Van 7 t/m 12 september organiseert de Rechtspraak de ‘Week van de Rechtspraak’. Dit jaar is gekozen voor een gezamenlijke activiteit voor de jeugd. Alle rechtbanken en gerechtshoven bezoeken bovenbouwklassen van vmbo en havo.

Aan de hand van filmfragmenten bespreken rechters met leerlingen casussen met het thema ‘De keuze tussen vrijheid en veiligheid’. Hierbij komen leerlingen op de stoel van de rechter te zitten. De casussen gaan over cyberpesten, het kinderpardon voor jeugdige asielzoekers en het recht om foto’s en teksten van internet te verwijderen. De jongeren kunnen zelf oordelen over de dilemma’s die naar voren komen via werkvormen die samen met ProDemos zijn ontwikkeld: een spel, een quiz of een onderling debat. Na afloop mogen de leerlingen de rechters interviewen. De meeste rechtbanken en gerechtshoven organiseren verschillende activiteiten. Wil je weten welke activiteiten bij jou in de buurt worden georganiseerd? Kijk dan op de website van de Week van de Rechtspraak.

4 + = tien