klas? Dat is dit iets voor u!

Om beter te begrijpen wat de precieze vooroordelen zijn die mensen aan accenten koppelen en hoe Nederlandse accenten op dit moment precies klinken, is de NTR samen met wetenschappers een groot nationaal onderzoek gestart: Sprekend Nederland (http://ntr.nl/sprekendnederland). In Sprekend Nederland onderzoeken we hoe we denken over elkaars spraak. Bewust of onbewust, we hebben allemaal stereotype beelden in ons hoofd bij de verschillende Nederlandse tongvallen. Hoe sterk en hoe negatief die stereotype beelden kunnen zijn, zie je wanneer je mensen puur op spraak laat beoordelen.

Via de Sprekend Nederland-app spreek je als deelnemer zinnen in en beoordeel je andere gebruikers op basis van hun accent. Zo ontvang je persoonlijke feedback op je eigen spraak en verzamelen we tegelijkertijd wetenschappelijk relevante data. Als programmamakers denken we dat Sprekend Nederland educatief gezien interessant voor het vak maatschappijleer, met name voor de thema’s stereotypering & vooroordelen, multiculturele samenleving of pluriformiteit van de samenleving. Daarom zouden we graag met een aantal geïnteresseerde docenten een lesbrief samenstellen en deze als pilot uittesten, inclusief de inzet van de Sprekend Nederland-app in de klas.

Wat verwachten we van u? Actieve deelname in een kerngroep van maatschappijleerdocenten om een lesbrief samen te stellen en deze als pilot te testen in uw klas.
Wat levert het u op? De kans om op een creatieve en originele manier aan de slag te gaan met een nieuw wetenschappelijk project in samenwerking met de publieke omroep NTR. Daarnaast krijgt u een uniek kijkje achter de schermen en inspraak bij de ontwikkeling van een cross mediaal project en bent u van harte welkom bij de televisieopnames van Sprekend Nederland.

Bent u enthousiast of heeft u vragen? Meld u aan! Stuur een e-mail naar eline.rethans@ntr.nl onder vermelding van uw naam, het niveau waarop u lesgeeft , welke klas en uw telefoongegevens.

9 − = vier