Uit een persbericht van de Nederlandse Transplantatie Stichting

Leiden, 16 april 2013 – Een ruime meerderheid (60 procent) van de 18-jarigen die zich nu gaat registreren in het Donorregister geeft aan zélf verantwoordelijk te willen zijn voor wat er na de dood met hun lichaam gebeurt. Bijna tweederde van de jongeren weet dat als je zelf geen keuze aangeeft in het Donorregister, je nabestaanden na je dood voor jou moeten beslissen: donor Ja of Nee. 
Dit blijkt uit een representatief onderzoek onder jongeren geboren in 1994.

Een landelijke online actie in de stijl van de meerjarige campagne ‘Nederland zegt Ja’ spreekt de 1994’ers aan op de verantwoordelijkheid die ze voelen om zelf een beslissing te nemen over orgaandonatie. Jongeren kunnen via www.jaofnee.nl/1994 een persoonlijke Facebook-video maken waarin ze zien wat er zou gebeuren als niet zijzelf, maar hun ouders hun beslissingen zouden nemen.

Het overgrote deel van de 18-jarigen (ruim 80 procent) is naar eigen zeggen van plan om naar aanleiding van de brief met hun ouders over orgaandonatie te praten. Ook nemen jongeren de mening van hun ouders mee in hun eigen beslissing: 6 op de 10 geven aan dat hun ouders een rol spelen bij het maken van de keuze.

Ieder voorjaar ontvangen alle jongeren die het jaar ervoor 18 werden een brief van de overheid. Hierdoor staat aan het einde van elk jaar ruim een derde van alle 18-jarigen geregistreerd. 

Reageer


× vijf = 45