Wikiwijs Maken is een tool om zelf lesmateriaal samen te stellen of zelf te maken. Het is gratis en iedereen in het onderwijs kan het gebruiken. Je kunt zelf een menustructuur opstellen, maar óók lessen maken die speciaal bedoeld zijn voor het digibord. Je kunt tekst, afbeeldingen, geluid, film en interactieve vragen combineren. Wikiwijs Maken is simpel in het gebruik. Op Wikiwijs zijn inmiddels al veel inspirerende voorbeelden te vinden.
Hieronder vind je een aantal links:
1. Een les over het oog (VO): http://maken.wikiwijs.nl/26916/Het_oog 
2. Een quiz (PO) (dus alleen interactieve vragen): http://maken.wikiwijs.nl/47699/Noord_Europa Bron hiervan is Teleblik, dus je moet toegang hebben tot Teleblik maar dat is voor het hele onderwijs gratis. Er zijn 30 van dit soort quizzen.
3. Een les (PO) gericht op begaafde leerlingen van Acadin: http://maken.wikiwijs.nl/29112/Houden_oude_kranten_je_warm_#page-96703 (zijn er ook veel meer van)
4. Een hele leerlijn voor het vak M&M (VO)waarin een grote hoeveelheid Wikiwijsarrangementen is verzameld: http://arrangeren.wikiwijs.nl/45025/Leerlijn_M_en_M_VMBO_leerjaar_1#page-596263

Interactiviteit

In Wikiwijs Maken kun je interactieve vragen maken. Je kunt  een ‘losse’ vraag opnemen in een les maar ook verschillende vragen samenvoegen tot een ‘set’. Er zijn verschillende vraagvormen mogelijk: meerkeuzevragen met één of meerdere goede antwoorden en gatenteksten in verschillende vormen.
Op 28 januari is een nieuwe versie van Wikiwijs Maken gelanceerd. Hierin zijn extra mogelijkheden rond interactieve vragen opgenomen:

Combineer tekst 

Met deze nieuwe vraagvorm is het mogelijk om tekstelementen met elkaar te verbinden. In het tekstelement kun je uiteraard tekst plaatsen, maar óók afbeeldingen, geluidsfragmenten of zelfs videofragmenten. Daardoor zijn er mogelijkheden ontstaan als:

  • Welk dier maakt dit geluid?
  • Zet de geluidsfragmenten in de juiste volgorde
  • Zet de juiste tekst bij het juiste videofragment
  • Welk product hoort bij welk dier?
Volgorde

Met de nieuwe volgordevraag is het eenvoudig om blokken met tekst op volgorde te slepen. Je kunt hierbij kiezen voor horizontaal of verticaal slepen.

Voorbeeldjes

Via bijgaande link vind je een paar voorbeeldjes, maar de nieuwe mogelijkheden bij de interactieve vragen zijn uiteraard op veel meer manieren creatief in te zetten. Probeer het zelf!
Voorbeelden nieuwe mogelijkheden vraagvormen

Diagnostisch toetsen

Bij een diagnostische toets kun je categorieën benoemen. Je kunt hierbij zelf een indeling verzinnen. Denk aan categorieën per thema, maar ook bijvoorbeeld per paragraaf van de bestudeerde stof, per onderwerp, naar moeilijkheidsgraad, volgens RTTI en noem maar op.
Vervolgens kun je per categorie gerichte feedback ingeven. Hierbij kun je de categorieën onderverdelen in scoregebieden. Zo kun je bijvoorbeeld simpel onderverdelen in ‘voldoende’ en ‘onvoldoende’ maar je kunt ook een fijnmaziger verdeling hanteren.
Daarna kun je iedere vraag die je samenstelt toewijzen aan één van de categorieën. De leerling ontvangt dan na afloop van de toets gerichte feedback per categorie, afhankelijk van zijn of haar behaalde score.
In bijgaande video zie je een korte demo van een diagnostische toets
Video diagnostische toets
Het kost even tijd om een diagnostische toets te maken, maar je hebt hiermee wel veel mogelijkheden om de leerling gerichte feedback te geven!
 

Meer weten?

Er zijn uitgebreide handleidingen beschikbaar rond Wikiwijs Maken:
Een account aanmaken
Handleiding Wikiwijs Maken
Wil je meer informatie over de wijzigingen per 28 januari? Die vind je hier:
Nieuwe functionaliteit Wikiwijs Maken per 28 januari
 

 

Reageer


3 + zeven =